ID : 12127662
یادداشت/

تقویت همدلی به سبک مشاور ارشد رئیس‌ جمهور!


همان‌گونه که پیش‌بینی می‌شد، برخی دولتمردان به جای مغتنم‌شدن فرصت فراهم آمده برای افزایش همدلی با ملت و به تبع آن تقویت پایگاه اجتماعی دولت، بر تداوم رویه ناصواب خویش اصرار دارند و با سخنان نسنجیده و ادبیات سخیف خود در مسیری دیگر طی طریق می‌کنند

به گزارش یزدرسا به نقل از طنین ایران، سخنان اخیر مشاور ارشد رئیس‌ جمهور در حمله کور به منتقدان، آن هم پس از توصیه‌های رهبری در نخستین روز سال به دولتمردان درباره پرهیز از تحقیر و تخریب منتقدان، شگفتی دوستداران نظام را برانگیخت. در این باره گفتنی است؛

1 . در میان دولت‌های پس از انقلاب، دولت یازدهم را از لحاظ  پایگاه اجتماعی می‌توان به جرأت در ردیف‌های انتهایی قرار داد؛ چه این‌که آقای روحانی با آرایی متزلزل و لب‌مرزی به ریاست جمهوری رسید. آرای وی چنان بود که حتی در صورت اعتراض برخی رقبا به نتایج آرا چه بسا انتخابات به مرحله دوم کشیده می‌شد و شاید در آن مرحله، با تجمیع آرای اصولگرایان و اتحاد آن‌ها، خرقه ریاست جمهوری به نامزدی دیگر می‌رسید. مقایسه آرای رئیس دولت یازدهم با آرای رئیسان دولت‌های پیشین، به خوبی محرومیت دولت کنونی از پایگاه قوی اجتماعی را نشان می‌دهد.

 

 2 . اگرچه رئیس دولت یازدهم با آرایی شکننده به ریاست جمهوری رسید؛ اما به طور معمول انتظار این بود که وی با بهره‌مندی از همکاران و مشاوران قوی، فرصت‌های کم‌نظیر موجود برای خود را قدر بداند و با پرهیز از نقاط ضعف دولت‌های قبلی و نیز تقویت نقاط قوت آنان در دولت خویش، پایگاه اجتماعی خود را مستحکم سازد. برخورداری از رقبای نجیب و منتقدان دلسوز، سرمایه بزرگی برای تحقق این مهم بوده است؛ اما دولت محترم نخواست یا نتوانست از این فرصت‌ها به خوبی بهره گیرد.

 

3 . دولت یازدهم برای خالی نبودن عریضه، از تکیه بر توانمندی‌های داخلی هم سخن گفت، اما در عمل بر مذاکره با امریکا متمرکز شد و همه تخم‌ مرغ‌های خود را در سبد مذاکرات هسته‌ای قرار داد. دولت در پیمودن این مسیر چنان بی‌پروا و مُصر بود که انتقادها را تاب نمی‌آورد و شخص رئیس جمهور در موارد متعدد با تازیانه ادبیات مخصوص خود چنان بر سر منتقدان کوبید که حتی صدای برخی مراجع معظم تقلید را نیز به اعتراض بلند کرد.

در این باره می‌توان به واکنش حضرت آیت الله مکارم شیرازی اشاره کرد؛ آن‌جا که پس از «بزدل» نامیدن منتقدان از سوی رئیس جمهور و حواله دادن آن به جهنم، در جمع زائران حرم رضوی(ع) تصریح کردند: «این چند روز در صفحه جراید، بحث درباره این‌[بود] که بعضی از مسئولین بالای جمهوری اسلامی منتقدانشان را با الفاظ خشن مورد حمله قرار داده است. این درست نیست. مسئولین رده بالا باید با حسن خلق با یکدیگر و با منتقدانشان رفتار کنند... نباید مسئولین، انتقادکنندگان را مورد حمله قرار دهند و از آن تعبیرات استفاده کنند. امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام چقدر عالی می‌فرماید: «آلة الرئاسة سعة الصدر» این حدیث را همه مسئولین، مدیرکل‌ها و وزرا باید بنویسند و در اتاقشان بگذارند. ابزار ریاست سعه صدر است. تحمل است، ملایمت است، حوادث را در خود هضم کردن و عصبانی نشدن و پرخاش نکردن است.»

 

4 . آن گونه که از شواهد ملموس بیرونی به دست می‌آید، ناکامی دولت در تحقق بسیاری وعده‌ها و انتظارات قشرهای جامعه از جمله چرخش سانتریفیوژها و رونق اقتصادی، و عواملی مانند  سیاه‌نمایی غیرعادی و برخوردهای بعضا لجوجانه درباره طرح‌های دولت سابق، تنگ‌کردن فضا بر منتقدان و تحقیر آنان، و ... موجب ناامیدشدن بسیاری از هموطنان و در نتیجه سست‌تر شدن پایگاه اجتماعی دولت یازدهم شده است.

از همین روست که صاحب‌نظران، نام‌گذاری سال 94 به سال «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» از سوی رهبری معظم انقلاب و متعاقب آن، هدایت توجهات به تقویت همدلی و همزبانی بین دولت و ملت را در زمره بزرگ‌ترین هدیه معظم‌له به دولت یازدهم دانسته‌اند. چه این‌که دولت کنونی در مقایسه با دولت‌های پیشین از پایگاه اجتماعی و محبوبیت بسیار کم‌تری برخوردار است و توصیه رهبری برای تقویت همدلی دوجانبه بین دولت و ملت می‌تواند تا حدودی پایگاه دولت را در صورت رویکرد صحیح دولتمردان تقویت کند.

 

5 . متاسفانه همان‌گونه که پیش‌بینی می‌شد، برخی دولتمردان به جای مغتنم‌شمردن فرصت فراهم آمده برای تقویت پایگاه اجتماعی دولت در سایه صداقت و افزایش همدلی با ملت، بر تداوم رویه خویش اصرار دارند و با هتاکی‌های کور، بیش از پیش دولت را از سرمایه‌ اعتماد عمومی و مقبولیت نزد فرهیختگان محروم می‌سازند. برخی از اینان به دلایل گوناگون از جمله کبر سن، چنان سخیفانه موضع می‌گیرند و تازیانه تحقیر و تخریب را بر سر رقبا فرود می‌آورند که لاجرم، آه از نهاد دوستداران فرهیخته دولت هم برمی‌خیزد و دلسوزان را بر حال دولت با چنین دولتمردانی ترحّم می‌آيد!

در آخرین نمونه از این اقدامات می‌توان به ادبیات سخیف اکبر ترکان، مشاور ارشد رئیس جمهور، اشاره کرد. این مشاور به اصطلاح ارشد(!) در مواضعی با اشاره به منتقدان توافق‌های اخیر هسته‌ای، ادعا کرده است: «آنانی که دم از دست دادن امتیاز و ناکامی در سیاست خارجی به واسطه گفت‌و‌گوهای هسته‌ای می‌زنند که هنوز به سر انجام نرسیده است در ده سال گذشته کجا بودند؟برداشتن تحریم یعنی کوتاه شدن دست قاچاق و اختلاس از اقتصاد و بازار ایران، این‌ها ناراحتند که نمی‌توانند سوءاستفاده کنند و بخورند. راه خوردن و سوء‌استفاده‌شان بسته شده است. صدایشان از جای دیگری بلند می‌شود»!!

 

6 . اکبر ترکان در حالی این سخنان توهین‌آمیز و بی‌منطق را به زبان آورده که از قضا همین منتقدان، بر خلاف بسیاری از مدعیان گزافه‌گو، بر برداشته‌شدن یکباره همه تحریم‌ها اصرار دارند و اگر مشاور ارشد بخواهد مصداقی برای سخنانش ذکر کند، باید آن را در میان برخی دوستان خویش جستجو کند که  تاکیدی بر لغو یکجای تحریم‌ها ندارند! افزون بر این‌که فروکاستن یک مساله کلان ملی در ابعاد هسته‌ای به موضوعی در حد منازعه‌های نابخردانه جناحی، اقدامی مغایر با بدیهیات درک سیاسی است.

مشاور ارشد رئیس جمهور در حالی بر تداوم رویکرد خود و توهین‌های کور به منتقدان اصرار دارد که رهبر معظم انقلاب در آغازین روز سال جدید، بر ضرورت پرهیز مسئولان از تحقیر و تخریب منتقدان تاکید کرده و فرموده بودند «تحقیر مخالفان از سوی مسئولان، خلاف تدبیر و خلاف حکمت است» و جای شگفتی است که هنوز چند روزی از این نصیحت معنادار رهبری به دولت نمی‌گذرد که «مشاور ارشد رئیس جمهور» این‌چنین بر خلاف نصایح معظم‌له، بر هتاکی به منتقدان اصرار می‌ورزد!

به هر روی، اگرچه انتظار می‌رفت با نام‌گذاری سال جدید و تاکید رهبر معظم انقلاب به تقویت همدلی بین دولت و ملت، مسئولان به ویژه کارگزاران ارشد دولتی با پرهیز از رویکردهای بعضا توهین آمیز خود، رویه جدیدی در پیش گیرند؛ اما مواضع اخیر شخصی که عنوان «مشاور ارشد رئیس حمهور» را یدک می‌کشد نشان داد که گویا دولتمردان بنای چندانی بر اصلاح رویکرد خود در قبال منتقدان ندارند و احتمالا به دلیل فقدان مبانی منطقی و استدلال‌های محکم تصور می‌کنند با کلی‌گویی و تداوم رویه تحقیر و تخریب منتقدان، بهتر می‌توانند به آمال خویش دست یابند؛ غافل از این‌که قشرهای گوناگون جامعه با گذشت قریب به بیست‌ماه از آغاز به کار دولت یازدهم به خوبی با واقعیت رفتارها و عملکردهای آن آشنا شده‌‌اند و ناسزاگویی‌های بی‌منطق نمی‌تواند اذهان جامعه و دوستداران نظام و انقلاب را از ناکارآمدی‌ و بی‌تدبیری‌های دولتمردان منحرف سازد. در این باره گفتنی‌ها بسیاراست و مجالی برای پرداختن  کافی به آن‌ها در این مقال نیست.




summary-address :
Your Rating
Average (5 Votes)
The average rating is 5.0 stars out of 5.