برای عبور از بحران کم آبی فعلا فقط یزدی ها صبر کنند و صرفه جویی
به گزارش یزدرسا، مسئله آب موضوعی حیاتی در کشور و به ویژه در استان یزد است، بهطوریکه هر ساله به ویژه وقتی به فصل تابستان نزدیک میشویم کمبود آب در استان یزد بیش از پیش خود را نشان میدهد.
این روزها صرفهجویی هر بیشتر در مصرف آب و استفاده بهینه از این نعمت خدادادی به موضوعی مهم در استان یزد تبدیل شده است. در همین ارتباط یکی از نکاتی که مورد توجه مسئولان استان قرار گرفته بحث تفکیک آب شرب از آب تصفیه شده است.
جداسازی آب شرب از آب فضای سبز30 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد
این موضوعی بود که در جلسه چند روز قبل شورای شهر یزد نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت. سفید رئیس شورای شهر یزد در همین رابطه گفت: با کاهش میزان آب انتقالی و احیای چاههای آب، فشار مضاعفی به شبکه تصفیه آب وارد خواهد شد؛ بنابراین باید تا آنجا که میتوانیم آب شرب را از آب تصفیه شده جدا کنیم.
سفید با اشاره به این مطلب که جداسازی آب شرب از آب فضای سبز هزینهبردار است اظهار داشت: برای انجام این جداسازی در حدود 30 میلیارد تومان اعتبار نیاز است که هزینه گزافی است.
بهترین منبع تأمین آب برای فضای سبز شهری پسابها است
همچنین جمالینژاد شهردار یزد در این ارتباط گفت: حقیقتا تنها نگرانی بنده در خصوص تأمین آب فضای سبز از پسابهاست چرا که پساب در حقیقت حاصل زندگی مردم است. چرا 70 درصد پول پسابها را مردم پرداخت میکنند، البته این غیر از هزینه آببهای آنهاست و این در حالی است که در این طرح برای حق مردم که همان فضای سبز است چیزی دیده نشده و عملا برای مردم، علیرغم این همه هزینه، بهرهای در نظر گرفته نشده است.
مهدی جمالینژاد بهترین منبع تامین آب برای فضای سبز شهری را پسابها دانست و ابراز داشت: هیئت وزیران مصوب کرده تا فاضلاب خام به صورت رایگان به شهرداریهای متقاضی تسویه فاضلاب واگذار شود، چرا که بهترین شکل مصرف پساب استفاده در فضای سبز است و به علت مشکلات میکروبی و بهداشتی نمیتوان آن را در کشاورزی به کار برد، بنابراین خواهشمندم در این زمینه تمهیدات لازم اتخاذ شود.
پسابها برای فضای سبز مناسبترند
حسین صالحیان سرپرست معاونت خدمات شهری شهرداری یزد نیز با بیان اینکه در چند ماه اخیر نزدیک به 60 کنتور آب را از مدار خارج کردیم و با مکاتبات و فشارهای آبفا کنتورهای دیگر ما نیز در شرف قطع شدن است، گفت: فضای سبز ریه شهر است و با وضعیتی که هوای یزد دارد بهترین راه مقابله با آن توسعه فضای سبز بوده که نیازمند تأمین آب است. بنابراین پسابها برای فضای سبز مناسبتر بوده و به این روش از آب شرب مردم که از منابع زیرزمینی استحصال میشود نیز استفاده نخواهد شد.
صالحیان اظهار داشت: در حال حاضر5 منبع آب در شهر یزد وجود دارد که شامل آبهای آلوده، غیرآلوده، آبهای سطحی(آبهای حاصل از برف و باران)، پساب و آب انتقالی بوده و منطق حکم میکند به جای استفاده از آبهای زیرزمینی و به خطر انداختن آب شرب مردم از پساب استفاده کنیم.
برای آبیاری 50 درصد فضای سبز یزد از آب شرب استفاده میشود
محمد صفدرپور رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا اظهار داشت: 50 درصد فضای سبز شهر یزد با آب چاه و منابع آبی خام آبیاری و برای آبیاری 50 درصد دیگر فضای سبز یزد از آب شرب استفاده میشود.
وی تصریح کرد: از سال 95 تلاش کردهایم تا انشعابات آب شرب مصرفی برای فضای سبز شهر یزد را کاهش دهیم؛ در سال 96 حدود 22 انشعاب آب حذف شد و درصدد هستیم تا امسال هم حدود 44 انشعاب آب فضای سبز را حذف کرده و آب غیر آشامیدنی را جایگزین کنیم.
صفدرپور اذعان کرد: حذف کامل انشعابات آب شرب مصرفی برای فضای سبز شهر یزد بهسادگی امکانپذیر نیست و با مسئولان شرکت آب منطقهای و آب و فاضلاب یزد در حال رایزنی هستیم تا بتوانیم اعتبار لازم و منابع آب غیرآشامیدنی را تأمین کنیم.
وی گفت: آبیاری فضای سبز شهر یزد حدود 6 تا 7 درصد آب شرب شهر را به خود اختصاص داده است و باید در بخشهایی که آب شرب بیشتری مصرف میکنند برنامههای مدیریتی جدیتری داشته باشیم؛ البته این بدان معنا نیست که سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری یزد برنامهای برای مدیریت مصرف آب نداشته باشد.
رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری یزد اظهار کرد: در سال جاری برنامههای مختلفی را برای مدیریت مصرف آب در سازمان داریم؛ برگزاری کلاسهای متعدد در خصوص آموزش آبیاری صحیح فضای سبز شهری، صرفهجویی و مدیریت مصرف آب ازجمله این برنامهها است.
7 درصد از آب شرب استان صرف آبیاری فضای سبز میشود
علی اسلامی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب یزد نیز در گفتگو با خبرنگار یزدرسا اظهار داشت: در معاونت عمرانی استانداری یزد جلسات متعددی برای کاهش مصرف آب شرب در فضای سبز انجام شده است. اختصاص چاههای آب بدون کیفیت و با احتمال آلوده بودن جهت آبیاری فضای سبز شهری یکی از کارهایی که با فوریت در حال انجام است و تلاش میکنیم تا آب شرب از شبكه آبیاری فضای سبز شهری یزد بهطور کامل حذف شود.
اسلامی خاطرنشان کرد: حدود 3 سال پیش 14 درصد از آب شرب استان به آبیاری فضای سبز اختصاص داشت؛ خوشبختانه در حال حاضر این رقم به حدود 6 تا 7 درصد رسیده است.
مدیرعامل آبفای یزد گفت: در برخی شهرستانهای استان یزد شبكه آبیاری فضای سبز شهری از شبكه آب شرب جداسازی شده است.
اسلامی همچنین تأکید کرد: مصرف آب در یزد تا حد زیادی نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرده است و اگر به همین نحو در مصرف آب صرفهجویی شود، امیدواریم که تابستان کم مشکلی را پشت سر بگذاریم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان در بخش دیگری از سخنانش با بیان این مطلب که حدود 70 درصد آب توزیعی در استان به شهر یزد تعلق دارد اظهار داشت: 20 میلیون متر مکعب به مصرف کولرها رسیده و 18 درصد هم هدر رفت است که با اجرای شبکه فاضلاب یزد می توان در حدود 700 تا 800 لیتر آب در ثانیه حاصل از تسویه فاضلاب را برای توسعه صنعتی استان و جایگزینی ابیاری فضای سبز شهر استفاده کرد.
جیرهبندی آب در برنامه وزارت نیرو نیست
با این وجود یکی از نکاتی که در روزهای پایانی فصل بهار و قرار گرفتن در فصل گرم تابستان نگرانیهایی را به وجود آورده، بحث احتمال جیرهبندی آب در برخی از مناطق شهری یزد است. موضوعی که البته به گفته مسئولان هنوز اتفاق نیفتاده است.
در همین راستا هفته قبل مدیر بهرهبرداری شرکت آب و فاضلاب استان یزد نیز در گفت وگو با خبرنگار یزدرسا، با اشاره به انتشار برخی مطالب در فضای مجازی مبنی بر قطعی و یا جیرهبندی آب در مناطق شهری یزد گفت: هیچگونه سهمیهبندی و جیرهبندی آب وجود ندارد و به دلیل اینکه برخی مناطق پرفشار و برخی مناطق شهر ذاتا کمفشار هستند مدیریت فشار آب در حال انجام است.
محمد حسین اسماعیلی افزود: با انجام مدیریت فشار آب، میزان فشار آب در مناطق پرفشار کمتر شده تا در مصرف آب تاثیر گذاشته و میزان مصرف کاهش یابد با این حال آب هیچ منطقهای قطع نشده است و منابع داخلی با تمام ظرفیت کار میکنند.
وی ادامه داد: حجم مخازن آب یزد نسبت به سال گذشته در این ایام به یک سوم کاهش یافته است هرچند که چنانچه کل مخازن یزد هم پر باشد ظرفیت 24 ساعت آب مصرفی یزد را دارد، در چند روز گذشته نیز شش حلقه چاه استیجاری که دارای آب مطلوبی بوده و با آزمایش انجام شده از کیفیت آب شرب برخوردار بوده است وارد شبکه شده تا کمکی به آب مصرفی یزد باشد.
اسماعیلی با بیان اینکه الان در شرایط سر به سر هستیم و آب مصرفی با آب تولیدی در یزد متوزان است، افزود: اکنون کمبود شدید آب وجود ندارد منتها با مدیریت فشار در مناطق شهری سعی داریم که آب بهتر و در زمان طولانی تر توزیع شود و ممکن است افت فشار در طبقات دوم و سوم دیده شود و فشار آب در این طبقات به حدی نباشد که پکیج را روشن کند اما هیچگونه قطعی در طبقه همکف ساختمان نداریم و بازدیدهایی که انجام شده نیز همین را نشان میدهد.
وی تاکید کرد: جیرهبندی آب در برنامه وزارت نیرو نیست و در یزد هم جیرهبندی آب وجود ندارد ضمن اینکه حتی امکان جیرهبندی هم وجود ندارد.
اسماعیلی با بیان اینکه نیازی به ذخیره آب توسط شهروندان نیست، تصریح کرد: شهروندان از ذخیره آب پرهیز کنند چرا که آب لازم از منابع داخلی قابل تأمین است و علاوه بر اینکه این کار بار اضافی بر شبکه تحمیل میکند مشکلات بهداشتی را نیز به وجود میآورد همچنین باید شهروندان از نصب پمپ نیز که موجب اختلال در شبکه میشود خودداری کنند درغیر اینصورت در صورت مشاهده با آنها برخورد میشود.
انتهای پیام/