ID : 13321440
پژوهشگر و دبیر انجمن شيفتگان طبیعت اردکان:

خرهاي وحشي دشت اردکان-یزد، محكوم به انقراض


خر، الاغ يا درازگوش يكي از گونه‎‎هاي جانوري و از خانوده اسبيان است؛ حيواني كه در زمره‎‎ي حيوانات اهلي و گاهاً نيز وحشي قرار دارد ولي اين روزها شايد به دليل اين كه سمبلي از كودني به شمار مي‎‎آيد، ادامه حيات آن كمتر مورد توجه تشكل‎‎ها و دوست داران محيط زيست است.

به گزارش یزد رسا، "نادر پیری اردکانی" پژوهشگر و دبیر انجمن شيفتگان طبیعت اردکان در گفت‌وگو با ايسنا، با اشاره به در حال انقراض بودن خرهای وحشی حاشیه‌ی کویر، مي‏‏گويد: اين گونه جانوري كه تا مدتي پيش از ساكنان اصلی دشت اردکان - یزد بوده‎‎اند، امروز طعمه‌ی کرکس صفتانی شده‌اند و به زودی نسلشان منقرض خواهد شد.

وي ادامه مي‎‎دهد: اين حيوانات دیگر در گله‌های چند صدتایی دیده نمی‌شوند بلكه به صورت پراکنده و انگشت شمار به حيات خود ادامه مي‎‎دهند و اين در حالي است كه حمایتی در کار نیست و به نظر محکوم به انقراض هستند.

اين دوستدار طبيعت با اشاره به ويژگي‎‎هاي متعدد اين مركب سال‏‏هاي دور آدميزاد، تصريح مي‏‏كند: خر، حيواني نجیب، قانع و سر به زیري است كه بي منت و در ازاي آذوقه‎‎اي ساده، سال‎‎ها و در هر شرايطي بار انسانها را به دوش ‌کشيده است.

وي اضافه مي‎‎كند: اين برده آدميزاد تا زماني كه قادر به استفاده است، مورد بهره برداري قرار مي‎‎گيرد ولي با وجود اين كه یک عمر با انسان انس می‌گیرد، سرانجام ناجوانمردانه به حکم کم‌کاری و پیری در دشت و صحرا رها می‌شود تا در پايان حياتي ذلت بار به استقبال مرگی دردناک برود و طعمه‌ی سگ‌های وحشی شود.

پيري اردكاني با بيان اين توضيح در مورد خرهاي بومي و البته اشاره به انگشت شمار شدن امروز آنها در کوی و برزن به دنبال وجود وسايل نقليه پيشرفته، مي‎‎گويد: البته اين وضعيت تنها مختص خرهاي بومي نيست بلكه خرهاي وحشي اين منطقه كه بعضاً در حاشیه‎‎ی شهر و حتی در مناطق حفاظت شده كويري استان، ديده مي‏‏شوند نيز وضعيت بهتري ندارند.

وي با تاكيد بر اين كه اين نژاد نه از گونه‎‎ي خرهاي بومي و نه گورخر آسيايي هستند، اذعان مي‏‏كند: متاسفانه اين روزها خرهاي وحشي نيز از سوي بشر افسار گسیخته مورد تهدديد قرار گرفته‎ به نحوي كه برخي از افراد سودجو براي استفاده از گوشت اين حيوان، اقدام به شكار آن مي‏‏كنند.

وي خاطرنشان مي‎كند: اين حيوان به دليل برخورداري از خوی مهربانی، معمولاً از انسان‎‎ها خيلي دور نمی‏‏شود و متاسفانه همین کافی است تا در یک چشم به هم زدن از سوي سودجويان، شکار شوند و گوشت آنها به قیمت گزافی به فروش رود.

اين پژوهشگر و محقق اردكاني در پايان با اشاره به اين كه تاكنون هيچ گروه و تشکل زيست محيطي از اين گونه جانوري حمایت نکرده و در هر شرایطی محکوم و مظلوم واقع شده است، خواستار توجه بيشتر به اين حيوان شد.

"مرتضی عزیزی" ريیس محیط زیست اردکان نيز در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایسنا – منطقه يزد، با اشاره به وجود گونه‌های نادر متعدد حیات‌وحش در بخش خرانق اين شهرستان، تصريح كرد: بیابان‌های اطراف شهرستان اردکان به ویژه بخش خرانق، یکی از زیستگاه‌های اصلی خر وحشی است .

وی اظهار كرد: آمار دقیقی در خصوص تعداد این حیوان وحشی در این منطقه وجود ندارد و تاکنون در اين مورد آمارگیری نیز صورت نگرفته است.
 






summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.