رشد تجمل، عامل کاهش ازدواج
یزد رسا؛ ازدواج در اسلام امری مقدس شناخته شده است و نیمی از دین فرد بهواسطه ازدواج تکمیل میشود؛ و با درک فلسفه ازدواج در میابیم که این امر پسندیده گامی برای رشد و تعالی شخصیت انسانی است.
تجملگرایی از عواملی است که مانع بزرگی برای ازدواج جوانان شده است. زندگی با تجملات باعث وابستگی انسان به مسائل مادی میشود؛ و در واقع تجملات یعنی خرید و استفاده از وسایل غیرضروری چون کالاهای تزیینی و لوکس؛ چیزی که امروزه در جامعه شاهد آن هستیم.
در اسلام تجملگرایی مذمت شده است و از آن بهعنوان اسراف یاد میکند. البته در همین ابتدا ناگفته نماند که با رفاه خانواده تداخلی ندارد و حتی در جایی از قرآن آمده است:
«قُل مَن حَرَّمَ زینَتَ اللهِ الَّتی اَخَرجَ لِعِبادِه وَ الطَّیبات مِنَ الرِّزق»
بگو ای پیامبر چه کسی زینتهای خدا را برای بندگان خود آفریده حرام و از صرف روزی حلال و پاکیزه منع کرده است؟ سوره اعراف- آیه 32
در قرآن کریم آیات متعددی وجود دارد که ما را از اسراف باز میدارد. تجملگرایی یکی از عواملی است که در این برهه از زمان مانع بزرگی برای ازدواج جوانان شده است.
خداوند در قرآن کریم فراهم کردن مقدمات ازدواج را از والدین خواسته است و این نوید را به آنان داده که اگر فقیر باشند خداوند آنها را از فضل خود بینیاز میکند. پس در میابیم که فقر و تنگدستی نباید مانعی برای ازدواج باشد.
هر ازدواجی معمولاً سه مرحله خواستگاری، عقد و جشن و خرید جهیزیه دارد و هر خانواده مسلمانی موظف است که این مراحل را بهدوراز تجملات انجام دهد تا از سخت شدن و کم شدن ازدواج و بالا رفتن هزینهها و سن ازدواج جلوگیری کند.
عدهای بر این باورند که «من دارم، بنابراین دوست دارم برای ازدواج فرزندم هزینه کنم»؛ بحث بر سر این است که اسراف و تجمل یک پدیده مذموم شده در اسلام است و واقعیت آن است که در پی هزینه کرد فرد متمول و ایجاد موج، دیگری با چشموهمچشمی به تجمل روی میآورد و در نهایت از هدف اصلی ازدواج که رسیدن به آرامش است دور میشویم.
نداشتن اقتصاد سالم و عادلانه، کمکاری مسئولان در این حوزه، رسانههای داخلی و خارجی، گروههای شاخص اجتماعی یعنی ورزشکاران بهویژه فوتبالیستها، سیاستمداران، مسئولان، بازیگران و هنرمندان، همه و همه دلایلی است که در امر رواج تجمل نقش داشته است.
کافی است همت کرده و با دستبهدست هم دادن این پدیده ناخوشایند یعنی تجملگرایی را در جامعه ریشهکن کرده و بستر مناسب برای ازدواج آسان را ایجاد کنیم. ازدواجی که یادآور ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) باشد.
به قلم: سوسن شکوفه