خوزستان آب اضافی برای انتقال به دیگر استانها ندارد/ چرا صادرات خیار در استان کم آب یزد صورت میگیرد!
به گزارش یزد رسا اوایل خرداد ماه، سایت رسمی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، خبری را روی خروجی خود گذارده که نکاتی قابل تأمل در آن میتوان یافت. به گفته این سایت، قرار است بخشی از آب کارون برای مصارف شرب و کشاورزی به برخی استانها از جمله اصفهان و یزد و کرمان انتقال یابد.
به گزارش تابناک، علی اصغر قانع، معاون برنامه ریزی و توسعه شرکت آب و فاضلاب کشور در سفری به استان کرمان گفته است: شرایط حاکم بر آب استان به لحاظ محدودیتها و همچنین نبود منابع آب سطحی، به گونهای است که قطعاً در آینده با چالش آب شرب و صنعت روبه رو خواهیم بود.
قانع درباره طرحهای تأمین آب استان گفت: تا کنون نتوانستیم برای آب استان در درازمدت برنامه ریزی کنیم و همه کارهایی که تاکنون انجام شده، اضطراری و میان مدت بوده است و مقامات استان اعم از استاندار، نمایندگان و مسئولین باید با همکاری هم، کاری کنند که مردم استان برای افق ۲۵ تا ۳۰ ساله، دغدغه آب شرب نداشته باشند. همه باید با همفکری این مهم را به انجام برسانند.
معاون برنامه ریزی و توسعه شرکت آب و فاضلاب کشور با اشاره با طرحهای صفارود و بهشت آباد گفت: باید در طرح بلند مدت انتقال آب از صفا رود به کرمان بازنگری کنیم و با مدیریت در بخش استان به این طرح سرعت داده شود. همچنین از همه ظرفیتها استفاده شود و با طرح بهشت آباد و با تمهیداتی که اندیشیده و منابعی که تخصیص داده میشود، تأمین آب در درازمدت در کل استان فراهم شود.
اما نمایندگان این استان با این کار مخالفند و هزینههای انتقال آب از سرچشمههای کارون به این استانها را نه تنها به صرفه نمیدانند، بلکه بر این باورند که خوزستان آب اضافی برای انتقال ندارد. آنان میگویند، بنا بر قانون، اگر آب مازاد باشد، قابل انتقال است، در غیر این صورت، آب موجود باید در خود استان مصرف شود.
نایب رئیس اول کمیسیون کشاورزی، با اشاره به طرح دولت برای انتقال آب کارون گفت: خوزستان آب مازاد ندارد که بتواند با هدف آبرسانی به استانهای دیگر برای مصارف کشاورزی، لولهکشی داشته باشد.
ناصر صالحینسب اظهار کرد: بر پایه قوانین بینالمللی و بحث آب، اگر استانی مازاد آب شرب داشته باشد، میتواند به دیگر مناطق انتقال دهد، ولی استان خوزستان این مازاد را ندارد که وزارت نیرو و یا دولت بخواهد با هدف آبرسانی به استانهای دیگر، آن هم برای مصارف کشاورزی لولهکشی کند.
وی با اعلام مخالفتهای مردمی با انتقال آب کارون به استانهای دیگر افزود: در شرایطی که استان خوزستان مازاد آب ندارد، معلوم نیست برنامه دولت، بر چه مبنایی انجام میشود!
به گفته نایب رئیس اول کمیسیون کشاورزی، در خوزستان ۱۰ تا ۱۵ درصد آب شرب وجود دارد و علاوه بر دولت، مجلس هم تصویب کرد، در صورت مازاد بودن این آب، انتقال آن صورت گیرد.
وی درباره طرح چندگانه رودخانه کارون تصریح کرد: طرحهای اجرایی بر رودخانه کارون به نامهای، گلرنگ۱، گلرنگ۲ و بهشت آباد هستند که در چند سال اجرا شدند.
عباس پاپیزاده پالنگان با انتقاد از سوءمدیریت در کشاورزی گفت: متأسفانه الگوی کشت درست تعریف نشده است. در خوزستان زمین کشت و متأسفانه الگوی کشت درست تعریف نشده است. در اینجا زمین کشت به وفور داریم، منطقه جلگهای و آب هم داریم، ولی الگوی کشت در این استان همه به درستی رعایت نشده است، زیرا آب را با تحمل هزینههای گزاف به استانهای دیگر هدایت میکنند که مثلا آنجا کشاورزی بشود.
وی با یادآوری اینکه اکنون قرار شده برای انتقال آب ۶۵ کیلومتر تونل در عمق ۳۰۰ متری زمین ساخته شود و چندین هزار میلیارد تومان برای انتقال آب هزینه کنند، گفت: حرف بر سر این است که میتوانند یک دهم این را هزینه کنند و ده برابر بیشتر در استان خوزستان بهره برداری کشاورزی داشته باشیم.
نماینده دزفول با انتقاد از اینکه میخواهیم به زور آب را به منطقه دیگر منتقل کنیم، گفت: در قالب سیاستهای غلط، میخواهیم آب را منتقل کنیم و آب را گران به کشاورز بفروشیم و سپس بگوییم که محصولی ارزان تولید کند!
وی این روش را به زیان منافع ملی و یک کار غیرکارشناسی و البته ناپایدار دانست و گفت: با این رفتار، افزون بر اینکه آب رودخانهها را از راه طبیعی خارج میکنیم، اکوسیستم را بر هم میزنیم و طبیعت را به نابودی میکشیم، هزینههایی که بر دوش مردم وارد میشود نیز سنگین خواهد بود.
پاپیزاده با طرح این پرسش که آیا با انتقال آب موافقیم و آیا این کار درستی است گفت: پاسخ این است که آب تنها باید در یک شرایط بحرانی منتقل شود و آن هم نه برای صنعت و کشاورزی، بلکه تنها برای آب شرب.
وی ادامه داد: این چه کار غیر کارشناسی است که انتقال آب برای استانهایی صورت میگیرد که زیرساخت کشاورزی ندارند؟ توسعه کشاورزی چرا در استانهای کم آب انجام میگیرد و مردم آن مشکل کم آبی دارند؟ چرا صادرات خیار در استان یزد صورت میگیرد؛ استانی که مردمش آب خوردن ندارند، خیار صادر میکند؟!
عضو کمیسیون کشاورزی با تأکید بر اینکه آیا آب شرب مردم در اولویت است یا باید به فکر تأمین آب کشاورزی باشیم، گفت: اکنون با سیاستهای غلط، محصولات آب بر کشت میشود. اکنون هندوانه در جیرفت کشت میشود، آیا آقایان نمیدانند عمق چاههای آب در جیرفت، باید بالاتر از ۳۰۰ متر باشد؛ این یعنی سفرههای آب زیرزمینی در حال خشک شدن است و به بحران رسیده.
پاپیزاده تأکید کرد: اگر کشت هندوانه در جیرفت ادامه پیدا کند، این قسمت از کشور در آینده نزدیک باید با کشاورزی خداحافظی کند.
Related Assets:
- ابقاء مدیر عامل آبفای یزد در سمت خود
- اکثر روستاهای مهریز دچار کم آبی هستند/ توزیع آب و آبرسانی با تانکر های سیار
- 2 برابر شدن گردشگران خارجي يزد طی یکسال اخیر/ کوچ اجباري ساکنان استان يزد به دليل کم آبي
- خضرآباد؛ تشنه آب/ مصوبه ریاست جمهوری سابق مبنی بر انتقال آب به اشکذر اجرایی شود
- مصادره چاه های آب اشکذر جهت تامین آب استان یزد!
- اعزام نمایندگانی از سراسر کشور جهت الگوگیری از «ستاد آب بان ابرکوه»
- 3هزار و500 ميليارد تومان براي طرح انتقال آب خليج فارس به يزد
- کاهش بودجه یزد دربرابر افزایش درآمد این استان بی عدالتی است/ اعتبارات انتقال آب یزد در بودجه 93 محقق شد
- نهایتاً اعتبار50ميلياردي انتقال آب به يزد به 30ميليارد رسید/ گلايه شوراي شهریها به بي عدالتیها نسبت به یزد
- گاومیش آباد