ID : 11609448
گزارش/دیوارنویسی، یک معضل ضدفرهنگی؛

خنجر یادگارنویسی بر قلب میراث فرهنگی یزد/هزینه‎ بالای پاکسازی/حبس وجزای نقدی برای تخریب آثار تاریخی


میراث فرهنگی یکی از مظاهر هویت یک جامعه است؛ میراثی که نشان از اصالت و فرهنگ مردم یک جامعه دارد و خسارت هرچند کوچک به این آثار و بناهای تاریخی می‎‎تواند گاه جبرا‎‎ن‎‎ناپذیر باشد.

به گزارش یزد رسا، میراث فرهنگی یکی از مظاهر هویت یک جامعه است؛ میراثی که نشان از اصالت و فرهنگ مردم یک جامعه دارد و خسارت هرچند کوچک به این آثار و بناهای تاریخی می‎‎تواند گاه جبرا‎‎ن‎‎ناپذیر باشد.
 
همشهری نوشت:یزد یکی از استان‎‎های برخوردار از معماری کهن و یادگارهای گرانب‎‎هایی است که نشان از ویژگی‎‎ها و خصلت‏‏های نیاکان ما همچون سخت‎‎کوشی و قناعت دارد و هویت مردمان این سرزمین با این خصوصیات شکل می‎‎گیرد. اهمیت حفاظت از این آثار گرانبها و هویت فرهنگی بویژه در این روزها که سخن از ثبت جهانی یزد است، دوچندان می‌شود.
 

اما در حالی که در روزهای پایانی سال شهروندان در تکاپوی آماده شدن برای استقبال از سال نو هستند و مسئولان شهر نیز در تلاش برای آماده کردن شهر، برای میزبانی شایسته از گردشگران و مسافران نوروزی، هستند، شاهد مناظر زشتی به نام یادگاری روی در و دیوارهای برخی نقاط شهر هستیم.

دیوارنویسی‏‏هایی که بویژه در بافت تاریخی یزد همانند تیشه‎‎ای بر ریشه بناهای تاریخی یزد وارد شده و چهره زشتی به برخی نقاط شهر داده است.
گویی برخی از افراد برای فرار از عقده‎های درونی و روانی خود، مکانی بهتر از در و دیوارهای شهر پیدا نکرده‏اند و بی‎‎رحمانه با ماژیک، زغال و وسایل دیگر، احساسات خود را روی بناهای تاریخی شهر درج کرده‎‎اند.
 


گلایه دوستداران میراث فرهنگی از دیوارنویسی‎‎ها
یکی از اهالی محله لب خندق واقع در بافت تاریخی یزد با گلایه از دیوارنویسی‎‎هایی که روی در و دیوار این محله دیده می‎‎شود، می‎‎گوید: متاسفانه این مناظر، دل هر دوستدار میراث فرهنگی را به درد می‎آورد.

«آرش محب الحسنی» اضافه می‎‎کند: این محله مکان گذر بسیاری از گردشگران خارجی است با این وجود، دیوارهای این محله به مکانی برای دیوارنویسی و شعارنویسی برخی از افراد بی‎‎توجه تبدیل شده است. به گفته وی، لازم است که مسئولان میراث فرهنگی و شهرداری بویژه در ایام نزدیک به سال نو و فصل گردشگری، به پاکسازی این دیوارها توجه جدی کنند.

یکی دیگر از شهروندان نیز اظهار می‎‎کند: در ایام نوروز، بسیاری از مسافران نوروزی برای دیدن جاذبه‎های تاریخی یزد به این دیار سفر می‌‌کنند ولی با گذر از کوچه‌ها و محله‎‎های بافت قدیمی شهر با دیوارنویسی‎‎های زشتی مواجه می‎‎شوند.

«هدایت الله زارعی» که از کارشناسان تاریخ است، ادامه می‏‏دهد: این بناها آغوش خود را به روی مسافران نوروزی برای گذر از تاریخ این دیار می‎‎گشایند ولی متاسفانه به جای تدبیر و دقت در شکوه و عظمت این معماری‎‎های زیبای خشت و گلی، چشمشان به این دیوارنویسی‎‎ها نازیبا گشوده می‎شود.
 

دیوارنویسی، یک معضل ضدفرهنگی
یک دانش‎‎آموز یزدی نیز عنوان می‎‎کند: خیلی وقت‎‎ها هنگام بازگشت از مدرسه، جوانان بیکاری را می‎‎بینم که روی در و دیوار بناهای تاریخی در حال یادگاری نوشتن هستند و به نوعی چهره این بناهای زیبا را زشت و سیاه می‎‎کنند.
 

«سمانه رکنی» می‎‎گوید: مسئولان میراث فرهنگی باید با این افراد برخورد قانونی کنند و به این معضل همانند یک معضل ضدفرهنگی و ضداجتماعی که منجر به تخریب بناهای تاریخی شهر می‏‏شوند، توجه کنند.
 

به گفته وی، وظیفه شهروندی و ملی افراد جامعه نیز حکم می کند که به این افراد در مورد معایب این اقدام تذکر دهند؛ چرا که حفاظت از بناهای تاریخی شهر فقط وظیفه میراث فرهنگی نیست و شهروندان نیز اگر برای ارزش‏های فرهنگی و ملی خود ارزش قائل هستند، باید در حفاظت از آنها کوشا باشند.
 


دیوارنویسی بناهای تاریخی نوعی تخریب است
یکی از متصدیان زندان اسکندر که از جاذبه‎‎های مهم فرهنگی و گردشگری یزد است، تاکید می‌کند: متاسفانه با افزایش بازدیدها از جاذبه‎‎های تاریخی و گردشگری، یادگارنویسی‎‎ها بویژه در مکان‎‎هایی که هیچ حفاظتی از آنها نمی‎شود، افزایش می‏‏یابد و لازم است که میراث فرهنگی در این ایام افرادی را برای حفاظت از این بناها به‌کار گیرند.
«جواد توکلی» معتقد است؛ تخریب بناها فقط با خراب کردن آنها روی نمی‏‏دهد. بلکه آسیب‏‏های ناشی از یادگارنویسی نیز نوعی تخریب است.
 
 

هزینه‎‎های بالای پاکسازی دیوارنویسی‎‎ها
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد با اشاره به صرف هزینه‎‎های زیاد برای پاک کردن این دیوارنویسی‎‎ها می‎‎گوید: گاها هزینه پاک کردن شعارها و یادگارنویسی‎‎های روی دیوارهای بناهای تاریخی از مرمت کل ساختمان بیشتر است و برای کارشناسان زحمات زیادی به همراه دارد.

به گفته «محمد مهدی شرافت»، یادگارنویسی تا زمانی که به تخریب منجر نشود و به ساختار اساسی بناهای تاریخی آسیب نرساند، دغدغه میراث فرهنگی نیست چرا که نمی‎‎توانیم برخورد جدی با این پدیده کنیم. به گفته وی، خوشبختانه شهرداری با میراث فرهنگی تعامل خوبی برای زیبا‎‎سازی و بناهای تاریخی دارد و اقدامات مطلوبی در این رابطه انجام شده است.
 

تغییر نگرش گردشگران نسبت به فرهنگ یزد
این مسئول می‎‎افزاید: گردشگری خارجی در استان غالبا جنبه فرهنگی دارد؛ بنابراین وقتی گردشگران با یادگارنویسی‎‎ها و خسارت به آثار تاریخی مواجه می‎‎شوند، در نوع نگرش آنها نسبت به مردم یزد تغییراتی منفی ایجاد خواهد شد.

شرافت اظهار می‎‎کند: یزد از شهرهای مهم کشور در گردشگری است و ایجاد ذهنیت منفی گردشگران در رابطه با فرهنگ غنی مردم یزد بسیار ناپسند است.

وی همکاری شهروندان با میراث فرهنگی را از اهرم‎های مهم در حفاظت از بافت تاریخی می‎‎داند و می‎‎گوید: شهروندان بویژه اهالی بافت تاریخی یزد که خود میزبان مسافران نوروزی و گردشگران خارجی هستند، وظیفه سنگین‌تری در این رابطه دارند.
 

شرافت اضافه می‎‎کند: شهروندان وظیفه دارند که از هرگونه تخریب و خدشه وارد کردن به بناهای تاریخی جلوگیری و موارد را گزارش کنند.

وی می‌‌گوید: البته نهادهای مردم‌نهاد نیز در این مورد همکاری خوبی با میراث فرهنگی دارند که امیدواریم این همکاری‎‎ها در فرهنگسازی برای حفاظت از بناهای تاریخی بیشتر شود.
 


حبس و جزای نقدی برای تخریب آثار تاریخی
براساس مفاد قانون مجازات اسلامی، هرگونه تخریب آثار تاریخی که یکی از مصادیق آن همین یادگارنویسی‎‎هاست، جرم تلقی می‏‏شود و مجازات آن، یک تا 3 ماه حبس و پرداخت جزای نقدی است.
با این وجود تاکنون هیچ برخورد قابل ملاحظه‌ای از سوی مسئولان با این معضل فرهنگی نمی‌شود.
 
انتهای پیام/ع



summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.