رسیدن به استانداردهای شهر میراث جهانی زمان بر است/ مرمت 100ساختمان در بافت تاریخی یزد
به گزارش یزد رسا، بافت تاریخی یزد که از آن بهعنوان نخستین شهر خشت خام جهان و دومین شهر قدیمی جهان یاد میشود،چند ماهی است که به دلیل وسعت، یکپارچگی و حفظ اصالت تاریخی، استفاده از مصالح بومی و مصرف کمترین انرژی در تولید بناهای خشتی و هماهنگی کامل با اقلیم سخت و خشن کویری در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
بافت تاریخی یزد در حالی به ثبت جهانی رسیده است که مشکلات ریز و درشت همچنان این بافت را تهدید می کند.ساختمان های مخروبه بافت تاریخی، ساخت و سازهای غیرمجاز، حضور اتباع بیگانه، وجود نخاله های ساختمانی و زباله های شهری، دیوار نوشته ها و تبلیغات بر بدنه بافت تاریخی و ..... نمونه های از مشکلاتی است که در بافت تاریخی در مقابل گردشگران داخلی و خارجی وجود دارد و از این رو توجه بیشتر مسئولین را برای رفع این مشکلات می طلبد تا فرصت گران بها و منحصر بفردی که بوجود آمده به بهترین وجه ممکن استفاده شود.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزد رسا، در خصوص مشکلات بافت تاریخی شهر یزد گفت: چند ماهی از ثبت جهانی بافت تاریخی شهر یزد نمی گذرد و رسیدن به استانداردهای یک شهر میراث جهانی زمان بر است و همه دستگاه ها برای رسیدن به شرایط مطلوب تلاش خود را می کنند.
ساشا ریاحی مقدم با بیان این که تعمیر و مرمت ساختمان های محدوده بافت تاریخی باعت تجمیع نخاله های ساختمانی در گوشه و کنار بافت شده است افزود: شهرداری مسئولیت و وظیفه نظافت، ساماندهی معابر و گذرگاه های داخل بافت را بر عهده دارد اما هر کجا لازم باشد نیروهای یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی نیز تذکرات لازم را خواهند داد.
آسیب جدی دیوار نوشته ها به بافت تاریخی
وی در خصوص دیوار نوشته ها بر روی بافت های تاریخی گفت: در خصوص دیوار نوشته ها چندین بار تذکر داده شده اما این کاری است که توسط مردم صورت می گیرد که باید کنترل شود و لازم است برای این کار شهرداری در محدوده بافت تاریخی جایگاه هایی خاصی را برای تبلیغات آماده کند.
ریاحی مقدم افزود: دیوار نوشته ها به دلیل این که منظر بصری بافت تاریخی را از بین می برند آسیب جدی به بافت وارد می کند به طوری که در چندین مورد به حدی آسیب جدی و شدید بوده که از طریق مراجع قانونی در حال پیگیری حقوقی هستیم.
وی با اشاره به شرایط خاص بافت تاریخی گفت: با توجه به محدودیت هایی که بافت تاریخی به لحاظ کاربری دارد شهرداری باید دستگاه های جمع آوری زباله ها و ساماندهی نظافت بافت را مناسب با معابر و کوچه های تنگ بافت به روز کند. شهرداری باید با توجه به ثبت جهانی شهر یزد یکسری تمهیداتی را بیاندیشد و ارائه خدمات خود در بافت را مناسب سازی کند.
ریاحی مقدم با اشاره به حضور مهاجران داخلی و خارجی در محدوده بافت تاریخی گفت: استانداری برای حل این مشکل قرار است در محدوده عرصه ثبت جهانی حضور مهاجران به ویژه اتباع را سامان دهی کند.
معاون میراث فرهنگی یزد با بیان این که با انجام یک سری کف سازی ها در معابر بافت تاریخی سعی در کاهش سرعت وسایل نقلیه شده است افزود: با تعامل با شهرداری باید وسایل حمل و نقل عمومی مناسب با بافت تاریخی ایجاد شود. چرا که وقتی حمل و نقل عمومی،رایگان و مناسب بافت تاریخی وجود داشته باشد عبور و مرور وسایل نقلیه در بافت کمتر خواهد شد.
40 درصد از ساختمان های محدوده بافت تاریخی متروکه و مخروبه هستند
ریاحی مقدم اعلام کرد: در محدوده عرصه ثبت جهانی یزد حدود سه هزار پپلاک مسکونی وجود دارد که از این تعداد 20 درصد مخروبه است و قابل زندگی و استفاده نیست و 20 درصد از ساختمان ها نیز متروکه است در واقع خانه سالم است اما ترک شده است و متاسفانه این ترک شدگی بعد از یک مدت به مخروبگی منجر می شود.
وی در خصوص سروسامان دادن به ساختمان های مخروبه بافت تاریخی شهر یزد گفت: برای این 40 درصد ساختمان های مخروبه و متروکه باید برنامه ریزی شود.اما از آن جایی که هر کدام از این واحدها که بعضا چندین مالک دارند راضی کردن مالکان برای حفظ و مرمت این واحدها سخت است.
کمک اداره میراث فرهنگی به مرمت 100 ساختمان در بافت تاریخی شهر یزد
ریاحی مقدم ادامه داد: با توجه به برنامه ریزی هایی که در کل کشور انجام شده سیاست سازمان میراث فرهنگی استان یزد نیز کمک به مرمت و احیای بافت تاریخی از طریق اعطای تسهیلات بدون بهره و بلاعوض به مالکان است. در این راستا از ابتدا سال تاکنون حدود 100 واحد ساختمانی در محدوده بافت تاریخی شهرستان یزد به صورت مشارکتی در قالب تامین مصالح ساختمانی و یا اعطای تسهیلات بدون بهره و بلاعوض مرمت شده اند.
وی اظهار داشت: برای ترغیب بیشتر مالکان بایدکارهای فرهنگ سازی بیشتری در بافت صورت گیرد و قطعا رونق گردشگری در بافت تاریخی می تواند به این موضوع کمک کند. در واقع ذی نفعان اصلی ثبت جهانی بافت تاریخی جامعه محلی است که می توانند از اقتصاد گردشگری استفاده کنند و این موضوع به احیای بافت تاریخی کمک می کند.
ریاحی مقدم با بیان اهمیت فرهنگ سازی در خصوص بافت تاریخی شهر یزد گفت: فرهنگ سازی باید توسط همه دستگاه ها انجام شود این تنها وظیفه اداره میراث فرهنگی نیست شهرداری، صدا و سیما، مساجد و ... همه نقش بسیار مهمی در فرهنگ سازی مردم دارند.
این مقام مسئول افزود: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان بروشورها و کتابچه هایی را آماده کرده که نیازمند تامین اعتبارات لازم برای چاپ و توزیع است که پس از چاپ در همه خانه های بافت تاریخی توزیع خواهد شد.
ریاحی مقدم با بیان این که جامعه محلی نیز نسبت به ظرفیت های اقتصادی بافت تاریخی آگاهی لازم را به دست آورده است ادامه داد: جامعه محلی اقتصاد وابسته به گردشگری را درک کرده و حتی افرادی که زمانی به دنبال تخریب ساختمان های بافت تاریخی بودند اکنون به دنبال احیا و تغییر کاربری این ساختمان ها هستند و امیدواریم جریان حیات و زندگی یک الی دو سال آینده در بافت تاریخی بسیار روشن تر و شفاف تر شود.
وی با اشاره به ظرفیت های اقتصادی توسعه گردشگری در استان گفت: معمولا توریست ها قابل اطمینان ترین مقاصد خود ا از سایت یونسکو انتخاب می کنند و با توجه به این که شهر یزد در فهرست جهانی ثبت شده از این رو ما شاهد رشد گردشگری در کشور و استان یزد هستیم.
انتهای پیام/ ق