بهانههای غرب برای تحریم ایران زیاد است/چرخیدن چرخ اقتصاد برای مردم ملموس نیست/ هم و غم دولت صرف صنایع غیر وابسته به مردم شده است
به گزارش یزدرسا به نقل از دانا ،محمدعلی خطیبی طباطبایی، مدیر سابق امور بین الملل شرکت ملی نفت ، در خصوص تأثیرات مذاکرات بر اقتصاد کشور و همچنین میزان بهبود روند زندگی مردم در صورت رفع تحریم ها اظهار داشت: اما و اگرهای بسیاری در این میان وجود دارد؛ نکته اول این است که این مذاکرات به نتیجه برسد، نکته دوم این است که تحریمها برداشته شود؛ نکته سوم این است که تحریمهای نفتی برداشته شود؛ چرا که یک سری از تحریمهای نفتی به قبل از به وجود آمدن مسائل هستهای باز می گردد.
وی ضمن اشاره به این موضوع که برخی از تحریم ها مربوط به 20 سال قبل از این موضوع بوده است و بهانههای دیگری موجب وضع آنها شده بود، خاطر نشان کرد: همه این موضوعات به اما و اگرهای زیادی وابسته است و اینکه با فروش نفت ایران درآمدهای نفتی کشور افزایش پیدا کند.
مدیر سابق امور بین الملل شرکت ملی یادآور شد: اگر مسیر مذاکرات به شکل مطلوب ایران بخواهد پیش برود، تحریم ها برداشته شده و درآمدهای حاصل از نفت کشور نیز افزایش مییابد و این افزایش درآمد با توجه به تجربه هایی که داشته ایم مشخص نیست که مستقیماً وارد هزینههای جاری شده و یا اینکه به مصارف دیگری می رسد.
این کارشناس مسائل نفتی در ادامه اذعان داشت: اگر در ادامه رفع تحریمها، درآمدهای نفتی افزایش پیدا کند و این افزایش درآمدها مستقیما وارد هزینههای جاری شود، می توان انتظار داشت که رفع تحریم ها بر اقتصاد تأثیر گذاشته است؛ هرچند تجربیات نشان می دهد که اگر در ادامه مذاکرات تحریم ها هم برداشته شود نباید به این رفع تحریم ها دل بست و توان را بر تولید داخلی گذاشت.
خطیبی افزود: ممکن است حتی بعد از رفع تحریم ها از جایی دیگر تحریم شویم و یا اینکه جمهوری خواهان در آمریکا بر سر کار آمده و روندی غیر از روند موجود را در پیش بگیرند که اگر اقتصاد مقاوم و غیر وابسته به تحریم ها داشته باشیم دیگر نگران نخواهیم بود.
وی همچنین گفت: اقتصاد وابسته یعنی اینکه با هر اتفاق اندکی، متزلزل شده و تصمیمات خارج از مرز می تواند به راحتی آن را با مشکل مواجه کند که این نقطه ضعفی برای اقتصاد کشور ما به شمار می رود.
مدیر سابق امور بین الملل شرکت ملی در ادامه یادآور شد: باید بپذیریم که وابستگی اقتصاد به نفت با توجه به شرایط نا متعادل در بازار آن بسیار آسیب پذیر بوده و این مشکل از زمان مصدق همچنان گریبان گیر کشور ما بوده و هست.
خطیبی افزود: باید روزی این نقاط ضعف برطرف شود و اگر به سمت کاهش وابستگی به نفت پیش برویم نتایج بسیار شیرین آن را می توانیم ببینیم.
وی همچنین اظهار داشت: اگر روزی هم تحریم ها برداشته شد، و صادرات نفت افزایش یافت و همچنین از طرف دیگر قیمت نفت هم بالا رفت، می توان این درآمد ها را در بخش های غیر هزینه ای سرمایه گذاری کرد تا هم وابستگی به این درآمد کم شده و هم اینکه انتظارات زیادی ایجاد نشود.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: اگر درآمدها بالا رود و به دنبال آن واردات برخی از کالا ها گسترش یابد انتظارها هم بالا رفته که در یک موقعیت اقتصادی حساس دیگر، دوباره تنش اقتصادی به مردم وارد میشود.
مدیر سابق امور بین الملل شرکت ملی با اشاره به این موضوع که بحث وابستگی به نفت باید در جایی متوقف شود خاطر نشان کرد: این موضوع یک تصمیم مهم در حد دولت و تصمیم دیگری در حد عزم ملی را برای کشور می طلبد.
خطیبی با بیان این موضوع که تا این وابستگی وجود دارد، نگرانی ها و تنش های اقتصادی هم وجود خواهد داشت اظهار داشت: یک روز قیمت جهانی نفت کاهش می یابد و روز دیگر نفت ایران را نمیخرند که این موضوع اقتصاد وابسته به نفت را در یک نوسان دائمی قرار میدهد.
وی در ادامه تأکید کرد: اگر انتظارات ما از رفع تحریم ها منطقی باشد و در ادامه درآمدهای نفتی را کمتر به طور مستقیم وارد زندگی مردم کنیم و این درآمد ها را وارد سرمایه گذاری کنیم می توان انتظار داشت که تحریم های بعدی و یا عدم رفع کامل تحریم ها زندگی مردم را تحت تأثیر قرار ندهد.
مدیر سابق امور بین الملل شرکت ملی ضمن تأکید بر این موضع که بهتر است اگر درآمدی افزایش پیدا می کنه این درآمد به صورت سرمایه گذاری برای کشور ما باشد، اذعان داشت: به وجود آوردن این انتظار که با رفع تحریم ها مشکلات اقتصادی حل می شود انتظار بسیار زیادی است که نباید این انتظار زیاد از حد به مردم القا شود.
این کارشناس مسائل نفتی با بیان این نکته که انتظارات اقتصادی بیش از حد قطعاً محقق نمیشود، تصریح کرد: نباید تمام مشکلات کشور را به تحریم ها گره زد و به نتیجه رسیدن مذاکرات را یک هدف برای رفع همه مشکل ها دانست؛ چرا که ممکن است این مذاکرات به این زودی نتیجه نداشته باشد و سالهای زیادی برای رسیدن به اهداف مورد نظر در مذاکرات وقت صرف شود.
خطیبی همچنین گفت: باید از تجربیات گذشته در زمینه مذاکرات و تعامل با غرب و همچنین تجربیات اقتصادی کشور استفاده شود که اگر درآمدی هم افزایش پیدا کند این درآمد در مسیر درستی مصرف شود و صرف سرمایه گذاری های مفید در کشور شود.
وی افزود: نباید اقتصاد کشور را معتاد به درآمدهای نفتی کرد و مردم و مسئولین باید به این نتیجه برسند که درآمد های نفتی کشور ماندنی نبوده و همیشه در حال نوسان است.
مدیر سابق امور بین الملل شرکت ملی خاطر نشان کرد: وابستگی به درآمد نفتی در حال حاضر به 30درصد در بودجه کشور رسیده است و باید برنامه ای در نظر گرفته شود که هر ساله این وابستگی چند درصد به طور واقعی کاهش پیدا کند تا وابستگی ما به صفر برسد.
این کارشناس نفتی در کشور افزود: روزی که وابستگی نفتی کشور به صفر برسد، آن روز یک روز ملی باید نامگذاری شود و آن روز را باید جشن گرفت و این موضوع مایه افتخار کشور است ولی اینکه وابستگی از این میزان بیشتر شود از نظر اقتصادی دورنمای خوبی نخواهد داشت و درس نگرفتن از تجربیات است.
خطیبی با بیان این موضوع که نباید از یک سوراخ دوبار گزیده شد تصریح کرد: هرگاه وابستگی ما به درآمدهای نفتی زیاد شد، دشمن در کشور طمع کرده و از طریق وضع تحریم ها، ضربههایی را به ما زده است و مردم را تحت فشار قرار داده است.
وی ضمن تأکید بر این موضوع که حل تمام مشکلات را نباید به مذاکرات و نتیجه آن گره زد تصریح کرد: بهتر است عادت کنیم از توانایی های داخلی استفاده کرده و روی این محور حرکت کنیم که اساس اقتصاد کشور توان داخلی است.
مدیر سابق امور بین الملل شرکت ملی با اشاره به این شعار که هم چرخ اقتصاد بچرخد هم چرخ سانتریفیوژ ها اظهار داشت: نگاه کشور ما یک نگاه هسته ای است و نیروگاه های کشور نیازمند سوخت هستند که یا باید خودمان آنها را تهیه کنیم و یا اینکه از خارج از کشور وارد کنیم.
خطیبی افزود: در حال حاضر می توانیم درصدی از این سوخت را خود تهیه کنیم اما قسمتی از آن را همچنان از سایرین خریداری میکنیم.
وی با بیان این موضوع که دولت در حال اعلام می کند که از رکود خارج شده ایم و اقتصاد مردم بهتر شده است اما مردم این موضوع را نمی توانند در بازار لمس کنند خاطر نشان کرد: به نظر می رسد دولت تمام هم و غم خود را صرف راه اندازی صنایع بزرگ کرده است چرا که این صنایع مربوط و متعلق به دولت هستند.
مدیر سابق امور بین الملل شرکت ملی یادآور شد: در حقیقت دولت سرمایه اندکی هم که دارد را وارد صنایع بزرگ می کند که این صنایع چون مربوط به دولت می شود، صنایع کوچک که مربوط به مردم هستند را روز به روز ضعیف تر کرده و در نتیجه بهبودی در روند زندگی مردم حاصل نمیشود.
این کارشناس مسائل نفتی افزود: درست است که صنایع بزرگ مهم هستند، دولت باید به راه اندازی و حل مشکلات صنایع کوچک که مرتبط و مال مردم هستند، هم رسیدگی کند.
خطیبی در ادامه گفت: وقتی صنایع کوچک راه بیفتد چون این صنایع با زندگی مردم در ارتباط هستند، وضعیت اقتصادی مردم بهبود یافته و مردم رفع مشکلات اقتصادی را لمس میکنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دولت برای بهبود وضعیت مردم باید بخش مردمی اقتصاد را بهبود بخشیده و تقویت کند تا آثار آن را در زندگی مردم بتوان دید؛ اینکه دولت هم و غم خود را برای صنایع بزرگ و رفع مذاکرات گذاشته است مانع از این موضوع می شود که مردم تغییرات مثبت اقتصادی را در زندگی خود لمس کنند.
انتهای پیام/ص
Related Assets:
- توجه به امنیت تولید، رمز تحقق اقتصاد مقاومتی/آلسعود به واسطه اراده مقاومت در باتلاق یمن گیر کرده است
- مصرف گاز در اروپا رو به افزایش است/دنیا روی ایران به عنوان بزرگترین کشور دارنده منابع گازی حساب ویژه باز کرده است
- در صورت لغو تحریمها و افزایش قیمت نفت هم نباید اقتصاد مقاومتی را فراموش کنیم
- جلسه ی هم اندیشی مدیران ابتدائی در خاتم برگزار شد
- اتحادیه اروپا با تحریم شرکت ملی نفکتش ایران موافقت کرد
- سرمایه شرکت ملی نفت ایران به ۸۹۴ هزار میلیارد ریال افزایش می یابد
- اینکه می گویند اگر تحریم ادامه داشت صادرات نفت صفر می شد درست نیست/آمار و ارقام چیز دیگری می گوید/ایران در اوج تحریم بیش از یک میلیون بشکه نفت صادر کرد