جبران کسری تراز پرداختها مهمترین دلیل افزایش نرخ ارز/گرانی ارز افزایش تورم را به دنبال دارد
کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار یزدرسا در خصوص افزایش نرخ ارز گفت: گرانیهای اخیر ارز در کشور ریشه در عوامل متعددی دارد. بعضا افزایش تقاضا برای ارز را با پایان یافتن ماه صفر و افزایش سفرهای تفریحی عنوان میکنند اما بنظر میآید همه این عوامل مسائل روبنایی هستند و عوامل مهمتری دخیل است.
سجاد کلانتر مهرجردی با بیان این که دولت ها همیشه از افزایش نرخ ارز در جبران کسری تراز پرداخت بهره بردهاند؛ اظهار داشت: مهمترین دلیل افزایش نرخ ارز را میتوان جبران کسری تراز پرداختها و حساب جاری دولت دانست.
تیغه دو لبه افزایش نرخ ارز
وی در خصوص تاثیرات افزایش نرخ ارز در کشور گفت: علاوه بر جبران کسری تراز پرداختها این افزایش نرخ ارز عملا انگیزه صادرات را افزایش داده و انگیزههای واردات به کشور را کاهش میدهد اما از سوی دیگر افزایش نرخ ارز باعث افزایش قیمتها و نرخ تورم میشود.
کلانتر با بیان این که در تمام تحلیلهای اقتصادی از نرخ ارز به عنوان یکی از عوامل موثر در نرخ تورم یاد میشود افزود: افزایش نرخ ارز دارای دو لبه کاملا متفاوت است از یک سو شاید کسری تراز پرداختها را بهبود بخشد و صادرات را افزایش و واردات را کاهش دهد اما از لبه دیگر حتما بر سطح عمومی قیمت ها، شاخص بهای تولید کننده ppi, و شاخص بهای مصرف کننده cpi تاثیر خواهد گذاشت.
وی با بیان این که تصورات عامه مردم از اجرای برجام و دستاوردهای آن با واقعیت متفاوت است افزود: تصور کاهش نرخ ارز در وضعیت کنونی اقتصاد کشور که در کسری تراز تجاری و حساب جاری هستیم یک توهم عامیانه بوده و است. متاسفانه دولت در موضوع شفافسازی دستاوردهای برجام برای مردم سیاسی کاری کرده است.
کاهش نرخ ارز در پسابرجام تصوری عامیانه و موهومانه بود
این مدرس دانشگاه ادامه داد: دولت با عدم شفافسازی در خصوص دستاوردهای اجرای برجام روی تصورات عامیانه و موهومانه مردم برای تصویب برجام در مجلس و شورای نگهبان موج سواری کرد و از این موضوع استفاده سیاسی کرد در حالی که توقع این بود که دولت با توجه به این که میدید تصورات مردم از فضای پسابرجام با واقعیت نزدیک نیست به تبیین وضعیت حقیقی پسابرجام در جامعه میپرداخت.
کلانتر اذعان داشت: کارشناسان و صاحب نظران اقتصاد می دانستند که کاهش نرخ ارز موضوعی نیست که بتوان با توافق هسته ای حاصل شود اما تصورت عامه مردم برخلاف ین بود.
نرخ ارز کاهش نمییابد
وی در خصوص کاهش نرخ ارز گفت: قاعدتا در اقتصاد ایران هر موقع نرخ ارز افزایش پیدا کرده دیگر برگشتی برای آن متصور نبوده مگر در شرایطی که افزایش شدید 30 تا 40 درصدی اتفاق افتاده است؛ به طور کلی در افزایش های 10 درصدی و زیر 20 درصدی معمولا در روند افزایش نرخ ارز بازگشتی نداشتهایم.
کلانتر افزود: بنابراین نرخ ارز در رقم بالاتری از 3 هزار و 850 تومان تثبیت خواهد شد و پایین تر نخواهد آمد اما قابل ذکر است که افزایش های بعدی نیز برای نرخ ارز متصور و قابل پیش بینی است.
وعدهای که عملی نشد!/ دولت هیچ کاری برای ساماندهی بازار ارز انجام نداد
وی با اشاره به وعدههای انتخاباتی رییس جمهور و مقامات پولی کشور در خصوص ساماندهی بازار ارز اظهار داشت: علیرغم همه وعده و وعیدهای رییس جمهور و مقامات دولتی و پولی در خصوص ساماندهی بازار ارز متاسفانه در طول سه سالی که از عمر این دولت میگذرد؛ عملا اتفاق خاصی در این حوزه رخ نداده است و وعده های مقامات پولی کشور و شخص ریاست محترم جمهوری در کنتل نرخ ارز محقق نشد.
کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص وضعیت بازار ارز در ایران گفت: بررسی افزایش نرخ ارز در ایران نشان میدهد که در طی زمانهای مشخص نرخ ارز افزایشهای جزئی و جدیرا تجربه کرده است. افزایشهای بزرگ و جدی در بازههای زمانی 9 ساله اتفاق افتاده به طوری که در همه دولتهای گذشته طی فاصله زمانی 9 سال افزایش 2.5 برابری نرخ ارز را داشتهایم.
کلانتر ادامه داد: افزایش جزئی نرخ ارز نیز هر دو سال یک بار اتفاق افتاده و تقریبا نرخ ارز افزایش 10 تا 15 درصدی را هر دو سال تجربه کرده است.
وی با توضیح روند و وضعیت بازار ارز در کشور گفت: دولت یازدهم در تقویت پول کشور کار خاصی انجام نداده است و همان روندی که در اقتصاد کشور وجود داشته است در این دولت نیز تکرار شده است و بسیار محتمل است که در حدود هفت سال آینده نیز یک افزایش بزرگ در حدود 2.5 برابری در نرخ ارز باز هم داشته باشیم.
انتهای پیام/ق