تعهدات به FATF؛ شروعی برای برجام منطقهای
یزدرسا؛ در حالی که عهدشکنیهای آمریکا در ماجرای برجام بارها خود را نشان داده است و دولت یازدهم این تجربه آشکار را جلوی روی خود دارد؛ اما بازهم شاهد اقدامی مشابه در اعتماد یک طرفه به غرب از سوی دولت هستیم و آن هم برمیگردد به توافق بانک مرکزی با کارگروه اقدام مالی (FATF) که در ادامه به نکاتی در رابطه با این توافق اشاره میشود:
1-توافق با کارگروه اقدام مالی و تعهد ایران مبنی بر اجرایی کردن دستورالعمل مبارزه با پولشویی این کارگروه در شبکه بانکی کشور، در حالی است که در بیانیه این سازمان، ایران در کنار کره شمالی در لیست کشورهای غیرهمکار قرار داده شده است! و همین وجود نام ایران در این لیست عاملی است که -به گفته مقامات غربی- مانع رفع تحریمهای بانکی ایران است. نکته قابل توجه اینکه اوضاع ایران در نشست چند روز قبل این سازمان و بیانیهای که از سوی آن صادر شد، باز هم تغییری نکرد.
2- ماجرا آنجایی جالبتر میشود که بدانیم تصمیمگیری نهادهای غربی مبنی بر وجود نام ایران در لیست کشورهای پرخطر و غیرهمکار سازمان FATF، نه قبل از شروع مذاکرات هستهای که اتفاقا در دوره پسابرجام صورت گرفته است!
3-آنچه از گزارشی که بانک مرکزی منتشر کرده و همچنین مواضع مسئولین مربوطه برمیآید، این است که برای اینکه ایران از این لیست خارج شود، بانک مرکزی متعهد شده دستورالعمل مبارزه با پولشویی این کارگروه را در شبکه بانکی کشور اجرایی کند. نکته جالب اینکه در این تعهد، همانند آنچه در جریان برجام رخ داد، باز هم ملاک مشخصی برای پایان تعهدات ایران وجود ندارد و این را طرف غربی تعیین خواهد کرد که ایران چه زمانی به تعهدات خود عمل کرده است!
4-مسئولین بانک مرکزی سعی کردهاند تعهدات ایران به FATF را کم و کوچک جلوه دهند، این در حالی است که برخلاف آنچه مسئولین در پی القای آن هستند؛ تعهداتی که کارگروه اقدام مالی، اجرایی کردن آن را، لازمه خارج کردن نام کشورمان از لیست کذایی میداند، برای ایران بسیار سنگین و حیاتی هستند.
5-نکته مهم و اصلی در رابطه با مفاد تعهدات ایران در قبال سازمان مذکور؛ به رویکرد جمهوری اسلامی در قبال مسائل منطقهای و حمایتهای ایران از محور مقاومت مربوط میشود. در واقع وجود نام ایران در لیست کشورهای پرخطر و غیرهمکار و همچنیبن اتهام حمایت کشورمان از تروریسم توسط FATF به این دلیل است که جمهوری اسلامی از محور مقاومت در منطقه حمایت میکند. محوریترین خواسته کارگروه اقدام مالی از ایران، هم دقیقا دست برداشتن از این حمایتها است.
6- آنچه بیان شد نشان میدهد که طرف غربی با تلاش برای تحمیل خواستههای نامشروعش بر ایران مبنی بر دست کشیدن از حمایت جریان مقاومت؛ عمق استراتژیک جمهوری اسلامی را هدف گرفته است و آنها در واقع به دنبال این هستند تا مرزهای اقدامات تروریستی گروههای تکفیری مورد حمایتشان را به داخل ایران انتقال دهند.
7-هرچند علاقه دولتمردان برای اجرای برجام منطقهای را نمیتوان انکار کرد و تعهدات ایران به کارگروه اقدام مالی (FATF) نیر میتواند به مثابه آغازی برای برجام منطقهای باشد؛ لکن به نظر میرسد شفاف سازی بانک مرکزی در رابطه با تعهدات ایران به FATF و بیان جزئیات آن، میتواند واقعیتهای بیشتری را روشن کند.