تولید عسل در استان یزد کاهش یافته است
به گزارش یزدرسا به نقل از همشهری، کمبود بارندگی، پوشش گیاهی کم و همچنین تشدید سرما در فصل زمستان، بر میزان تولید عسل استان تاثیر گذاشته و آن را کاهش داده است. شهرستان تفت با توجه به آبوهوای خشک و پوشش گیاهی مناسب، بیشترین میزان تولید عسل در استان را به خود اختصاص داده است. عمده تولید عسل در مناطق بنادکوه و شیرکوه این شهرستان صورت میگیرد که تولید 118 تنی را تا پایان آذر ماه امسال برای این شهرستان رقمزده است در حالی که مجموع تولید عسل در استان در سال جاری 190 تن بوده است. علاوه بر شهرستان تفت، شهرستانهای مهریز، میبد و اشکذر، بیشترین میزان تولید عسل را دارند. تولید محصولی که علاوه بر مصرفهای پزشکی و دارویی در زمینه تولید محصولهای آرایشی و بهداشتی نیز بهعنوان ماده اولیه استفاده میشود.
میزان تولید عسل استان در سال گذشته، 210 تن بوده است در حالی که میزان تولید عسل در سالهای قبل به مراتب بیش از این بوده است.
کاهش تولید به دلیل خشکسالی
یکی از زنبورداران استان با بیان اینکه میزان تولید عسل در استان کاهش یافته است، دلیل آن را کاهش بارندگی و خشکسالی بیان کرد.
«مهدی دهقان بنادکی» افزود: کاهش تولید باعث ورشکستگی زنبوردارها شده و تمایل برای سرمایهگذاری در این حرفه را کاهش داده است. وی سرمازدگی را یکی دیگر از مشکلات زنبوردارها عنوان کرد و گفت: زنبورهای عسل یا در اثر سرمازدگی میمیرند و یا توان خروج از کلنی برای تولید عسل را ندارند و همین اتفاقها باعث کاهش تولید عسل میشود. یکی دیگر از زنبورداران استان نیز با بیان اینکه مهمترین مزیت زنبورداری، امکان انتقال کلنیها به مناطق خوش آبوهوا و با پوشش گیاهی مناسبتر است، افزود: درصورتی که زنبوردارها با شکر زنبورها را تغذیه کنند حداکثر به 2 بار جابهجایی نیاز دارند.
«حمید توکلی» ادامه داد: اگر زنبوردارها بخواهند فقط از گلها و گیاهان تغذیه کنند تا 5 بار باید کلنیها را جابهجا کنند. وی افزود: در صورتی که زنبورها در محیط مرطوب زندگی کنند، احتمال بیمار شدنشان نسبت به محیط خشک بیشتر است.
این زنبوردار درباره مشکل فروش برای تولیدکنندهها گفت: وجود عسل تقلبی در بازار مهمترین مشکلی است که تولیدکنندهها در بحث فروش عسل دارند. توکلی اظهار کرد: هر کیلوگرم عسل طبیعی که کیفیت بالایی داشته باشد، حدود 50 هزار تومان است، در حالی که عسلهای تقلبی حتی کیلویی 15 هزار تومان هم به فروش میرسند و مردم تمایل بیشتری به خرید عسل ارزانتر دارند.
میزان تولید عسل استان
کارشناس مسئول زنبور عسل جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه سال 210 تن عسل در استان تولید شده است، میزان تولید عسل استان تا پایان آذرماه امسال را نیز 190 تن اعلام کرد.
«محمدرضا کلانتری» افزود: قطعا افزایش بارندگی بر میزان تولید عسل تاثیر مطلوبی به جای خواهد گذاشت چرا که اصلیترین دلیل کاهش تولید عسل در استان کاهش بارندگی و فقر پوشش گیاهی است. وی درباره تعداد کلنیهای موجود در استان گفت: 47هزار و 600 کلنی در استان وجود دارد و 650 زنبوردار به پرورش زنبور عسل مشغول هستند.
کلانتری ادامه داد:کلنیها در شرایط آب و هوایی مناسب تا 15کیلوگرم عسل تولید میکنند در حالی که میزان تولید هر کلنی در استان حدود 4 کیلوگرم است که این میزان تولید بسیار کم است.
وی با بیان اینکه شهرستانهای تفت، مهریز و میبد بیشترین میزان تولید عسل استان را دارند، افزود: شهرستان تفت بیشترین میزان تولید عسل را داراست و حدود 118 تن عسل در سال جاری در این شهرستان تولید شده است. به گفته کارشناس مسئول زنبور عسل جهاد کشاورزی استان، عمده این عسل در منطقه بنادکوه تفت تولید میشود چرا که رطوبت این منطقه کم و پوشش گیاهی آن مناسب است.
کیفیت پایین عسل استان
کلانتری درباره شرکتها و فروشگاههای موجود در استان گفت: 2 شرکت تعاونی و 4 فروشگاه در حوزه تولید و فروش عسل در استان فعال هستند.
وی با بیان اینکه عسل تولیدی استان از کیفیت بالایی برخوردار نیست گفت: عسل مرغوب از زنبورهای عسلی حاصل میشود که به صورت دستی تغذیه نشده و به وسیله گل و گیاه دشت یا کوهی تغذیه شوند.
کارشناس مسئول زنبور عسل جهاد کشاورزی استان افزود: زنبورهای استان به دلیل پوشش گیاهی ضعیف، به صورت دستی تغذیه میشوند و درنتیجه کیفیت عسل آنها چندان بالا نیست. وی درباره نیاز استان به واردات عسل گفت: با توجه به افزایش تولید عسل در سالهای گذشته در نقاط مختلف کشور، نیازی به واردات این محصول وجود ندارد.
کلانتری با بیان اینکه زنبورداری در استان نمیتواند شغل اصلی باشد، ادامه داد: درآمد پایین این شغل به دلیل سرمایه پایین زنبوردارها باعث شده که زنبوردارهای استان به عنوان شغل دوم به این کار بپردازند. وی درباره خواص عسل نیز گفت: عسل دارای خواص دارویی بسیاری است چرا که بیشتر ماده غذایی موجود در آن قند طبیعی است، قدرت جذب بالایی دارد و بهسرعت اثر انرژی بخشی خود را نشان میدهد.
راههای تشخیص عسل مرغوب
کارشناس مسئول زنبور عسل جهاد کشاورزی استان درباره تشخیص عسل مرغوب گفت: صحبتهای عامیانه درباره کیفیت عسل ممکن است درست نباشد. «محمدرضا کلانتری» افزود: بعضی از مردم اعتقاد دارند عسل تیره، مرغوب است در حالی که ممکن است زنبورهای عسل به دلیل تغذیه از گیاهی خاص، عسل شفاف تولید کنند و مرغوبیت عسل هم قابل قبول باشد. وی تنها روش سنجش کیفیت عسل را آزمایش عسل در آزمایشگاهها دانست و افزود: اکنون در استان آزمایشگاهی با این امکانات وجود ندارد و برای تعیین میزان مرغوبیت عسل باید نمونهها به تهران فرستاده شوند.
انتهای پیام/آ
Related Assets:
- مورچه ای که عسل تولید می کند + تصاویر
- باروری ابرها دردی از خشکسالی یزد را دوا نمی کند/سامانههای جوی سر سازگاری با کویر ندارند
- کاهش بی سابقه بارشهای پاییزی یزد در ۴۰ سال گذشته!
- خشکسالی و مرگ خاموش حيات وحش سیاهکوه اردکان
- آبدهی 190 رشته قنات اردکان کاهش یافت/خسارت 340 میلیاردی خشکسالی به کشاورزان اردکان
- زندگی عشایر استان در هجوم خشکسالی رنگ میبازد
- عسل تفت رتبه اول استان را به خود اختصاص داد +تصاویر