تفاوت اعلامیه حقوق بشر و سخنان امیرالمؤمنین(ع) از دیدگاه اندیشمند لبنانی
به گزارش یزد رسا به نقل از یزد آوا، سید محمد مهدی جعفری مترجم کتاب امام علی بن ابیطالب تألیف «عبدالفتاح عبدالمقصود» در همایش بزرگداشت اندیشمند لبنانی جرج جرداق گفت: جرج جرداق میگوید من شاگرد دبستانی و از مدرسه فراری بودم و چون اهل کوهستان بودم به آنجا میرفتم و در آنجا شعر میسرودم و برادرم در جواب اعتراض خانواده به رفتار من، کار من را بهتر از مدرسه میدانست و کتاب نهج البلاغه را به من داد و گفت: کتابی به تو میدهم که همه حقایق در آن است و من در این کتاب گمشده خودم را یافتم و امام علی(ع) آنچنان به هستی نگاه میکند که من آرزویش را داشتم.
جعفری از زبان جرداق ادامه داد: من در سن 20 سالگی در مدارس لبنان نهج البلاغه را تدریس کردم و بدون اغراق 200 بار نهج البلاغه را از ابتدا تا انتها خواندم. برای اینکه خوب تدریس کنم لازم بود شرح حال امیرالمؤمنین را بدانم و شروع به مطالعه کتاب های مختلف در مورد امام علی(ع) کردم و مشاهده کردم که هیچ کدام حق مطلب را ادا نکردهاند و تنها از شمشیر دولبه و نیزه و رزم آوری های او در میدان جنگ سخن گفتهاند.
این مترجم و استاد دانشگاه گفت: جرداق با خواندن کتابهایی که غیر مسلمانان در مورد امام علی(ع) نوشتند باز هم نتوانست علی(ع) را بشناسد و تنها از مطالعه و سخنان خود امام علی(ع) به ابعاد وجودی پی می برد و مشاهده کرد که همه سخنان علی(ع) در یک کلمه خلاصه میشود و آن حق است که بر سه پایه عدالت، صداقت و استقامت استوار است.
وی ادامه داد: اساس آفرینش حق است و همه پدیده ها بر حق استوار هستند از جمله اجتماع انسان ها و نمی توان گفت انسان معبودی است که از سایر پدیده ها جداست
جعفری با بیان اینکه جرج جرداق سخنان امیرالمومنین (ع) را با اعلامیه حقوق بشر مقایسه میکند، یکی از تفاوتهای این دو را از دیدگاه جرداق اینگونه بیان میکند: هزاران نفر بر اثر تجارب و کشت و کشتارهایی که در جهان به وقوع پیوست اندیشه کردند و اعلامیه حقوق بشر را نوشتند در حالیکه امام علی(ع) تمامی آن سخنان را خود به تنهایی نوشته است و اعلامیه او یک اعلامیه جهانی است.
این مترجم برجسته کشور ادامه داد: کسانی که اعلامیه حقوق بشر را نوشته اند با تمام کمبودهای آن، چنان لاف و گزاف میزنند و جهان را پر کرده اند گویی که تمام بشر را خریده و آزاد کرده اند در حالیکه امام علی(ع) نه تنها لاف و گزاف نمیزند بلکه بسیار خاشع و متواضع رفتار می کند و آن را وظیفه خود میداند.
وی سومین تفاوت از دیدگاه جرج جرداق را اینگونه بیان می کند: اعلامیه حقوق بشر حقوق عده ای را در بر دارد نه حقوق همه را در حالیکه آنچه را علی(ع) گفته است نه حداقل میشناسد، نه حداکثر؛ نه مسلمان میشناسد، نه غیر مسلمان و حقوق یک انسان را ترسیم میکند.
جعفری افزود: تمام کشورهایی که مدعی حقوق بشر هستند و ایران را محکوم می کنند که چرا حقوق بشر را رعایت نمی کنند، خودشان را سربازانی را جهان سوم میفرستند و مردم را سرکوب میکنند و تمام این مدعیان، حقوق بشر را از بین بردهاند.
وی با بیان اینکه عرب ها از قرن ها پیش به قومیت خود می نازند گفت: امام علی(ع) تعصبات جاهلی را از بین برد و انسانیت را به عرب و غیر عرب انسان داد و بسیاری از عربها به دلیل اینکه جرج جرداق اندیشه امام علی(ع) را ترویج می کرد با او مخالفت میکنند.
این پژوهشگر متون دینی با بیان اینکه جرج جرداق ابعادی از وجود امام علی(ع) را معرفی کرده که کمترکسی می توانست آن را انجام دهد، ادامه داد: آن که یک مسیحی امام علی(ع) را از سخنان خودش(امام علی(ع))به عنوان یک چهره جهانی معرفی کند بسیار قابل توجه و مهم است.
گفتنی است جرج جرداق نویسنده و شاعر و نمایشنامه نویس مسیحی لبنانی بود که در ۱۴ آبان ۱۳۹۳ درگذشت. وی ۳۰ جلد کتاب تالیف کردهاست. مهمترین اثر وی که به فارسی هم ترجمه شدهاست «الامام علی صوت العدالة الانسانیه» است که در ۵ جلد با عناوین علی و حقوق بشر، علی و انقلاب فرانسه، علی و سقراط، علی و دوران زندگانیاش و علی و قومیت عربی منتشر گردیدهاست.
به گزارش یزد آوا، همایش بزرگداشت اندیشمند لبنانی جرج جرداق شب گذشته در تالار فرهنگ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور جمعی از مسئولین استان برگزار شد.