درگذشت مرتضی پاشایی؛ از متن تا حاشیه
به گزارش یزد رسا، چندی پیش بود که خواننده جوان کشورمان بر اثر بیماری صعب العلاج دار فانی را وداع کرد. بعد از رسانه ای شدن خبر درگذشت مرتضی پاشایی، علاقه مندان وی در فضای مجازی تلاش کردند تا به احترامش فضایی مناسب بوجود بیاید. همینطور در مراسم تشییع پیکر این خوانندۀ جوان کشورمان نیز همین جو برقرار بود. اما همیشه بوده اند یک عده که انگل صفتانه قصد دارند از هر اتفاقی به سود خود بهره ببرند. این جریان منفعت طلب از مراسم تشییع پیکر پاشایی هم نگذشت و آنرا وسیله ای برای رسیدن به خواسته های خود قرار داد. طبیعی است که رسانه های معاند که با هزینه های هنگفت اداره می شوند نیز از این حواشی کوچک و اندک نهایت استفاده را ببرند...
مرکز رسانه ای بیان با توجه به پیشینۀ مرتضی پاشایی، حواشی در گذشت این خوانندۀ جوان را بررسی می کند:
1. پاشایی چرا مردمی شد؟
خبر درگذشت "مرتضی پاشایی" ستاره محبوب موسیقی پاپ و هنرمند نجیب نسل جوان ایرانی، عواطف طیف وسیعی از هممیهنانمان را متألم و متأثر کرد.
او که در لحظه لحظه دوران مبارزه سخت با بیماری سرطان، از پشتوانه احساسات بیشائبه علاقمندان موسیقی و دعای خیر آنان برخوردار بود، اینک با ترنم اشک هوادارانش تا دیار باقی بدرقه میشود و به راستی چه چیزی برای یک «هنرمند مردمی» مغتنمتر از این خواهد بود؟
پوشیده نیست که افکار عمومی ایرانیان از منظر فرهنگی در ترازی قرار دارد که بهراحتی مجذوب هر کسی نمیشود و آنکه مدال محبوبیت را در حریم ذهن و زبان مخاطب ایرانی از آن خود کرده باشد، قطعا واجد امتیازات و تمایزاتی ویژه است.
مرحوم "مرتضی پاشایی" جزء دسته یادشده بود و بیتردید در میان همگنان خویش، از این بابت پیشرو بهشمار میرفت.
اما راز محبوبیت این ستاره تازهگذشته را میتوان در خطوط زیر جستجو کرد:
_او هرگز میهن خود را پشت سر نگذاشت و به سودای آنسوی آبها فریفته نشد. نزدیکانش گواهند که مرتضی چگونه با تعهد و هوشمندی اجازه نداد وسوسههای بیرونی، او را از مردم جدا کنند.
_مرتضی هنر خود را با ابتذال پیوند نزد و بر خلاف هنرفروشان شهرتپرست، اخلاق را به مسلخ نفسانیت نبرد.
_صدای محزون عاشقانههای خاطرهانگیز، در عزلت توهمات روشنفکرانه ننشست و بهدرستی تودههای مردم را سرمایه احساس پاک خود دانست. به قول معروف مسیر ترددش "خط ویژه" نبود و خود را تافته جدابافته نمیپنداشت.
_ مرتضی هیچ وقت «بازاری» نشد؛ مرتضی هیچ وقت «ابزاری» نشد. (این قسمت را حداقل دلالهای چربزبان ماهوارهای خوب میفهمند!)
_روزهایی که «اخم» کلاس داشت و «قهر» پرستیژ محسوب میشد، مرتضای عزیز ثابت کرد اهل اطوار درآوردن برای هممیهنانش نیست. او هنر خود را از مردم دریغ نکرد و ترجیح داد در صداوسیمای ملی، لبخند مهربانانهاش تکثیر شود. حنجره مرتضی از جنس مخمل ابر بود و با "زیرزمین" نسبتی نداشت!
_ این خواننده و آهنگساز مطرح، از معنویت فاصله نگرفت و ارتباطات کاری، انسانی و هنری، رابطه او با خداوند و مذهب را کمرنگ نکرد. مرتضی آثار منحصربفردی در این زمینه از خود بجا گذاشته است که شاید ترانه تیتراژ "ماه عسل" بیش از بقیه در خاطرها مانده باشد.
2. پدر پاشایی در مورد مرتضی چه گفت؟
در پی درگذشت مرتضی پاشایی خواننده جوان موسیقی پاپ، عده ای با برگزاری برخی تجمعات بدون مجوز حاشیه هایی ایجاد کرده اند که همین امر باعث شده مدیر برنامه ها و خانواده مرتضی پاشایی با صدور یک بیانیه درباره این حواشی و مواضع رسمی شان توضیحاتی ارایه کنند. در متنی که در رسانه ها منتشر شده آمده است: «از همه ملت ایران و طرفداران مرتضی پاشایی که در غم خانواده آن مرحوم سهیم هستند تشکر می کنیم و بر خود لازم می دانیم چند نکته مهم را اعلام داریم:
1. طرفداران مرتضی پاشایی کسانی هستند که شفای وی را از طریق برگزاری زیارت عاشورا و دعای توسل می خواستند.
2. شخص مرتضی پاشایی عاشق اهل بیت و اسلام و معنویت و مردم بود.
3. خانواده و خاندان مرتضی پاشایی افرادی در خط انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی و از مریدان اهل بیت هستند.»
همچنین پدر مرتضی پاشایی گفت: ما از اینکه برخی افراد از ابراز احساسات مردم سواستفاده کرده و برخی اجتماعات را به حاشیه کشانده اند بسیار متاسفیم و می دانیم که طرفداران واقعی پسرم خواستار ایجاد هیچ نوع حاشیه ای نیستند.
وی همچنین از همه مردمی که پسرش را در دوران بیماری تنها نگذاشته و از زمان درگذشت وی نیز دلسوزانه در غم آنها شریک بوده اند، قدردانی کرد.
4. در مراسم تشییع پیکر مرتضی چه گذشت؟
به گزارش مرکز رسانه ای بیان، مرتضی پاشایی خواننده جوان موسیقی پاپ کشورمان روز جمعه 23 آبان در بیمارستان بهمن تهران، پس از مدتها مبارزه با بیماری مهلک سرطان درگذشت"
در حالی که طبق اعلام قبلی قرار بود مراسم تشییع مرتضی پاشایی خواننده موسیقی پاپ از ساعت 9 صبح امروز در مقابل تالار وحدت آغاز شود، از حدود 8 صبح جمع کثیری از هواداران وی در محل مراسم اجتماع کردند. نکتۀ جالب این مسئله بود که در مراسم تشییع مرتضی پاشایی، یکی از مداحان به مرثیه سرایی پرداخت.
قرائت پیام تسلیت وزیر ارشاد:
در بدو شروع مراسم تشییع مرتضی پاشایی پیام تسلیت علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی قرائت شد.
در این پیام آمده است خبر درگذشت هنرمند توانای موسیقی کشور باعث تاسف و تاثر گردید. پاشایی همانطور که برای موسیقی مردمی توانایی خود را به منصه ظهور رساند در قلوب مردم نیز به شایستگی ماوا داشت.
بعد از قرائت پیام وزیر ارشاد علی مرادخانی معاون هنری وزیر ارشاد به ذکر خاطره ای از مرحوم پاشایی پرداخت.
همخوانی محمد علیزاده با مردم:
گفتنی است، محمد علیزاده، بنیامین محمد رضا گلزار، سید جواد هاشمی، فرزاد حسنی، محمد علیزاده، سیروان خسروی، زانیار خسروی، بهنام صفوی، سیاوش خیرابی، شیلا خداداد، بهنام صفوی، مجید شهریاری و دیگر هنرمندان از مهمانانی بودند که در محوطه تالار وحدت حضور داشتند.
همچنین محمد علیزاده خواننده معروف و از دوستان مرتضی پاشایی در جایگاه قرار گرفت تا برخی از ترانه های مرحوم پاشایی با حضور هواداران وی زمزمه شود. ترانه هواتو کردم که به گفته علیزاده مرحوم پاشایی به آن بسیار علاقه داشت نیز همخوانی شد.
مداحی پدر مرتضی:
در ادامه پدر مرتضی پاشایی در جایگاه قرار گرفت و ضمن تشکر از طرفداران مرتضی پاشایی گفت: پزشکان مرتضی را یک سال پیش جواب کرده بودند اما با دعاهای شما یکسال دیگر زندگی کرد و این یک هدیه از طرف خداوند بود.
پدر مرتضی پاشایی در ادامه به مداحی و مرثیه سرایی پرداخت و به مناسبت ماه محرم روضه حضرت علی اکبر(ع) را خواند.
از حواشی کوچکی که در مراسم بوجود آمد، عبور برخی از طرفداران مرتضی پاشایی از نرده ها برای نزدیک شدن به پیکر این خوانندۀ تازه درگذشته بود.
در این مراسم همچنین پیام تسلیتی از سوی اداره کل روابط عمومی رسانه ملی برای خانواده وی صادر شد.
متن این پیام به این شرح است:
«به نام خدا
مرتضی پاشایی فرزند هنرمند سرزمین هنر خیز ایران اسلامی بار سفر بست و با کوله باری از محبت و عشق به مردم قدرشناس وطنش از دیار فانی به سرای باقی شتافت و در جوار رحمت حق آرام گرفت.
روابط عمومی رسانه ملی فقدان این هنرمند را که در عمر کوتاه اما پر بارش توانست با صدایی صمیمی و ماندگار ، بسیاری از مردم به ویژه جوانان را گرد شمع وجود خود جمع کند به شما خانواده غم دیده ، جامعه هنری و دوستداران داغدارش تسلیت می گوید و از خداوند سبحان آرزوی صبر برای بازماندگان مسئلت دارد.»
5. مرتضی پاشایی، تشییع پیکر هیأتی یا لس آنجلسی؟
یک هفته از خاکسپاری مرحوم مرتضی پاشایی خواننده موسیقی پاپ کشورمان می گذرد و هنوز بسیاری در تجزیه و تحلیل تشییع پرشکوهی هستند که برای وی برگزار شد.
خواننده ای که ماه مبارک رمضان میهمان سفرههای افطار مردم بود و بنا به گفته پدرش عاشق اهل بیت(ع) و جمهوری اسلامی بود و اهل نماز شب؛ آرزویش زیارت حرم اربابش در کربلا بود و وصیتش خواندن روضه امام حسین(ع) در مراسم تشییع پیکرش و چه با معنا بود تقارن روز فوتش با روزهای عزاداری سالار شهیدان(ع) که همان آرزوی همه بچه هیأتیهاست. و البته چقدر بهجا و بههنگام بود واکنش پدر داغدارش حاج ناصر پاشایی که در شرایطی که داغدار غم از دست دادن جوانش بود اما سوء استفاده برخی کج اندیش و مغرض را بر نتابید و صادقانه روشنگری کرد.
خواننده جوانی که از دل روضهها و هیأتهای امام حسین(ع) بیرون آمده بود و آرزویش عکس گرفتن با گنبد حرم مولایش امام حسین(ع) و حضرت عباس(ع) و چرخ زدن در بین الحرمین بود، نه سالنهای کنسرت لس آنجلس و عکس یادگاری با انواع خوانندههای مبتذل و انواع مخاطبان بیبند و بار.
در بررسی رفتار مردم و گرامیداشت این هنرمند فقید جوان که روزگار آنچنان مهلت نداد تا هنرهایش را بیشتر به نمایش بگذارد این نکته مبرهن و آشکار است که پاشایی گمشده مردم این سرزمین است در عرصه هنر. مسلما مردمی که دل به روضههای امام حسین(ع) دارند و اولین آرزویشان از سیاحت این دنیای بزرگ، زیارت حرم اربابشان در کربلاست چنین هنرمندی را که پای روضههای امام حسین(ع) بزرگ شده و در عین شهرت و جوانی عقبه اخلاقی هیأتی خود و مرام بچه هیأتیها را حفظ کرده می ستایند نه کسانی را که آرزویشان کنسرتهای لس آنجلس و دبی است. مردمی که به واسطه توصیه مولایشان امام رضا(ع) که «اگر برای چیزی گریان بودی پس برای حسین(ع) گریه کن» در سوگ خود اگر پدری از میان رفته روضه وداع سیدالشهدا(ع) و اگر مادری از میان رفته روضه وداع حضرت فاطمه(س) و اگر جوانی از میان رفته روضه علی اکبر(ع) و اگر کودکی، روضه علی اصغر(ع) را می خوانند و می گریند؛ و چه زیبا این سنت را حاج ناصر پاشایی اجرا کرد.
تشییع باشکوه و کم نظیر پیکر مرتضی پیامی بود برای همه هنرمندان این سرزمین که راه شهرت، محبوبیت و عزت در میان این مردمی که دل در گرو اهل بیت(ع) دارند نه از دل موسیقیهای ساختار شکن است، نه شبکههای ماهواره ای، نه لس آنجلس و دبی، نه استودیوهای ساختارشکن زیر زمینی و نه دل پارتیهای شبانه و مجالس نامناسب بلکه فقط و فقط از دل روضهها و هیأتهای امام حسین(ع) است.
اگرچه جسم مرتضی پاشایی هفته پیش به خاک سپرده شد اما مرام و مسلک و یاد وی که اصلی ترین اثر هر انسان است دفن نشد و تا زمانی که مرام بچه هیأتیها استوار باشد دفن نخواهد شد و تا وقتی آهنگهای دلنشینش زمزمه زبان مردم کشورش است در یادها خواهد ماند و چه بسا سالها و قرنها بعد هم به عنوان یک خواننده امام حسینی، هیأتی و اخلاق گرای نسل جوان این یاد زنده بماند.
مرتضایی که میهمان سفرههای افطار مردم کشورش شد و خود را در مدت کوتاهی جاودانه کرد و اگرچه شعرهای معنوی اش به پای آیات «ربنا» نرسید اما گویی صدا و اشعار خالصش برداشتی خودمانی، مهربانانه و جوانانه از همان آیات قرآن بود و البته حرمت سفرههای افطار را نگه داشت و با مرام بچه هیأتیها بلندگویی که از آن صدایش به همه مردم کشورش رسید را حرمت نهاد و پرچم کشورش که به یاد پرچم مولایش حضرت عباس(ع) بعنوان اولین نظام اسلامی- مردمی شیعه به دست فرزند زهرا(س) برافراشته شده و به سختی و مشقت فراوان به قیمت خون نگاه داشته شده را (اگرچه کم و کاستی دارد) ارج نهاد؛ نه اینکه مانند برخی که از همین بلندگو به شهرت رسیدند، از بلندگوی نجس دشمنش از انگلیس و آمریکا که دستشان به خون صدها هزار جوان این وطن آلوده است این پرچم را نشانه برود و تخریب کند. این چیزی نیست که بستگی به سن و سابقه و تجربه زیاد در سلفژ و پردههای موسیقی داشته باشد بلکه مرام می خواهد، آن هم مرام بچه هیأتی که پرچم اباالفضل(ع) را بفهمد و تخریب نکند و نگذارد زمین بخورد. بچه هیأتیای که در خانواده هیأتی زیسته باشد و پای پرچم عباس(ع) سینه زده باشد و نمک گیر نان سفره اباعبدالله(ع) و چای روضهها باشد و قدر پرچم نگه داشته شده را در سخت ترین شرایط تحریم و تهاجمات و کمی نیرو و زیادی دشمن و کثرت فتنه بداند. فقط بچه هیأتی است که می فهمد چقدر ننگ و عار است که فرزند زهرا(س) را تنها بگذاری و شمر و یزید زمانه ات را بچسبی. فقط بچه هیأتی است که معنی «انی سلم لمن سالمکم و حرب لمن حاربکم» را می فهمد.
چه بهتر بود مردم (و مسئولینی که خواب ماندند) در جایی که برای یادبود او تجمع شد همان گونه که وصیت کرده بود محفل روضه ای تشکیل می دادند و به سبک بچه هیأتیها زیارت عاشورا و دعای توسلی می خواندند و شاید بهتر که در کنار همان روضه، مسئولین انتظامی هم به احترام دیگر عزادارانش به یاد این جوان اخلاق گرا شمعی روشن می کردند که محلی برای جولان برخی مغرضان ایجاد نشود.
همچنین چه بسیار بهتر که در همان تالار وحدت یا هرجایی که مرکز موسیقی آموزش و پرورش اهل موسیقی است یک یادبود، عکس ویا نمایشگاه عکسی دائمی از شکوه تشییع جنازه پاشایی برقرار کنند و بنویسند "این مراسم تشییع مرتضی پاشایی خواننده جوان فقید کشورمان است که آرزویش این بود به کربلا برود نه لس آنجلس".
بایستید و بخوانید به یاد این بچه هیأتیِ نمازشب خوانِ بامرام، فاتحه ای با صلوات بر محمد و آل محمد...
5. اعتراض طرفداران پاشایی به شجریان
نکتهای که در بحث درگذشت مرتضی پاشایی قابل توجه است، این است که تا پیش از منتشر شدن خبر مرگ «مرتضی پاشایی»، برخی افراد که داعیهدار روشنفکری نیز هستند، وی را متهم میکردند که با دامن زدن ساختگی بر بیماری نه چندان جدی خود، به دنبال مطرح شدن در بین مردم و کسب درآمد بیشتر از راه اجرای کنسرتهای متعدد است. یکی از این افراد، محمدرضا شجریان بود که چندی پیش در جمعی گفته بود "برخی (مرتضی پاشایی) خود را به مریضی و تمارض میزنند تا دیده شوند".
اما پس از انتشار خبر درگذشت «مرتضی پاشایی»، این روسیاهی بود که برای ذغال ماند. سخنان محمدرضا شجریان که به ویژه پس از درگذشت مرتضی پاشایی در بین طرفداران این خواننده جوان واکنشهای بسیاری را علیه شجریان در پی داشت، سبب شد تا پس از انتشار خبر درگذشت و در مراسم تشییع جنازه این خواننده مرحوم، شعارهایی علیه محمدرضا شجریان سرداده شود و به کنایه به او برای درگذشت «مرتضی پاشایی» تبریک گفته شود.
در شبکههای اجتماعی نیز بسیاری از افراد به سخنان چند وقت اخیرش واکنش نشان داده و از او به سبب قضاوت ناعادلانه و تهمت درباره بیماری مرحوم پاشایی انتقاد کردند.
ساعاتی از واکنشهای متعدد مردم و هواداران مرتضی پاشایی به سخنان و تهمتهای محمدرضا شجریان به این مرحوم نمیگذشت که پسر سعی کرد اشتباه پدر را تاحدی جبران کند. همایون شجریان در حالی که طرفداران مرتضی پاشایی به انتقاد از محمدرضا شجریان میپرداختند، با انتشار پیامیکه به نظر میرسید نشاندهنده مخالفت او با نظرات پدرش درباره این خواننده مرحوم است، درگذشت این خواننده مطرح کشورمان را تسلیت گفته و نوشت: "تسلیت عرض میکنم، خدمت خانواده محترم هنرمند محبوب و گرامیمرتضی پاشایی و دوستدارانش. قلب همگی به درد آمد و افسوس میخوریم. روحش شاد."
گفتنی است، بسیاری از رسانههای بیگانه از جمله «بیبیسی فارسی» که در روزهای بیماری مرحوم مرتضی پاشایی خبری درباره وی منتشر نمیکردند، در روزهای اخیر کاسه داغتر از آش شده و با پوشش مراسم تشیع جنازه این خواننده جوان، به دنبال بهرهبرداری سیاسی و ضدامنیتی از مرگ خوانندهای بودند که به گفته پدرش عاشق اهلبیت (ع) و جمهوری اسلامیایران بود.
مرکز رسانه ای بیان درگذشت این خوانندۀ جوان کشورمان را به خانواده و طرفداران وی تسلیت عرض می کند.
منابع:
1.جام نیوز 2. تسنیم 3. مشرق نیوز 4. باشگاه خبرنگاران جوان
انتهای پیام/.
Related Assets:
- شخصی که از لحظات بیقراری مرتضی پاشایی فیلم گرفته بود لو رفت! +دانلود فیلم
- فیلم/مداحی مرحوم «مرتضی پاشایی» در هیأت مکتب العباس
- تکذیب تجمع ختم «مرتضی پاشایی» در یزد از طرف استانداری
- ادعاهای عجیب و غریب بی بی سی پس از تشییع پاشایی +فیلم
- اصالتهای ناب «دارالعباده» را پاس داریم
- آهنگ هرگز شنیده نشده از مرتضی پاشایی +دانلود
- حاجصفی گلش را به روح مرتضی پاشایی تقدیم کرد