ID : 12036977
گزارش/

حیات وحش یزد در جدال با خشکسالی‎‎های دوره‎‎ای/ هشدار بی آبی برای یزد و 6 استان دیگر


استان یزد از تنوع بالای حیات وحش برخوردار است و به لحاظ وجود گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی، در کشور کم‌‌نظیر است.

به گزارش یزد رسا، با وجود این، در دهه‎‎های اخیر شاهد جدال حیات وحش استان با خشکسالی‎‎های دوره‎‎ای هستیم که حیات‎‎بانان را با چالش حفاظت از این ظرفیت‎‎های طبیعی مواجه کرده است.

وضعیت امروز حیات وحش استان که فرصت مناسبی برای احیا و رونق گردشگری طبیعی در استان نیز محسوب می‎‎شود، نگرانی‎‎هایی برای دوستداران حیات وحش استان به‌وجود آورده است.
«حسن اکبری» معاون محیط زیست طبیعی اداره کل محیط زیست استان با اشاره به مشکلاتی که از ناحیه خشکسالی متوجه حیات وحش استان شده است، در گفت‎‎وگو با همشهری به تشریح اثرات خشکسالی بر حیات وحش استان پرداخته است.
 

اهمیت تنوع حیات وحش در یزد چیست؟
یزد، هر چند یک استان کویری است و در ناحیه‎‎ای با اقلیم گرم و خشک واقع شده اما دارای مجموعه‌ای از گونه‌های نادر جانوری و گیاهی و پرندگان بی‌نظیر است. وجود مناطق حفاظت شده وسیع، یزد را جزو استان‎‎های برتر در رابطه با تنوع زیستی و اکوسیستم قرار داده، به طوری که گونه‌های نادر و در معرض خطر نظیر گورخر ایرانی، یوزپلنگ آسیایی، هوبره و بسیاری از گونه‌های دیگر جانوری و نیز گیاهی را در خود جای داده است.
 

درباره ذخایر گیاهی و جانوری حیات‌وحش استان بیشتر توضیح دهید؟
وجود 160 گونه پرنده، 60 نوع پستاندار، 40 نوع خزنده و 870 گونه گیاهی در یزد، این استان را به یکی از غنی‏‏ترین مناطق کشور در حوزه حیات وحش تبدیل کرده است.
 

برنامه اداره کل محیط زیست برای حفاظت از این تنوع زیستی چیست؟
برای حفظ حیات وحش و محیط زیست نباید به دولت متکی بود؛ بنابراین با تغییر رویکرد دولت یازدهم مبنی بر بهره‎گیری از نهادهای مردم‎‎نهاد و سمن‎‎ها، در تلاشیم که با فرهنگسازی عمومی، برنامه‌هایی برای کاهش شکار و جلوگیری از انقراض گونه‌های نادر اجرا کنیم که البته تاکنون نیز موفق عمل کرده‎‎ایم.
 

در مورد برنامه هایی که در رابطه با فرهنگسازی برای حفاظت از حیات وحش استان انجام داده‎‎اید، بگویید؟
برگزاری نشست‌هایی با سازمان‌های مردم‌نهاد زیست‎‎محیطی (سمن‏‏ها) ، برپایی دوره‌های آموزشی در ارتباط با محیط‌زیست و معرفی گونه‌های جانوری و گیاهی در معرض خطر، از اقداماتی بوده که منجر به کاهش شکارها و برداشت‎‎های غیرمجاز از مناطق استان شده است.
 

چه برنامه‎‎های دیگری در این رابطه مدنظر دارید؟
امروزه شیوه‌های متعددی برای رویارویی با بحران‎‎های زیست محیطی و بهبود وضعیت آن مطرح می‌شوند.
البته بدیهی است رویکرد توسعه فرهنگ زیست‌محیطی با بهره‎‎گیری از ظرفیت سمن‏‏ها رویکردی کم هزینه، فراگیر و با مقبولیت اجتماعی بالاست که ‏‏می‌تواند بستری مناسب برای حفاظت از محیط زیست کشور قلمداد شود.
 

سمن‎‎ها در مورد حفاظت از محیط زیست و حیات وحش استان چه نقشی می‌توانند ایفا کنند؟
ز آنجا که هیچ توسعه و پیشرفتی بدون همکاری و تعامل میسر نیست، از مجموعه سمن‌های محیط‌زیستی صمیمانه درخواست همکاری داریم تا با ارائه پیشنهاد‌ها و تکمیل اطلاعات خود از طریق تماس با ادارات کل حفاظت محیط زیست استان‌، ادارات مذکور را در مسیر به روز رسانی بانک اطلاعاتی یاری کنند.
 
 

برای مقابله با بحران‌‌های طبیعی که حیات وحش را تهدید می‎‎کند، چه برنامه‎‌‌ای دارید؟
البته خشکسالی بزرگ‌ترین چالش کنونی محیط‌زیست است که مهاجرت گونه‌های زیستی را با مشکل جدی رو به رو کرده است و تاکنون محیط زیست سعی کرده با ایجاد آب‎‎انبارها و تانکرهای آب تا حدودی با این فاجعه مقابله کند؛ با این حال نیاز است که منابع آبی پایدار بیشتری تامین شود.
 

خسارت‎‎های خشکسالی بر حیات وحش استان چیست؟
وجود خشکسالی و کاهش بارندگی سبب شده است تا سرشماری‌ها و حضور پرندگان مهاجر با مشکل مواجه شود و تا حدودی کاهش زاد و ولد جانوران را به ویژه در بین پستانداران گوشتخوار داشته باشیم.
از طرفی حضور این جانواران برای یافتن آب و غذا در روستاهای اطراف مناطق حفاظت شده باعث بروز مشکلاتی هم برای خود حیوانات و هم برای روستاییان شده است و خروج این حیوانات از مناطق حفاظت شده برای تامین غذا،  آنها را در معرض شکار شکارچیان غیرمجاز قرار داده است. پدیده خشکسالی بر پوشش گیاهی منطقه نیز اثرات زیانباری به دنبال داشته است.
 

آیا اعتبارات در این رابطه جوابگو بوده است؟
خوشبختانه امسال اعتبارات خوبی تخصیص یافته است، ولی پاسخگوی حجم عظیم خشکسالی نیست و اگر منابع پایدار برای تامین آب ایجاد نشود، خسارت‎‎های جبران ناپذیری به این مناطق وارد می‏‏شود.

 

هشدار بی آبی برای 7 استان ایران
نکته اینجاست که حتی استان های گیلان، مازندران و آذربایجان ها در دسته های مرطوب، نرمال یا حتی قابل تحمل هم قرار نگرفته اند تا وضعیت خشکسالی کشور بیش از پیش خودش را به رخ بکشد.
خبر آنلاین نوشت: نگاهی به سطح زیر کشت استان با تنش آبی شدید یا مواجهه با کمبود آب نشان می دهد اصلاح الگوی کشاورزی بیش از گذشته حس می شود.

بی آبی، بلایی که می تواند مهلکتر و خانمان سوزتر از هر جنگی باشد. عاقبتی که معمولا همه ترجیح می دهند درباره اش حرفی نزنند. اما اوضاع آبی در همه مناطق ایران خوب نیست. جدیدترین آماری که وزارت نیرو منتشر کرده، نشان می دهد هیچ استان ایران اوضاع آبی خوبی ندارد.

در طبقه بندی استان های کشور براساس شاخص پایش منابع آب از مهرماه تا اسفندماه سال 93، هیچ استانی وضعیت مناسبی ندارد؛ وزارت نیرو استان های کشور را شش دسته مرطوب، نرمال، قابل تحمل، دارای تنش آبی، دارای تنش آبی شدید و کمبود آب طبقه بندی کرده است؛

- استان های بوشهر، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، هرمزگان و یزد در رده مناطق مواجه با کمبود آب قرار گرفته اند.

- 13 استان که در دسته مناطق با تنش آبی شدید قرار دارند؛ اصفهان، ایلام، تهران، البرز، خوزستان، زنجان، قزوین، قم، کرمانشاه، گلستان، لرستان، مرکزی و همدان.

- 11 استان هم در دسته مناطق درگیر با تنش آبی قرار گرفته اند؛ آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، چهارمحال و بختیاری، خراسان شمالی و رضوی، سمنان، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان و مازندران.

نکته اینجاست که حتی استان های گیلان، مازندران و آذربایجان ها در دسته های مرطوب، نرمال یا حتی قابل تحمل هم قرار نگرفته اند تا وضعیت خشکسالی کشور بیش از پیش خودش را به رخ بکشد.

نگران کننده تر اینجاست که بر اساس آمار سال آبی 91-92 هیچ استانی در رده کمبود آب قرار نگرفته بود، دسته بندی تنش آبی شدید در 7 استان خلاصه می شد و رده قابل تحمل که امسال هیچ استانی را در برنمی گیرد، 4 استان را زیر مجموعه خود داشت.

وضعیت هشدار

در دسته بندی هایی که برای شاخص منابع آب شهرها درنظر گرفته شده است تعریف هایی گنجانده شده که هر کدام شرایطی را برای شهرها به وجود می آورند.

انتهای پیام/ع




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.