حضور ایران در بین سردمداران فناوری سلولهای بنیادی دنیا
به گزارش یزدرسا، پیشرفتهای حیرتانگیز ایران در عرصه علمی و به ویژه علم پزشکی در سه دهه اخیر، یکی از واقعیتهای برجسته کشور است. سلولهای بنیادی یکی از بخشهایی است که ایران اسلامی موفقیتهای چشمگیری در آن داشته است.
جمهوری اسلامی در زمینه فناوری و تحقیقات سلولهای بنیادی جزء چند کشور برتر جهان محسوب میشود و محققان کشورمان توانستهاند از سلولهای بنیادی حتی در پیوندهای مغز و استخوان، پوست و ترمیم بافت آسیبدیده قلب استفاده کنند و همچنین شبیهسازی سلولهای بنیادی در پژوهشکده رویان انجام شده که در نوع خود بینظیر است.
افزون بر این، استفاده از سلولهای بنیادی در پیوند قرینه چشم، تزریقPRP، تکثیر سلولهای بنیادی بندناف به منظور درمان سرطان یا صدمات بافت قلب و عصب و سلولهای استخوانی، ترمیم ضایعات نخاعی، شبیهسازی و تولید سلولهای بنیادی جنین از جمله دستاوردهای بزرگ کشورمان در عرصه فناوریهای نوین است.
در حال حاضر سلولهای بنیادین جنینی و علم شبیهسازی نیز در کشور به دانشی بومی تبدیل شده است و شبیهسازی حیواناتی چون بز، گوسفند و گوساله در سالهای اخیر باعث شده جمهوری اسلامی ایران در زمینه سلولهای بنیادی در جمع کشورهای مطرح در این زمینه قرار گیرد.
همچنین امروز محققان کشورمان از سلولهای بنیادی در رفع آسیبهای نای، ترمیم نارسایی قلبی و کبدی و نارسایی عروق در دیابت استفاده میکنند. دستیابی ایران به فناوری فرآوری سلولهای جنینی با هدف درمان بیماریهای صعبالعلاج نیز یکی دیگر از دستاوردهای محققان ایرانی در حوزه پزشکی است.
طبق آمار جهانی اسکوپوس در سال ۲۰۱۵، جمهوری اسلامی ایران رتبه ۱۵ را در زمینه تولید علم سلولهای بنیادی در دنیا به خود اختصاص داده است. ایران در سال ۲۰۱۲ رتبه ۲۳، در سال ۲۰۱۳ رتبه ۲۲، در سال ۲۰۱۴ رتبه ۱۷ و سال 2015 رتبه پانزدهم را کسب کرده است؛ با توجه به آهنگ رشد خیلی سریع جمهوری اسلامی ایران نسبت به سایر کشورها نشان میدهد که ایران میتواند در مدت زمان ۵ الی۱۰ ساله به رتبه زیر۱۰ در تولید علم حوزه سلولهای بنیادی برسد.
همچنین جمهوری اسلامی ایران سومین کشور در زمینه استخراج سلولهای بنیادی از پالپ (مغز) دندانهای شیری است و این کار تنها در کشورهایی چون آمریکا و ژاپن در حال انجام است.
همچنین به گفته رئیس پژوهشکده خون و سرطان، ایران جزو یک درصد کشورهای دنیاست که به توانمندی پیوند سلولهای بنیادی خونساز دستیافته است.
کشورهایی چون سوئد، اتریش، روسیه و ترکیه بعد از ایران از نظر تولید علمی در این حوزه، قرار دارند.
دکتر پیمان کیهانور، یکی از مدیران ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت علمی ریاست جمهوری میگوید: میتوانیم بگوییم ایران جزء سردمداران دنیا در این حوزه به شمار میرود.
وی میافزاید: میتوان گفت ایران در حوزه سلولهای بنیادی و ارائه خدمات به بیماران سرطانی جز کشورهای برجسته در دنیا است؛ در واقع ایران جزء بزرگان جهان در این عرصه به شمار میرود.
انتهای پیام/