ID : 1569130

حمله موش‌های جربیل به نجف‌آباد فیروزه


فرماندار فیروزه با تشریح حمله موش‌ها به روستای نجف‌آباد این شهرستان گفت: مبارزه شیمیایی علیه موش‌های جربیل با کمک مرکز رویان مشهد آغاز شده است.

به گزارش یزدرسا به نقل از فارس، روستای نجف‌آباد در 12 کیلومتری شهر فیروزه با 170 خانوار جمعیت دارای مردمانی سخت کوش است که بیشتر کار آنها کشاورزی و دامداری است.

این روستا دارای دو بافت قدیم و جدید است که به گفته دهیار آن، سال‌ها قبل در اواخر سال 84 بر اثر بارندگی شدید و راه افتادن سیلاب سر و کله موش‌ها در مزارع و بافت قدیم این روستا دیده شد.

در سال 88 مزارع و روستا مورد حمله موش‌ها قرار گرفت که در آن زمان با همکاری دستگاه‌های مسئول و جهاد کشاورزی و بخشداری  مبارزه‌ شیمیایی علیه آنها انجام گرفت و موش‌ها از بین رفتند و کمتر موردی از آنها دیده و یا خبری  شنیده شد اما از چند ماه گذشته دوباره سر و کله  موش‌ها البته با جمعیتی گسترده‌تر از قبل در مزارع  و بافت قدیم و بافت جدید پیدا شده و در حال حاضر به بافت جدید روستا که محل سکونت مردم است، هجوم آوردند.

** موش جربیل

جربیل نوعی موش و از تیره جوندگان است با جثه‌ای متوسط، گوش‌های نسبتاً بزرگ با انتهای گرد، دم بلندتر از طول سر و تنه و پوشیده از مو.

بر خلاف اکثر پستانداران، دم در بالا و پایین به رنگ پشت بدن و در پهلوها روشن است. دست و پا بلند و کف آنها بدون مو است.

موها نرم و انبوه‌ رنگ موهای پشت، زرد متمایل به قهوه‌ای با سایه‌ای سیاه و زیر بدن سفید است. در اطراف چشم‌های این حیوان نوار سیاه رنگی وجود دارد.

محل زندگی این جانور اطراف بوته‌زارها ، جوی‌ها و برکه‌های آب واقع در مناطق استپی، بیابانی و بلوچی است. در ایران از شمال شرقی خراسان رضوی تا سواحل جنوبی، خوزستان، اصفهان، فارس و کرمان مواردی از این جاندار گزارش شده است. سوریه، ترکیه، عربستان تا شبه قاره هند نیز این جونده مشاهده شده است.

این جونده شبگرد است. اغلب در مجاور هم زندگی می‌کنند و در موقع احساس خطر  با جست‌های بسیار بلند که ممکن است به سه و نیم متر برسد، می‌دوند. لانه آنها در عمق یک متری سطح زمین قرار دارد و دارای چند راه خروجی است که معمولاً ورودی آنها را به وسیله خاک مسدود می‌کند، لانه در مرکز تونل‌ها قرار دارد و کف آن پوشیده شده از گیاهان نرم است.

گاهی اوقات در یک لانه ممکن است دو جربیل مشاهده شود. خوردن همنوع در بین این حیوان وجود دارد؛ در برخی از مناطق جمعیت این جانور به نحو شدیدی افزایش یافته و به صورت آفتی جدی برای محصولات کشاورزی درآمده است.

هجوم و آزار و اذیت مردم روستا و وحشت ایجاد شده توسط موش‌ها باعث شد جهت پیگیری موضوع  و اقدامات انجام گرفته با محمدرضا حاجی زاده فرماندار و رئیس ستاد بحران شهرستان فیروزه که از ابتدای استقلال شهرستان نیز بعنوان نماینده عالی دولت در آن حضور دارد، به گفت‌وگو بنشینیم.

علت حمله موش‌ها به روستا چیست؟ 

حاجی‌زاده: چند دلیل عامل بروز این اتفاق شده که مجموعاً شرایط را برای زندگی موش‌ها در روستا فراهم و با زاد و ولد، جمعیتشان به حالت انفجاری درآمده است.

آنچه مشخص است ساختار بافت قدیمی و فرسوده‌ روستا محلی مناسب برای زندگی و رشد موش‌های مهاجم بوده که در حال حاضر محل انبار کاه و علوفه دام‌ها و کودهای حیوانی شده است. این بافت قدیمی که در کنار بافت جدید روستا واقع شده محیطی مناسب برای رشد موش‌ها بوده و عامل دیگر، نگهداری دام‌ها در کنار منازل مسکونی است که در کنار ضعف بهداشت موجود به علت حضور دام و طیور مهم‌ترین زمینه هجوم موش‌ها را بوجود آورده است.

** تدوین برنامه‌های کوتاه و بلند مدت برای مبارزه با موش‌ها

اقدامات انجام شده چه بوده است؟

حاجی‌زاده: چندین جلسه در خصوص حل مشکل روستای نجف آباد در محل بخشداری و فرمانداری و ستاد بحران برگزار شده و مصوبات خوبی برای حل این موضوع در نظر گرفته شده است.

از آن جمله آموزش روستائیان، دامداران و کشاورزان در خصوص رعایت مسایل بهداشتی روستا و محل زندگی آنها بوده؛ همچنین لوله‌گذاری قنات روستا که اجرای آن از سوی جهاد کشاورزی آغاز شده و همچنین اختصاص 12.5 میلیون ریال وام برای تعمیر خانه‌های خسارت دیده یا ساخت واحد جدید در نظر گرفته شده است.

برنامه‌ریزی‌های بلندمدت و کوتاه‌مدت برای مبارزه با این موش‌ها  در ستاد مدیریت بحران شهرستان که با حضور معاون مدیرکل بحران استانداری برگزار شد، مطرح و بررسی شده که در اقدامات کوتاه‌مدت تشکیل کمیته‌ای با حضور ادارات مربوطه مانند جهاد کشاورزی، بخشداری، بهداشت و درمان و محیط زیست و بنیاد مسکن و همچنین لوله‌گذاری قنات روستا و تخریب بافت قدیم مطرح و در دستور کار قرار گرفت.

همچنین مقرر شد به همه‌ اهالی روستا برای بهسازی محل زندگی وام داده شود  تا از ورود موش‌ها به خانه‌ها و انبارهای مواد غذایی جلوگیری شود.

در اقدامات بلندمدت برنامه‌ریزی لازم جهت ایجاد مجتمع دامپروری و  همچنین بهسازی فاضلاب روستا و جوی‌های آب، احداث شبکه فاضلاب روستا در دست اقدام است.

** تخلیه روستا شایعه است

آیا موش‌ها خسارتی هم زده‌اند؟

حاجی‌زاده: موش‌ها براثر فعالیت ذاتی که همانا جویدن و حفر زمین و دیوارها است به چند خانه در بافت جدید هم خسارت‌هایی زده‌اند ولی در حال حاضر هیچ صحبتی از تخلیه یا جابجایی روستا مطرح نشده است ولی صحبت از تخلیه روستا نیست و این موضوع تنها شایعه است.

در حال حاضر فقط تعدادی از خانه‌ها، انبارها، اسباب و اثاثیه منازل خسارت دیده و آنچه که شاید بیشتر مردم را به درد سر انداخته بر هم خوردن آرامش روحی خانواده‌ها است.

اکیپ‌های مختلف از محققین و پژوهشگران نیز در حال بررسی شیوه‌های مبارزه هستند.

تا از بین رفتن کامل موش‌ها و حل مشکل مردم و روستائیان نجف آباد با جدیت پیگیر موضوع هستیم.

summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.