ID : 4848088
مدیر پروژه حفاظت از یوز پلنگ آسیایی خبر داد

رصد یوز پلنگ‌های ایرانی با جدیدترین روش‌های دنیا


هومن جوکار گفت: حفاظت از 6 میلیون هکتار زیستگاه یوز با چنین اعتباراتی کار بسیار دشواری است.

به گزارش یزد رسا، هومن جوکار، مدیر پروژه حفاظت از یوز پلنگ آسیایی درخصوص اهداف پروژه بین‌المللی حفاظت از یوز آسیایی گفت: این پروژه در سطح بین المللی کار خود را از سال 2001 آغاز کرد که در این مدت چندین مرحله سرشماری انجام شده اما سرشماری یوز کار ساده‌ای نیست همچنین اقداماتی از قبیل آگاه سازی عمومی و تقویت نیروهای حفاظتی چه از جنبه ارتقا دانش و چه از جنبه‌ ارتقا روحیه و انگیزه انجام شده است. 

وی با اشاره به اقدامات علمی انجام شده ، اظهار داشت: برخی اقدامات علمی شناخت جدیدی از وضعیت زندگی یوز پلنگ به ما داده از جمله این کارها طراحی بود که در منطقه بافق در سال 86 در بهترین زمان و در بهترین سطح بین‌المللی و با بهترین تکنولوژی آن زمان انجام شد و آن مطالعه را دیوتله متری یوز پلنگ بود. 

*2 یوز پلنگ و 2 پلنگ مجهز به گردبند شدند 

جوکار با اشاره به نصب گردبند روی یوز پلنگ و پلنگ گفت: طی این طرح ما با تله گذاری توانستیم 2 یوز پلنگ و 2 پلنگ را بعد از بیهوش کردن گردبند را دور گردنشان نصب کنیم. 

مدیر پروژه بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی افزود: روی این گردبندها یک جی‌پی‌اس نصب شده بود که تمام مسیرهای رفت  و آمد را ثبت می‌کردیم و طبق برنامه زمان بندی به عنوان مثال در 24 ساعت هر 6 ساعت یک نقطه مشخص می‌شد و با ذخیره کردن این نقاط ، اطلاعات بدست آمده را روی نقشه پیدا می‌کردیم و به این ترتیب متوجه می‌شدیم که یوز در کدام مناطق بیشتر رفت و آمد داشته است. 

جوکار ادامه داد: این اطلاعات به ما کمک می‌کرد که تا از گستره خانگی و قلمروشان آگاه شویم که کمک زیادی می‌کند به حفاظتشان و اینکه ما یوز را فقط در بافق باید ببینیم و یا می‌تواند تا کرمان هم برود. 

این مقام مسئول اذعان داشت: این گردبندها یک باتری با ظرفیت 2 ساله داشت که با برنامه‌ریزی که روی آن انجام می‌شد چند ماه قبل از اتمام باتری به طور خودکار بازشده و زمین می‌افتاد و ما توسط آنتن‌های زمینی گردبند را پیدا می‌کردیم. 

وی ادامه داد: این پروژه در ایران تنها در منطقه‌ حفاظت شده بافق انجام شد و طی آن توانستیم 2 قلاده یوزپلنگ و 2 قلاده پلنگ را مجهز به گردبند کنیم که با این روش اطلاعات خوبی بدست آمد اما متاسفانه بعد از مدتی به دلیل یکسری تغییرات مدیریتی که در سازمان محیط زیست رخ داد ، پروژه متوقف شد. 

مدیر پروژه بین‌المللی حفاظت از یوز آسیایی با بیان این مطلب که ما هنوز هم نیازمند اطلاعات جدید در خصوص یوز هستیم ، گفت: هنوز هم علت جابجایی یوز در بین زیستگاه هایش برای ما نامعلوم است و مهم تر آنکه باید کریدورهای اصلی یعنی جاده‌هایی که بیشتر از آن عبور می‌کند و نقاط حادثه خیز باید روشن شود تا بتوانیم برای آنها تمهیدی بیاندیشیم و ریسک خطر را کاهش دهیم. 

* 8 گردبند جدید آماده نصب روی یوز است 

جوکار در ادامه با اشاره به اینکه نصب گردبند در فاز جدید پروژه دیده شده است اظهار داشت: سازمان بخشی از هزینه‌ها را تامین کرده و توانستیم 8 گردبند را خریداری کنیم و آماده اجراست که در پاییز سال جاری نصب خواهد شد. 

وی ادامه داد: تکنولوژی این گردبند جدید در این سالها پیشرفت کرده و به سیستم جی‌پی‌اس آرگوست ارتقا پیدا کرده و این قدرت را دارد که بعد از نصب روی یوز اطلاعات را در حالی که ما در تهران هستیم در هر زمان به ما بدهد و بتوانیم به راحتی حیوانی که این گردبند روی آن نصب شده رصد کنیم. 

* حفاظت از 6 میلیون هکتار زیستگاه یوز آسان نیست

این محقق بین‌المللی با اشاره به کمبود بودجه در این پروژه گفت: پروژه حفاظت از یوز از سال 2001 آغاز به کار کرد و در این مدت اعتبار خوبی به آن اختصاص پیدا کرد و کارهای خوبی انجام شد اما برای 6 میلیون هکتار از خاک کشور برنامه‌ریزی و کار کردن با این رقم آسان نیست. 

هومن جوکار ادامه داد: متاسفانه در فاز جدید اعتبار گفته شده است رقمی که از بودجه‌های بین‌المللی برای این پروژه تعیین شده حدود 300 هزار دلار است که خیلی زیاد نیست و کمی بیشتر از این مبلغ را هم سازمان اختصاص داده، همچنین در این مرحله از کمک بعضی از NGO ها استفاده شده که آن‌ها هم یک آورده مالی در  حدود 100 هزار دلار آورده‌اند و پروژه فاز جدیدش را به طور مشارکتی شروع کرده است. 

*چرا حفاظت از یوز مهم است؟  

مدیر پروژه حفاظت از یوز آسیایی،‌ یوزپلنگ را گونه پرچم نام برد و گفت: گونه پرچم یعنی اینکه، این گونه جدای از اینکه ارزش اکو لوژیک دارد و به عنوان یک بانک ژن، ذخیره‌ای است برای آینده بشریت که از تک تک ژن‌ها می‌توان برای اصلاح بعضی امور استفاده کرد اما با استفاده از حضور یوز در جایی که آن حضور دارد به عنوان مثال شهر بافق، از منطقه‌ای به مساحت یک میلیون هکتار حفاظت می‌کنیم. 

وی ادامه داد: منطقه بافق در خشک‌ترین نقطه کشور قرار دارد و اگر این منطقه حفاظت نمی‌شد، امروز به خاطر معدن کاری، توسعه کشاورزی و ... ارزش خود را از دست می‌داد، اما خوشبختانه امروز به خاطر وجود یوز به خاکش دست نخورده باقی مانده و به خوبی قدرت جذب باران را دارد و هزاران مزیت دیگر که یک اقتصاد دادن محیط زیست باید آن را توضیح دهد به طوری که تصور می‌شود یوز نگهبان بخشی از این سرزمین است برای این مردم . 

* کار حفاظت پایانی ندارد. . . 

مدیر پروژه بین‌المللی حفاظت از یوز با بیان اینکه حفاظت از زندگی و حیات پایانی ندارد گفت: تا زمانی که انسان زندگی می‌کند نیاز به محیط پیرامونی زنده‌ای دارد که انسان‌هایی مثل ما باید تلاش کنند تا این زندگی باقی بماند. 

جوکار با اشاره به جهانی شدن یوز توسط پیراهن تیم ملی اظهار داشت: نقش بستن تصویر یوز روی پیراهن تیم ملی نشان داد که مردم تشخیص دادند که یوزپلنگ نماد لایقی برای پیراهن تیم ملی است و سمبل شدن آن کمک زیادی به حفاظتش می‌کند و باید راه‌های استفاده از این نماد را پیدا کنیم. 

وی در پایان خاطر نشان کرد: خوشبختانه جای امیدواری دارد چرا که طی این مدت تغییرات بسیار زیادی در مناطقی که یوز داریم اتفاق افتاده است و دیدگاه مسئولین تغییر کرده و همکاری مردم نیز چندین برابر شده اما این پایان کار نیست و آغازی است برای حفاظت یوز پلنگ ایرانی.

منبع:باشگاه خبرنگاران

 




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.