دولت یازدهم و حاشیه سازیهای بی پایان
پایگاه خبری تحلیلی طنین ایران - اصل 113 قانون اساسی، رئیس جمهور را عالیترین مقام رسمی کشور بعد از مقام رهبری معرفی کرده است و بر این اساس میتوان گفت رئیسجمهور باید در زمینههای گوناگون مرتبط با جایگاه شخص دوم کشور، خود را با ویژگیها و رویکردهای مورد تاکید شخص اول نظام تطبیق دهد و از گفتار و کرداری که موجب فاصلهگرفتن آشکار یا ضمنی از خطمشی رهبری میگردد، پرهیز کند.
شعارهایی که خوشنمودی داشت؛ اما ...
در این باره دکتر روحانی اگرچه در گفتار، همواره بر پیروی از رهنمودهای رهبری تاکید میکند و ابراز ارادتهای وی به ایشان در نگاه نخست میتواند دلگرمکننده باشد، اما آنچه معیار ارزیابی واقع میشود، میزان همسویی و پایبندی عملی رهبری است.
مرور مواضع و رویکردهای دولت یازدهم و از جمله شخص رئیسجمهور نشان میدهد که آنها در این آزمون، چندان موفق نبودهاند و بخش قابل توجهی از شعارهایشان مصداق این نکته تلخ شده است که «خوش نمودی داشت، اما آنچنان بودی نداشت»!
برای نمونه، پرهیز از حاشیهسازی، در زمره توصیههای مؤکد مقام معظم رهبری بوده است؛«حرکت را براساس اصول انقلاب تنظیم کنید؛ از حاشیهسازی پرهیز کنید، به حلّ مشکلات مردم بپردازید...»(بیانات در دیدار مسئولان نظام،(1393/4/16) اما دولتمردان و شخص رئیس جمهور محترم توجه مناسبی به آن نداشتهاند.
در این باره میتوان به بسیاری از سخنان و رویکردهای دولت اشاره کرد.
بزدل و ترسو، به جهنم و ...
استفاده از تعابیر ناصواب و تحقیرآمیز در وصف منتقدان را میبایست در زمره حاشیهسازیهای تاملبرانگیز رئیسجمهور به شمار آورد. اینگونه حاشیه سازیهای ناگوار گاه چنان تلخ و گزنده بوده است که برخی بزرگان نیز ناگزیر به صورت علنی به آنها واکنش نشان داده اند. برای نمونه پس از «بزدل» و «ترسو» خواندن منتقدان و حوالهدادن آنها به جهنم در سخنان سال گذشته رئیسجمهور، بسیاری از صاحبنظران و حتی طیف حامی دولت هم ناچار به نکوهش آن تعابیر دور از نزاکت پرداختند. ومرجع عالیقدری همچون حضرت آیت الله مکارم شیرازی طی سخنانی در جمع زائران حرم رضوی(ع) با اشاره به سخنان روحانی تاکید کرد:
نباید مسئولین انتقادکنندگان را مورد حمله قرار دهند و از آن تعبیرات استفاده کنند. امیرالمؤمنین علی علیه اسلام چقدر عالی میفرماید: «آلة الرئاسة سعة الصدر» این حدیث را همه مسئولین، مدیرکلها و وزرا باید بنویسند و در اتاقشان بگذارند. ابزار ریاست سعه صدر است. تحمل است، ملایمت است، حوادث را در خود هضم کردن و عصبانی نشدن و پرخاش نکردن است.(+)
طرح موضوع رفراندوم در کنفرانس اقتصادی!
فراموش نکردهایم که دکتر روحانی سال گذشته در اولین کنفرانس «اقتصاد ایران»، به یکباره از برگزاری رفراندوم سخن به میان آورد و گفت: «تمایل دارم برای یك بار هم شده برای اجرای مساله بسیار مهمی كه برای همه اهمیت دارد، از مردم سوال شود»؛ در حالی که موضوع کنفرانس ارتباطی با این موضوع جنجالبرانگیز نداشت و بسیاری مطرح کردن غیرمترقبه آن را نشانه ناکامی رئیس جمهور در تحقق شعارهای خود مبنی بر حل آبرومندانه مساله هستهای با مذاکره، دانستند.(+)
طرح این موضوع از سوی رئیسجمهور و جنجال آفرینیهای طیف همسو با دولت، موجب شد تا رهبر معظم انقلاب چند روز بعد دردیدار مردم قم، بار دیگر تاکید کنند که «دولتیها هم مراقب باشند، دودستگى در مردم بهوجود نیاورند، حاشیهسازى نکنند، بعضى حرفهاى غیرلازم مطرح نشود...» (+)
سخنی که مراجع را دوباره به واکنش واداشت
از دیگر موارد حاشیهسازی توسط دولتمردان و رئیسجمهور محترم میتوان به سخنان دکتر روحانی در جمع فرماندهان و پرسنل نیروی انتظامی اشاره کرد، آنجا که میان احکام اسلام و قانون کشوری تفکیک قائل شد و پلیس را از تلاش برای اجرای احکام اسلام برحذر داشت.
اگرچه میتوان سخنان رئیسجمهور را با دیدی اغماضگونه توجیه کرد؛ اما سخن بر سر این است که چه ضرورتی دارد دومین مقام رسمی نظام با طرح سخنان دوپهلو، موجب حاشیهآفرینیهای زیانآور و جریتر شدن جریانهای معاند با دین و نظام شود؟!
سخنان تاملبرانگیز رئیسجمهور چنان دور از انتظار بود که مراجع عظام تقلید نیز سکوت را جایز ندانستند و آشکارا در برابر آن موضع گرفتند و به طورتلویحی به دکتر روحانی هشداردادند.
دراین باره حضرت آیت الله مکارم شیرازى در آغاز درس خارج فقه خود تصریح کرد: اخیراً یکى از مسؤولان محترم گفته بودند وظیفه نیروى انتظامى اجراى قانون است نه اجراى اسلام؛ این سخن از سه جهت اثر منفى داشت و به هیج وجه مناسب نبود.
نخست اینکه معلوم مىشود قوانین ما چیزى غیر از قوانین اسلامى است؛ در حالى که همه بر گرفته از اسلام است و همه افراد اعم از پلیس و غیر پلیس موظف به اجراى قوانین اسلام هستند.
اثر منفی دیگر اینکه، اینگونه سخنان روحیه نیروى انتظامى را تضعیف مىکند و زحماتى را که براى تهذیب اخلاق و مبارزه با منکرات متحمل شده است نادیده مىگیرند و آنها را در اجراى قوانین اسلامى سست مىسازد.
از همه مهمتر چراغ سبزى است که به افراد آلوده به انواع مفاسد اخلاقى و مجالس کثیف و مانند آن داده مىشود که از این به بعد آزاد هستید و پلیس کارى به شما ندارد، آن ها بدون این سخنان طوفان مىکنند واى اگر چراغ سبزى هم به آن ها نشان داده شود.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی تاکید کرد: امیدواریم نصیحت دوستانه ما را بپذیرند و بعد از این چنین سخنانى را تکرار نکنند.(+)
حضرت آیت الله نوری همدانی هم ضمن انتقاد از سخنان نادرست رئیس جمهور، از مسؤولان خواست از طرح مسائلی که موجب ایجاد حاشیه در کشور می شود به شدت اجتناب کنند.
این مرجع تقلید افزود: اولا قانون اساسی ما برگرفته از موازین اسلامی است، ثانیا این که گفته می شود وظیفه نیروی انتظامی اجرای احکام اسلامی نیست، یعنی در جامعه امر به معروف و نهی از منکر نشود؛ در حالی که امر به معروف وظیفه ای همگانی است و همه باید ملزم به اجرای آن باشند. رهبر معظم انقلاب روز گذشته تصریح فرمودند که همه ما مسؤول اجرای احکام اسلامی هستیم؛ بنابراین این سخن که گفته شود نیروی انتظامی مسؤول اجرای احکام اسلامی نیست، سخنی نادرست است و مسؤولان با اظهارات خود نباید به گونه ای در جامعه القا کنند که اسلام و قانون دو مقوله متفاوت است.(+)
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی نیز به عنوان شیخالفقهای کنونی، در دیدار مدیر کل بنیاد شهید استان قم تصریح کرد: این جانب بسیار نگران شدم از بعضی حرفهایی که فلان نهاد مثلاً نباید مجری قانون اسلام باشد. این حرف درست نیست و مسئولین ما باید بیشتر مراقبت نمایند و سخنانی زده نشود که باعث نگرانی مردم با ایمان شود.(+)
ابراز ارادت؛ لازم اما ناکافی
بدیهی است مواضع و سخنان حاشیه ساز رئیس جمهور محترم و دیگر دولتمردان، بسیار فراتر از معدود موارد فوقالذکر است که اشاره به همه آنها در این مجال نمیگنجد و با تامل در جنجال بورسیهها، آلوده بودن بنزین داخلی، ادعاهای مبهم درباره خزانه خالی، پولهای کثیف، دلالان تحریم و نظایر آن، میتوان ابعاد دیگری از این همه حاشیهسازی را واکاوی کرد؛ حاشیه سازیهایی که نشانهای آشکار از نادیده گرفته شدن منویات رهبر معظم انقلاب علیرغم آن همه ابراز ارادت رئیس جمهور و دولتمردان محترم به شمار میآید.