ID : 24670622

دیابت در کمین یزدی ها/ توصیه متخصصان به اصلاح سبک زندگی


دیابت از جمله بیماریهایی است که نوع سبک زندگی در ایجاد آن نقش بسزایی دارد و تحقیقات نشان داده با بهبود سبک زندگی تا 80 درصد می توان از ابتلا به آن پیشگیری کرد.

به گزارش یزدرسا، بیماری دیابت در اثر ناتوانی بدن در تولید انسولین یا کاهش و موثر نبودن انسولین در سوخت و ساز مواد قندی پدید می‏آید و در حال حاضر این بیماری یکی از معضلات کنونی جوامع توسعه یافته و در حال توسعه است.

دیابت، شایعترین بیماری غدد در جهان و عامل چهار میلیون مرگ سالانه است به طوری که در هر دقیقه 12 مورد ابتلای جدید و 6 مرگ ناشی از دیابت گزارش می شود.

در حال حاضر پنج میلیون نفر در ایران مبتلا به دیابت هستند، 5.5 میلیون نفر دیگر هم در آستانه ابتلا به این بیماری قرار دارند و پیش بینی می شود تا سال 2030 این میزان دو برابر شود.

طبق گزارشات، در سال 86 در ایران به ازای هر 20 نفر یک مورد دیابتی وجود داشت، با توجه به روند شیوع دیابت پیش بینی می شود تا 18 سال آینده به ازای هر هفت نفر در ایران یک فرد مبتلا به دیابت وجود داشته باشد.

اما هرچه پیش می‌رویم سبک تغذیه جامعه بدتر شده و با استفاده از مواد قندی، نوشابه‌ها و شیرینی‌ها بر بروز دیابت افزوده می‌شود، با رفتن به سمت فست ‌فود و غذاهای آماده به‌ ویژه بین جوانان این خطر بیشتر و با این سبک زندگی آمار دیابت رو به رشد است.

فقط با نخوردن یا کم خوردن نیست که قند کنترل می شود بلکه رعایت الگوی غذایی صحیح است که به کنترل قند خون منجر می شود، تغذیه سالم، ورزش، دوری از استرس و استفاده نکردن از دخانیات بهترین روش های پیشگیری از ابتلا به دیابت محسوب می شود.

نقش تغذیه در کنترل دیابت برهیچ کس پوشیده نیست اما اینکه چگونه، چه نوع غذایی و در چه زمانی مصرف شود از جمله نکات بسیار مهم در تغذیه افراد به شمار می رود.

اصلاح سبک زندگی، کلید درمان دیابت است و رژیم غذایی مناسب نکته مهمی در کنترل و پیشگیری قند خون است، اینکه چه می خورید و چقدر می خورید کاملا بر سطح قند خون تاثیر می گذارد پس باید رژیم غذایی را کنترل نمود.

شیوع دیابت در کشور در حال افزایش است و بررسی ها نشان می دهد شیوع این بیماری در استان یزد از میانگین کشوری بالاتر است و از مجموع جمعیت یک میلیون و 70 هزار نفری استان یزد 100 هزار نفر به بیماری دیابت مبتلا هستند.

ضرورت توجه به این موضوع خبرنگار ایرنا مرکز یزد را بر آن داشت تا در زمینه شیوع ،راههای کنترل و پیشگیری از آن با کارشناس تغذیه و پزشکان مربوطه به صحبت بنشیند.

 میزان شیوع دیابت در یزد 1.5 برابر میانگین کشور

سرپرست مرکز تحقیقاتی و درمانی دیابت یزد با بیان اینکه میزان شیوع دیابت در این استان بالاتر از میانگین کشوری است گفت: براساس آخرین آمار، میزان شیوع این بیماری در افراد بالای 30 سال در کشور و استان به ترتیب 11 و 18 درصد است.

دکتر مسعود رحمانیان افزود: میزان شیوع دیابت در استان یزد 1.5 برابر کشور است و این یک زنگ هشدار است.

این فوق تخصص غدد درون ریز تصریح کرد: شیوع این بیماری طی 18 سال گذشته در استان یزد از 14 درصد در افراد بالای 30 سال به 18 درصد در حال حاضر رسیده است.

رحمانیان اظهار کرد: در 15 سال آینده شیوع بیماری در این استان دو برابر می شود و این یک فاجعه است و متاسفانه یزد در زمینه شیوع بیماری دیابت جزو سه استان نخست کشور است.

وی بی تحرکی، چاقی، تغذیه نامناسب، ژنتیک و غذاهای پر کالری و کم فیبر را از جمله دلایل اصلی ابتلا به دبایت در استان بیان کرد و گفت: استرس و عوامل ژنتیکی نیز مستعد کننده بیماری است.

سرپرست مرکز تحقیقاتی و درمانی دیابت یزد با بیان اینکه یزد در زمینه تحرک و فعالیتهای بدنی جزو استانهای پایین کشور قرار دارد افزود: 55 درصد مردم شهر یزد مبتلا به چاقی هستند البته این ریز فاکتورهای در تمام دنیا وجود دارد اما در این خطه پررنگ تر است.

رحمانیان با بیان اینکه بیماری دیابت در دانش آموزان این خطه روز به روز در حال افزایش است گفت: 50 درصد دانش آموزان این استان مبتلا به چاقی و اضافه وزن هستند.

وی افزود: تحقیقات نشان می دهد که اگر تا سن 12 سالگی از چاقی پیشگیری نشود موجب بیماری دیابت در بزرگسالی می شود.

سرپرست مرکز تحقیقاتی و درمانی دیابت یزد بیماریهای های قلبی و عروقی ، زخم و قطع پا ، تاری دید، خون ریزی چشم و نارسایی کلیه را از جمله عوارض بیماری دیابت اعلام کرد .

 نقش پر رنگ تغذیه سالم در پیشگیری و کنترل دیابت

رحمانیان با بیان اینکه تغذیه سالم نقش پررنگ در پیشگیری و ابتلا نشدن به این بیماری دارد گفت: افراد باید از غذاهای پرکالری و چربی پرهیز کنند.

سرپرست مرکز تحقیقاتی و درمانی دیابت یزد افزود: برخی از مواد عذایی مصرفی که دارای کربو هیدروات و کالری کم هستند به دلیل مواد افزونی مضر به آنها موجب آسیب به سلولهای لوزالمعده و منجر به بروز دیابت می شود.

وی اظهار کرد: این که گفته شود مردم یزد شیرینی زیاد مصرف می کنند و این باعث ابتلا به دیابت می شود واقعیت همین است و آمار نشان می دهد مردم این خطه بیشتر از مناطق دیگر کشور بطور متوسط شکر مصرف می کنند.

سرپرست مرکز تحقیقاتی و درمانی دیابت یزد افزود: اما اینکه مصرف بیش از حد شکر موجب بروز دیابت در مردم این خطه می شود هنوز بصورت علمی ثابت نشده و مهمترین فاکتور ثابت شده این بیماری در این خطه مسئله ژنتیک است و پس از آن کم تحرکی و چاقی است.

این فوق تخصص غدد درون ریز، تست غربالگری قند خون را برای تمام افراد به ویژه گروه سنی بالای 40 سال توصیه کرد و گفت: ممکن است دیابت سالها بدون علامت باشد .

37 هزار بیماری دیابت دارای پرونده در مرکز تحقیقاتی دیابت

مدیر درمانگاه مرکز تحقیقاتی درمانی دیابت یزد با بیان اینکه 100 هزار نفر در استان به دیابت مبتلا هستند گفت: 37 هزار نفر از تعداد در این مرکز دارای پرونده هستند که فقط 30 هزار آنها بطور منظم به این مرکز مراجعه می کنند.

دکتر سید محمدرضا آقایی با اشاره به شیوع بالای دیابت در استان گفت: تحقیقی با عنوان 'یاس' در شهر یزد انجام شد و نشان داد 18 درصد گروه سنی بین 20 تا 70 سال در جامعه شهری یزد شیوع دیابت دارند.

وی با بیان اینکه متاسفانه 50 درصد مبتلایان به دیابت از بیماری خود اطلاعی ندارند و افراد باید غربالگری شوند گفت: اگر فردی از خود مراقبت کند حتی اگر پدر و مادری دیابتی هم داشته باشد تا 20 درصد احتمال آنکه به دیابت مبتلا نشود وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه بیماری دیابت برروی تمام سیستمهای بدن تاثیر می گذارد گفت: این بیماری اثرات نامطلوبی روی قلب و عروق ، کلیه ، چشم ، اعصاب و بسیاری از اعضای دیگر بدن دارد و می تواند موجب سکته های قلبی و مغزی ، نارسایی کلیه، کوری و قطع پا شود.

مدیر درمانگاه مرکز تحقیقاتی درمانی دیابت یزد اضافه کرد: بعد از حوادث ترافیکی، دومین عامل قطع پا و نخستین عامل کوری چشم در دنیا ناشی از بیماری دیابت است.

رژیم غذایی نامناسب از عوامل ابتلا به دیابت

دکتر آقایی رژیم غذایی نامناسب و نبود نظم در غذا خوردن را از جمله عوامل ابتلا به دیابت بیان کرد و گفت: افراد باید به تغذیه خود نظم و ترتیب بدهند و سعی کنند هر روزه به اندازه مشخص و در زمان های معین غذا بخورند.

مدیر درمانگاه مرکز تحقیقاتی درمانی دیابت یزد افزود: اگر افراد سه شرط غذا خوردن متنوع ، متعادل و منظم خوردن را رعایت کنند مسلما به دیابت مبتلا نخواهند شد.

وی کم تحرکی ، اضافه وزن و ورزش نکردن را از دیگر عوامل ابتلا به دیابت بیان کرد و گفت: تمام افراد باید ورزش کردن را در برنامه روزانه خود قرار دهند.

مدیر درمانگاه مرکز تحقیقاتی درمانی دیابت یزد بر اصول سبک زندگی سالم و تغذیه سالم تاکید کرد و گفت: بیماری دیابت قابل کنترل است تا یک زندگی شیرین و سالم با دیابت داشته باشیم

برگزاری جشنواره دست پخت بانوی یزدی

وی از برگزاری گردهمایی دستپخت بانوی یزدی با شعار سفره سالم و زندگی شیرین در آذرماه در استان خبر داد و گفت: این گردهمایی به منظور ترویج غذاهای اصیل و سنتی غذاهای سالم برپا می شود .

مدیر درمانگاه مرکز تحقیقاتی درمانی دیابت یزد افزود: کیفیت و سلامت غذاهای پخته شده در این گردهمایی توسط داوران انتخاب و به انها جوایزی اهدا می شود.

آقایی اظهار داشت: باید با ترویج آشپزی سالم ذائقه افراد از خوردن غذاها پرچرب ، پرنمک و شیرین به سمت غذاهای کم چرب، کم نمک و شیرینی کمتر تغییر کند.

چه کنیم تا گرفتار دیابت نشویم

یک متخصص تغذیه گفت: مصرف قندهای پیچیده می تواند کمک قابل توجهی به پیشگیری از بروز دیابت نمایند مخصوصا کربوهیدراتها که حاوی مقدار قابل توجهی فیبر هستند.

یوسف نقیایی افزود: فیبرها در واقع علاوه بر سرعت دادن غذا در دستگاه گوارش منجر به کاهش جذب قندها و چربیها می شوند که مهمترین منابع حاوی فیبرها انواع سبزیها چون خیار سبز، انواع کلم ها ، هویج ، گوجه فرنگی و میوه ها هستند.

وی اضافه کرد: اگر میوه ها با پوست مصرف شود به شرطه آنکه خوب شسته و ضدعفونی شده باشد بهتر است.

این متخصص با بیان اینکه هر حبه قند به طور متوسط چهار گرم و تقریبا 16 کیلو گرم انرژی دارد افزود: طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی بهتر است که مصرف حبه های قند روزانه به کمتر از هفت حبه محدود شود این در حالی است نباید دیگر از غذاهای حاوی قند و شکر استفاده نمود.

وی نقش تغذیه را در دیابت مهم خواند و گفت: اگر شخص دیابتی بیش از نیاز خود غذا مصرف کند یا انرژی دریافت نماید بسیاری از غذاها می تواند منجر به افزایش قند خون یا چربی ذخیره شود.

نقیایی با بیان اینکه دیابتی ها مصرف غذاهای سرخ شده را به حداقل برسانند افزود: بطور کلی برای یک شخص سالم توصیه می شود حتی المقدور از غذای سرخ کردنی کمتر استفاده کند چرا که این مهم می تواند مقدار یا از خواص آن غذا را در اثر حرارت بالای سرخ کردن از بین ببرد.

نقیایی افزود: بنابراین رعایت رژیم غذایی مناسب، وزن مناسب، تحرک و فعالیت بدنی باعث می شود فرد یا به دیابت مبتلا نشود و یا در سنین بالا گرفتار این بیماری شود.

وی ادامه داد: بنابراین کنترل وزن و مقابله با چاقی از سنین کودکی و در تمامی مراحل زندگی نقش مهمی در پیشگیری از بیماری دیابت دارد.

وی خاطر نشان کرد: استفاده از غذاهای چرب و شیرین نقش بسزایی در اضافه وزن و چاقی دارند و فرد را در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار می دهند.

یک شهروند مبتلا به دیابت هم در مورد تلخی و شیرین های بیماری­ اش به ایرنا گفت: در سن 43سالگی متوجه بیماری دیابت شدم، به علت کاهش وزنی که داشتم پس از انجام آزمایش متوجه شدم که قند خون دارم.

این بیمار افزود: از آن زمان به بعد تحت نظر پزشک خود داروی خود را به طور منظم مصرف کردم و با یک رژیم غذایی صحیح بیماری خود را کنترل نمودم.

وی اظهار داشت: در صورت درمان نکردن به­ موقع، طعم شیرین زندگی به بیمار تلخ می شود و عوارض بسیاری را به دنبال دارد.

آنچه که در میان در کنترل و پیشگیری از بیماری دیابت که به بیماری خاموش شهرت دارد نقش مهم و اساسی دارد تغذیه سالم است، بنابراین با اصلاح سبک زندگی میتوان از بروز این بیماری جلوگیری نمود و یک زندگی سالم و شیرین را برای خود به ارمغان آورد.

بیماری دیابت به سه نوع یک، دو و حاملگی تقسیم می شود و تاریخچه این بیماری به 1500 سال قبل از میلاد برمی گردد که برای نخستین بار در مصر مورد توجه قرار گرفت که یک پزشک مشهور هندی این بیماری را شناخت و نام مدهومها ( بیمار ادرار شیرین ) را روی ان گذاشت.

پزشکان هندی برای تشخیص این بیماری ، ادرار بیمار را روی زمین ریخته و مشاهده می کردند که مورچه ها به سمت ان جذب می شوند.

نخستین توصیف کامل بیماری دیابت شیرین و افتراق آن از دیابت بی مزه توسط ابوعلی سینا انجام شد.

انتهای پیام /

ایرنا




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.