ID : 15725015
بازخوانی/مرحوم دانش از زبان استادش:

دانش یک «پدیده قرآنی» است


در پی جان باختن مهاجر الی الله «حسن دانش»،قاری ممتاز بین المللی یزدی گفتگو با استاد وی که پیش تر در یزد رسا منتشر شده بود،اقدام به بازنشر کردیم/ دانش در استان یزد یک پدیده قرآنی است؛ پدیده ای که توانست زحمات همه اساتید را جمع کرده و به رخ دنیا بکشد

مصاحبه زیر پس از کسب رتبه نخست سی و دومین دوره مسابقات بین المللی قرآن توسط حاج حسن دانش تهیه شده است. اکنون و به مناسبت فوت دانش به بازخوانی آن می نشینیم: حجت الاسلام و المسلمین علی گندمی از اساتید و قاریان ممتاز یزدی است. شاید کمتر قاری و فعال قرآنی در یزد را سراغ داشته باشیم که تا به حال با او سر و کار نداشته باشد. گندمی اولین استاد حاج «حسن دانش» بوده است. کسی که قاری افتخار آفرین یزدی را با دنیای قرائت آشنا کرد.
کسی که بر حسب یک اتفاق ساده و جالب و شاید خواست و مشیت الهی بر سر مسیر «حسن دانش» قرار گرفت. گندمی خود لقب استادی را قبول ندارد و می گوید تنها 24 سال با دانش مراورده داشته است. ولی دانش اعتقاد دیگری داشت: «استاد گندمی از اساتید متبحر کشور در تلاوت قرآن هستند که در یزد حضور دارند. توفیق بود خدمت ایشان رسیدم و از آنجا تلاوت حرفه ای را آغاز کردم.»

همین صحبت ها، باعث شد تا گپ و گفتی با حجت الاسلام و المسلمین گندمی در مورد شاگرد توانمندش داشته باشیم. شاگردی که مسلماً توانسته بود رضایت استاد خود را به دست آورد، گفته های «استاد گندمی» موید این سخن است:

 

از «حسن دانش» بگوئید. قاری که این روزها با کسب رتبه نخست سی و دومین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم نامش بر سر زبان ها افتاد.
آقای دانش در استان یزد یک پدیده قرآنی است. پدیده ای که توانست زحمات همه اساتید را جمع کرده و به رخ دنیا بکشد.

شما چطور با این «پدیده قرآنی» آشنا شدید؟
حدودا سال 70 بود که در مسجد قیام، جلسات قرائت هفتگی قرآن برگزار می شد. «حسین آبیاری» معلم بسیار بزرگواری بود که در یکی از دبستان های محله شیخ داد به تدریس مشغول بود. ولی در جلسات قرآن ما هم شرکت می کرد.
آقای آبیاری از بنده دعوت کرد و تقاضا کرد که یک روز به مدرسه بروم و با دانش آموزان کار کنم. قرار شد یک روز بعد از نماز مغرب و عشا به مدرسه بروم و کمی با دانش آموزان علاقه مند به قرآن کار کنم.
روز موعود وقتی به مدرسه رفتم با کمال تعجب دیدم تعداد بسیار زیادی از دانش آموزان به همراه تمامی معلمین و کادر در مسجد کنار مدرسه منتظرم هستند. از آن جا که تعداد خیلی بیشتر از انتظارم بود مجبور شدم گروهی با دانش آموزان تمرین کنم. به این صورت که آیه ای را روی تابلو می نوشتم و با هم همخوانی می کردیم. بعد  از بچه ها درخواست می کردم که هر کس می تواند آیه را بخواند. اینجا بود که «حسن دانش» را شناختم. با این که جلسه اول بود، خیلی خوب قرائت می کرد که نشانگر استعداد بالای وی بود.
همان یک جلسه کافی بود که دانش کوچک به اتفاق معلم دلسوزش به جلسات قرآنی خیابان قیام بیاید.

 

 

شاید خیلی ها فکر کنند، دانش یک روزه به این موفقیت دست یافت. عقیده شما در این رابطه چیست؟ در جریان تلاش ها و برنامه ریزی های وی بوده اید؟
آقای دانش زحمات طاقت فرسای بسیاری کشید. به همین خاطر 3 مرتبه قهرمان ایران شد. یک بار در مسابقه شکوفه ها، یعنی قاریان کوچک تر از 16 سال، رتبه اول کشوری را به دست آورد. اتفاقاً آن سال هم در محضر رهبر انقلاب قرائتی انجام داد.
بعد از رده سنی 16 سال، قاریان 17 تا 50 سال حضور دارند. یعنی قاریان کهنه کار و با تجربه، با این وجود دانش نا امید نشد. وی در این فضا با سماجت و علاقه وافر به کار خود ادامه داد بدون اینکه دلزده شود.
شاید در یزد قاریانی باشند که از نظر صوت بهتر از حسن دانش هم باشند ولی اراده و انگیزه دانش را نداشته اند. آقای دانش هیچگاه نا امید نشد بلکه از مشکلات درس می گرفت و به جای قهر کار خود را آسیب شناسی می کرد و در راستای تقویت خود گام بر می داشت.
برای مثال دانش 14 سال است که در فینال مسابقات معتبر قرآنی سازمان اوقاف نتوانسته رتبه ای کسب کند. در مسابقات مربوط به نهادها، ارگان ها و حتی کشورهای دیگر شرکت کرد و رتبه هم آورد ولی در مسابقات مهم اوقاف موفق به انجام این کار نشد. با این حال سرانجام با پیگیری موفق شد امسال رتبه نخست مسابقات بین المللی را از آن خود کند.

خانواده اش چطور؟
پدر و مادرش هم بسیار زحمت کشیدند. حسن دانش 24 سال است که در راه قرآن تلاش می کند. مسلماً خانواده اش هم در این راه همواره در کنار وی بوده اند و در این پیروزی سهیم اند.

سی و دومین دوره مسابقات بین المللی را چطور ارزیابی می کنید؟
سطح مسابقات امسال خوب بود. در این مسابقات 81 کشور شرکت کردند. در فینال از بین 5 قاری، 3 نفر خیلی خوب می خواندند که عبدالباسط مصری یکی از آنها بود. با این حال حاج حسن در یک شاهکار تمام عیار قرائت بسیار بدون نقصی را ارائه کرد. دانش با وجود اینکه رقبای قدری داشت باز هم بسیار با اعتماد به نفس ظاهر شد. حتی قرعه ای هم که برای قرائت به نامش خورد بسیار سخت تر از قاری مصری بود ولی با عنایت پروردگار و تلاش و اعتماد به نفس خود موفق شد.
دانش هم در قرائت خود هنگام مسابقات و هم در قرائتش در محضر مقام معظم رهبری یک سر و گردن بالاتر از قاری مصری که رتبه دوم را کسب کرد، بود.

رهبر انقلاب چه واکنشی به قرائت دانش نشان دادند؟
رهبری بسیار از قرائت حاج حسن دانش لذت بردند. چندین بار خطاب به وی گفتند:«بسیار خوب بود» در سخنرانی هم از ایشان تقدیر کردند.

 

همانطور که می دانیم و خود شما هم اشاره کردید یزد قاریان ممتاز  زیادی دارد، چطور می توان از این ظرفیت ها استفاده کرد؟
لازمه این کار برنامه ریزی و فرآیند طولانی است. باید بودجه های پراکنده همه ادارات و ارگان ها تجمیع شود. در حال حاضر موازی کاری ها زیاد است. این هزینه های پراکنده نه کفاف آموزش درخور فعالین قرآنی را می دهد و نه باعث ایجاد انگیزه در آنها می شود. باید مجمع شورای عالی قرآن تشکیل و در این مجمع تمامی فعالیت و مسابقات قرآنی سامان داده شود.
لازمه این اتفاق تلاش و البته مدیریت جهادی است. البته واضح است که اگر هدف قرآن و احیای ارزش های ناب این کتاب آسمانی باشد، دشواری های کار آسان خواهد شد.


خدایش بیامرزاد ...




summary-address :
Your Rating
Average (2 Votes)
The average rating is 5.0 stars out of 5.