ID : 8837718
سرو ابرکوه، ابردرخت ۴۵۰۰ ساله ایران است

جراحی پیرترین موجود کره زمین در ابرکوه +عکس


سرو کهنسال ابرکوه به دست متخصص دانشگاه یزد و همکاری محیط زیست جراحی و ترمیم می شود.

به گزارش یزد رسا، از حدود 2 سال  و نیم پیش موضوع آسیب دیدگی تنه درخت سرو کهنسال ابرکوه به دلیل آتش سوزی که در گذشته (بیش از 30 سال پیش) اتفاق اقتاده بود در جلسات کمیته ساماندهی اثر طبیعی ملی سرو ابرکوه با حضور متخصصین و کارشناسان دستگاههای ذیربط مطرح و در نهایت از آنجایی که خالی شدن تنه درخت موجب افزایش رطوبت داخل تنه و تسریع پوسیدگی بافت درون تنه در سن دیرزیستی می شود به دنبال راهکاری برای رفع این مشکل برآمدیم.

به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد، در این خصوص جلسات متعددی با متخصصین کشور برگزار و پس از بررسی های گسترده توسط متخصصین امر به ویژه خوشنویس کارشناس موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور و نیز متخصصانی از دانشگاه یزد و مرکز تحقیقات منابع طبیعی و جهادکشاورزی استان و نیز بازدید های مکرر از درخت، نهایتا" نسخه نهایی ارائه و مقرر شد پس از گذشت فصل بهار و اتمام وزش بادهای فصلی - موسمی و نیز به منظور انجام مقدمات کار و تهیه لوازم مورد نیاز، ترمیم تنه به مهرماه موکول شود.

از اینرو ترمیم تنه سرو ابرکوه با توجه به حساسیت ویژه ای که این درخت دارد در واقع جراحی با حجم بسیار گسترده ای بود که در هفته دوم مهرماه با حضور خوشنویس (کارشناس سازمان جنگلها و مراتع کشور)، متخصصین استانی از دانشگاه یزد،مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان، استانداری یزد، شهرداری و فرمانداری ابرکوه و ... اجرایی شد.

بدین منظور داخل تنه درخت که از خاک، سنگ، شیشه و ... پر شده بود تخلیه، بخشهای پوسیده تنه تراشیده و کل فضای داخلی آن با چسب پیوند اندود شد. سپس کیسه دو لایه ضد آب در حفره درخت استفاده و لایه داخلی این کیسه از ماسه های بادامی درشت پر شد.

در نهایت به منظور جلوگیری از نفوذ آب به داخل تنه با استفاده از پارافین روی کیسه و نیز شکاف های موجود بین کیسه و تنه درخت کاملا" پوشانده شد.

استفاده از این روش، ضمن پایداری و استحکام تنه، موجب انعطاف پذیری درخت در برابر فشارهای ناشی از وزش بادهای شدید شده و از پوسیدگی بافت درونی تنه درخت نیز جلوگیری می کند.

 

سرو ابرکوه، ابردرخت ۴۵۰۰ ساله ایران
به گزارش خبرنگار یزد رسا، مسن‌ترین درخت کشورمان و به گزارش چاینا دیلی در معرفی 10 درخت از باستانی‌ترین درختان جهان، سرو ابرکوه است که پس از درخت مسوسلاه با 4500 سال قدمت دومین و در برخی منابع سومین درخت کهنسال در جهان محسوب می‌شود. این درخت که در شهر ابرکوه (ابرقوه) قرار دارد یکی از پیرترین موجودات زنده دنیا است به طوری که محیط تنهٔ این درخت در روی زمین 11.5 متر، سطح تاج پوشش، 210 مترمربع و ارتفاع آن بین 25 تا 28 متر برآورد شده‌ است.
جالب است که در رثای این درخت زیبا، حمدالله مستوفی در کتاب نزهت القلوب که در سال 740 قمری تالیف شده می‌نویسد: «در آنجا سروی است که در جهان شهرتی عظیم دارد...». از طرفی برخی از افسانه‌ها کاشتن آن را به یافث (پسر نوح) نسبت می‌دهند.
این درخت کهنسال که تاریخ بشر به آن مباهات می‌کند، از قبل از اسلام به یادگار باقی مانده و با سن زیادی که دارد با شادابی قابل قبولی در حاشیه شهر ابرکوه استقرار یافته است. این درخت به دلیل سن زیاد درون پوسیدگی دارد ولی این درون پو سیدگی از ظاهر آن چندان مشهود نیست، همچنین سطح عرصه‌ای که این درخت در آن واقع شده است بر اثر تردد بازدیدکنندگان به شدت لگدکوب شده و ادامة این وضعیت شرایط استقرار آن را سخت‌تر خواهد کرد.
این درخت در دشت و در حاشیه اراضی کشاورزی واقع شده است در گذشته آب قنات از کنار آن عبور می‌کرده، ولی امروزه شهرداری آن را توسط تانکر سیار آبیاری می‌کند. درخت سرو بسیار کهنسالی است که خارج از رویشگاه طبیعی خود روییده و طی قرن‌ها به رشد خود ادامه داده و با توجه به آن که برای مردم عزیز بوده، همواره حفظ شده است.
درخت سرو ابرکوه طی مدت عمر طولانی خود عوامل نامساعد طبیعی بسیار زیادی را لمس و در مقابل آنها بخوبی مقاومت کرده، همچنان پایدار باقی مانده است. با شرح بیان شده از نظر ژنتیکی توانایی بالایی در مقابل تنش های محیطی دارد و بخاطر این توانایی حفاظت آن ضروری بوده و در صورت امکان نسبت به تولید نهال آن برای توسعه درختکاری استفاده شود.
انتهای پیام/ع






summary-address :
Your Rating
Average (1 Vote)
The average rating is 2.0 stars out of 5.