ID : 21164021
یک کارشناس تغذیه مطرح کرد

تغذیه صحیح رعایت دواصل تنوع و تعادل در برنامه غذایی است


نقش موثر روزه داری برسلامت بخصوص برروی تنظیم فشارخون، کاهش سطوح چربی های خون، کنترل وزن و بهبود بیماری های مختلف نشان داده شده است.
یک کارشناس تغذیه مطرح کرد

به گزارش یزد رسا، دکترفخرآبادی کارشناس مسئول تغذیه شبکه بهداشت مهریزدرباره تغذیه صحیح درماه رمضان به خبرنگار صبح مهریز گفت: مطالعات متعددی نقش موثر روزه داری رابرسلامت بخصوص برروی تنظیم فشارخون، کاهش سطح چربی های خون، کنترل وزن و بهبود بیماری های مختلف نشان داده اند.

فخرآبادی اظهار داشت:کودکان ونوجوانان چون درسن رشد هستند توصیه می شود ازمصرف زیاد موادقندی ساده (زولبیا،بامیه وانواع شیرینی جات) خصوصا دروعده سحری اجتناب نمایند چون مصرف زیاد این مواد ابتدا سبب افزایش قندخون شده ودر پی آن موجب افت قندخون می شودوتوانایی یادگیری آن ها درطول روز کاهش می دهد.

وی ادامه داد: چون حجم معده آن هاکوچک است پس باید به حجم غذای مصرفی آن ها دقت نمود ویک افطار سبک ، سپس گنجاندن وعده شام توصیه می شود.رعایت تنوع و تعادل دراستفاده از تمامی گروه های غذایی بسیارمهم است ومنابع خوب پروتئینی (انواع گوشت،ماهی وحبوبات)باید در برنامه غذایی آن ها گنجانده شود.موادغذایی مقوی وپرانرژی مانند خرماو موزباید دربرنامه غذایی آن ها باشد.ازدریافت کافی گروه شیر و لبنیات دراین افراد مطمئن شویم (حداقل 2وعده درروز)بعد از افطار براساس توصیه پزشک ومتخصص تغذیه از شربت ها وقرص های ویتامین مناسب سن دانش آموز استفاده نمایند.

  این کارشناس تغیه افزود: باتوجه به مقالات متعدد و بررسی های به عمل آمده،درمادران بارداراگر جنین رشد خوبی داشته و وزن، فشارخون مادر طبیعی باشد.کالری وموادغذایی کافی(بامشورت متخصص تغذیه)دریافت نمایدو بیماری خاصی نداشته باشدبا نظر پزشک معالج می تواند روزه بگیرد.

فخرآبادی گفت: مادران شیرده در 6 ماهه اول شیردهی که روزه داری سبب اختلال درشیردهی و به دنبال آن اختلال در وزن گیری کودک می گردد بهتراست دراین ایام ازروزه داری خودداری نمایند اما پس از این دوران باشروع تغذیه تکمیلی و به شرط پیروی مادرشیرده  از برنامه غذایی صحیح، گرفتن روزه منعی ندارد.

وی ادامه داد: سالمندان اگرروزه می گیرند باید مراقبت بیشتری کنند. چون کاهش میزان آب دربدن سالمندان و کاهش قندخون ممکن است باعث سرگیجه شودو خطرآفرین است. مصرف میوه رنده شده، شیرکم چرب، انواع سوپ هاو آش ها دروعده های افطار وسحرو نوشیدن چای کمرنگ درفاصله افطار تاسحربرای آن هامفید است و می توانند تعادل آب واملاح رادربدن آن ها برقرارکند.

فخرآبادی درباره  بیماران مبتلا به دیابت افزود: دیابت نوع1، دیابت دوران بارداری و دیابتی های کنترل نشده نباید روزه بگیرند.اما روزه داری برای بیماران دیابتی نوع2 که دیابت آن ها به وسیله رژیم غذایی کنترل شده مفید هم هست.

وی ادامه داد: بیماردیابتی که سحرنخورده باشند اگر برای کنترل دیابت، لازم است درطول روزقرص یا انسولین مصرف کنند نباید روزه بگیرند.

این کارشناس تغذیه درادامه سخنانش گفت: مبتلایان به فشارخون خفیف تا متوسط می توانند روزه بگیرند وروزه داری به کاهش فشارخون آن ها کمک می کند، اما باید باپزشک معالج خودمشورت کنند.

فخرآبادی ادامه داد: افرادمبتلا به فشارخون بالا باید دریافت نمک و چربی خودرا کنترل نموده واز کشیدن سیگار اجتناب نمایند . روزه برای افرادی که فشارخون شدید دارندو یافشارخون آن ها به طور ناگهانی بالامیرود وکنترل شده نیست توصیه نمی شود.

وی گفت: بیمارانی که دچارگرفتگی رگ های قلبی هستند ودارومصرف می کنند نبایدروزه بگیرند .بیماران قلبی که سابقه جراحی دارند اگر پزشک معالج اجازه دهد منعی برای  روزه داری ندارند .

فخرآبادی برای کاهش بروزسردرد برای بیمارانی که دچارسردرد های میگرنی ومعمولی هستند توصیه هایی ارائه داد:  که این افراد  آب ومایعات کافی نوشیده، مصرف سبزیجات در وعده سحری برای کاهش سردرد کمک کننده است،عدم قرار گرفتن در معرض نور خورشید ودر صورت اجبار استفاده از عینک یا کلاه، عدم انجام فعالیت های شدید بدنی وورزش در معرض نور خورشیدو ترک سیگار قبل از ماه مبارک یا به حداقل رساندن آن، کم کردن مصرف قهوه وچای پر رنگ قبل از ماه مبارک وگاهی مصرف یک قرص مسکن در وعده سحری می تواند کمک کننده باشد.

وی به منظور پیشگیری از عواقب کم آبی در طول روز که گاهی می تواند خطر ناک باشد گفت:  مصرف کافی آب ومایعات در فاصله افطار تا سحرکمک می کند تا کلیه ها بتوانند تصفیه خون از مواد زاید را به خوبی انجام دهند . کنترل نمک دریافتی ضروری است. افرادی که کلیه سنگ ساز دارند، بیش از 2 سنگ ادراری طی 6 ماه برای روزه داری باید با پزشک معالج خود مشورت کنند .برای بیماران دیالیزی روزه توصیه نمی شود .

فخرآبادی گفت : درماه رمضان باید سه وعده غذا مصرف شود که این غذا ها شامل افطار، شام و سحر است.

وی ادامه داد: بهتر است غذای مصرفی در وعده سحری خصوصیات و ویژگی وعده  ناهار را داشته باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری شود.

وی گفت: در هنگام افطار مصرف غذاهای سبک ومختصرشامل گروه های غذایی شیر ولبنیات، میوه، سبزی، نان وغلات برای افزایش قند خون تو صیه می شود .مصرف شیر گرم و فرنی و شیر برنج در هنگام افطار مناسب است . استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ کم چرب، آش کم حبوبات، حلیم بدون روغن و همچنین مایعات به هنگام افطارو سحر موجب حفظ تعادل آب واملاح فرد روزه دار می شود .

فخرآبادی ادامه داد: استفاده از سبزی و میوه در هنگام افطار  و همچنین در فاصله  بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی برای آب و فیبر هستند برای دستگاه گوارش مفید است و مانع یبوست می شود .

وی توصیه کرد: در وعده سحری مقدار مناسبی سبزی های مختلف مصرف شود ومصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی شود .

فخرآبادی در تشریح ضرورت جدا کردن شام و سحری، اضافه می کند: از نظر علمی با توجه به طولانی بودن روزها در فصول گرم سال، خوردن غذا در هنگام سحر بهتر از آخر شب است زیرا هم فردمی تواند ذخیره کربوهیدرات خود را بیشتر حفظ کند و این کربوهیدرات ها در هنگام گرسنگی در طول روز به کمک فرد می آیند و با پیشگیری از افت ناگهانی قند خون در طول روز به کاهش حس گرسنگی کمک می نمایند و همچنین از نظر معنوی بیدار شدن هنگام سحر و راز و نیاز با خداوند به ایجاد حس معنوی در فرد کمک بیشتری می نماید .

وی درپایان گفتگودر مورد ورزش در ماه مبارک نیز می گوید: انجام ورزشهای سبک تا متوسط درصورتی که فرد آب واملاح زیادی از دست ندهد در صبح زود یا آخرشب به ایجاد  شادابی و نشاط در فرد کمک می کند اما  انجام ورزش های سنگین باید در  فاصله مناسب بعد از افطار و  با جبران آب از دست رفته از بدن  همراه باشد .

 


summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.