تعریف پهنه های جدید برای استقرار صنایع آلاینده یزد/ در دوسال گذشته مجوز جدیدی در دشت یزد-اردکان صادر نشده است
نیره پورملایی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا پیراموت عوامل موثر ایجاد آلودگی در محور یزد-اردکان گفت: وقوع پدیده گرد و غبار حاصل از سه کانون اصلی تولید گرد و غبار در بالادست شهرستانهای اردکان، میبد و اشکذر است و با توجه به جهت وزش باد غالب استان و این محور که از سمت غرب و شمال غرب است، موجب انتقال حجم زیادی از گرد و غبار به سمت این محور و شهرهای واقع در این محور میشود.
وی افزود: بارگذاري بیش از اندازه صنایع آلاینده و آبخواه نظیر صنایع فولادی، کاشی و امثالهم و همچنین توسعه صنایع فعلی در این شهرستان و علیالخصوص دشت یزد-اردکان بدون در نظر گرفتن پتانسيل و ظرفيت منطقه، از عوامل اصلی ایجاد آلودگی در استان است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد اضافه کرد: قرارگرفتن معادن علیالخصوص معادن خاک صنعتی و جادههای خاکی در بالادست دشت یزد-اردکان (شمال و شمال غرب) و عبور شاهراه اصلی و مواصلاتی جنوب-شمال کشور از این منطقه که به دلیل تردد بسیار بالای ناوگان حمل ونقل سنگین، مصرف سوخت گازوئیل و البته سن بالا و فرسوده بودن این ناوگان موجبات انتشار آلودگی را به وجود آورده است.
پورملایی در پاسخ به اینکه تاکنون چه اقداماتی در این زمینه و برای کاستن از آلودگی هوا انجام شده است، اظهار داشت: در این راستا دو دسته اقدامات شامل مصوبات آمایشی و اقدامات نظارتی و اصلاحی انجام شده است که ممنوعیت استقرار صنایع فولادی و عدم تمدید مجوز واحدهای فولادی که مجوز استقرار آنها منقضی شده است در محور مهریز تا عقدا (مصوبه کمیسیون ماده ۱۱ قانون هوای پاک) از جمله مصوبات آمایشی است.
وی ادامه داد: همچنین عدم بارگذاری جدید صنایع کاشی و سرامیک با استفاده از سنگشکن (فرآیند کامل) در محور مهریز-عقدا و هدایت صنایع فوق به شهرستانهای کمبرخوردار مانند بافق، خاتم، ابرکوه و بهاباد نیز از دیگر مصوبات کمیسیون ماده ۱۱ قانون هوای پاک است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد اقدام دیگر را تعریف پهنههای سنگین عنوان و تأکید کرد: پیشنهاد تعریف پهنههای مناسب جهت استقرار واحدهای سنگین در کارگروههای مرتبط استانی مطرح و نهایتا دو پهنه مربوطه در محورهای یزد-بافق و یزد-طبس با هماهنگی کلیه ادارههای ذیربط شناسایی شد و در کارگروه امور زیربنایی به تصویب نهایی رسید.
پورملایی خاطرنشان کرد: برخورد با واحدهای متخلف و قراردادن در لیست صنایع آلاینده و پیگیریهای قضایی از طریق مراجع قضایی، مجهز شدن تمامی واحدهای فولادی به حداقل سیستمهای کنترل آلودگی هوا، تشکیل کارگروه ذیل ماده 12 قانون هوای پاک برای اولین بار در استان و طرح موضوع 17 واحد صنعتی آلاینده و پایشهای مستمر شبانه و روزانه و ملزم کردن واحدها به رعایت استانداردهای زیستمحیطی و اعمال ضوابط قانونی با واحدهای متخلف از جمله اقدامات نظارتی و اصلاحی برای مقابله با آلودگی هوا در استان یزد است.
وی درباره چرایی ارائه مجوز به صنایع آلاینده در شهرستان های میبد و اردکان تصریح کرد: در اصل دلیل بارگزاری این صنایع در محور یزد-اردکان در سنوات گذشته در نظر گرفتن پتانسیل منطقه و عدم بررسی فنی و علمی این موضوع بوده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد در پاسخ به اینکه برای بهسازی این وضعیت جه اقداماتی صورت گرفته، عنوان کرد: تعریف شعاع ممنوعهی لازمالاجرا برای استقرار صنایع و همچنین جلوگیری از گسترش و توسعه صنایع فعلی در دشت یزد-اردکان و همچنین محاسبه سیاهه انتشار آلایندههای هوای دشت یزد-اردکان برای شناسایی عوامل اصلی ایجاد آلودگی و مشخص کردن سهم هر کدام از آنها از جمله اقدامات الویت دار برای بهسازی وضعیت کنونی است.
پورملایی گفت: البته طی دوسال گذشته تاکنون مجوز فولادی (جدید و توسعه) و مجوز کاشی با استفاده از سنگشکن در دشت یزد-اردکان صادر نشده است.
انتهای پیام/