ID : 19823476
شناخت ظرفیت‌ها و توسعه صنایع کوچک؛

رمزگشایی از اقتصاد مقاومتی در استان یزد با شاه کلید صنایع کوچک و متوسط


بررسی ها نشان داده است که صنایع کوچک و متوسط از طریق چهار کانالِ کارآفرینی، نوآوری و تغییر فناوری، پویایی صنعت و در نهایت ایجاد فرصت‌های شغلی و افزایش درآمد بر اقتصاد جهانی تاثیر گذارند. از آن‌جایی که اقتصاد مقاومتی نیز به دنبال کاهش بیکاری، افزایش تولید و اقتصادی پویا است؛ از این رو تقویت این صنایع کوچک می تواند نقش به سزایی در تحقق اقتصاد مقاومتی داشته باشد.

به گزارش یزد رسا به نقل از آوای‌اقتصاد، یکی از محورهای سخنان مقام معظم رهبری در سال جدید در میان زائران حرم رضوی تاکید بر توجه و نگاه ویژه به صنایع کوچک و متوسط بود. ایشان فرمودند : «به صنایع متوسّط و کوچک نگاه ویژه بکنند. الان چندین هزار کارگاه و کارخانه‌ی متوسّط و کوچک در کشور هست؛ اگرچنانچه این آماری که به من داده‌اند و بنده گفتم که شصت درصد از اینها الان دچار بیکاری و تعطیل هستند درست باشد، خسارت است. آن چیزی که در متن جامعه اشتغال ایجاد میکند، تحرّک ایجاد میکند و طبقات پایین را بهره‌مند میکند، همین صنایع کوچک و متوسّط است؛ اینها را تقویت کنند و پیش ببرند».

همان گونه که مقام معظم رهبری نیز تاکیده کرده‌اند نقش و جایگاه صنایع کوچک در رشد و توسعه اقتصادی کشور بسیار ویژه است. بررسی ها نشان داده است که صنایع کوچک و متوسط از طریق چهار کانالِ کارآفرینی، نوآوری و تغییر فناوری، پویایی صنعت و در نهایت ایجاد فرصت‌های شغلی و افزایش درآمد بر اقتصاد جهانی تاثیر گذارند. از آن‌جایی که اقتصاد مقاومتی نیز به دنبال کاهش بیکاری، افزایش تولید و اقتصادی پویا است؛ از این رو تقویت این صنایع کوچک می تواند نقش به سزایی در تحقق اقتصاد مقاومتی داشته باشد.


بر اساس آمارهای منتشر شده بیش از 90 درصد از بنگاه‌های تولیدی کشور را واحدهای کوچک و متوسط تشکیل می‌دهند از این رو هرگونه برنامه ريزي براي توسعه صنعتي و اقتصادي كشور، اشتغالزايي، توسعه صادرات غيرنفتي و نوآوري، بدون حمايت و پشتيباني از صنايع كوچك و متوسط ميسر نخواهد شد.

بسیاری از کشورها با آگاهی از نقش و تاثیر این نوع صنایع و اتخاذ سیاست های حمایتی و برنامه‌ریزی مناسب به گسترش و رونق صنایع کوچک و متوسط کمک کرده و تحولات مثبتی را در صنعت خود به وجود آوردند.

امروزه در اکثر کشورهای جهان صنایع کوچک و متوسط (SMEs) از جنبه‌های مختلف اجتماعی، تولید صنعتی، و ارائه خدمات در حال نقش‌آفرینی هستند. در بسیاری از کشورها این صنایع تأمین¬کنندگان اصلی اشتغال جدید، مهد تحول و نوآوری و پیشرو در ابداع فن‌آوری‌های جدید هستند. این صنایع با صادرات قابل توجه خود نقش محوری در توسعه اقتصادی کشورها ایفاء می¬کنند.

رونق و گسترش صنایع کوچک و متوسط  در استان یزد می‌تواند به توسعه صنعتی، توزیع عادلانه درآمد، اشتغال‌زایی و افزایش ارزش‌افزوده استانب کمک کند. توسعه صنایع کوچک و متوسط، رمز توسعه اقتصادی دهه آینده می‌باشد. از این‌رو چنان چه دولت‌ها به دنبال ایجاد فرصت‌های شغلی و افزایش درآمد در جامعه باشند باید با سیاست‌های حمایتی خود بر تعداد صنایع کوچک و متوسط بیفزایند.

از ویژگی‌های بسیار با اهمیت بنگاه‌های کوچک در استان نقش مکمل بودن آن‌ها با هم است، به این معنی که به جای سرمایه گذاری هنگفت در یک واحد تولیدی، مجموعه‌ای از بنگاه‌های کوچک می‌توانند یک زنجیره تولید را تشکیل داده و هر کدام بخشی از تولید را بر عهده بگیرند و همین امر خود باعث افزایش رونق صنعتی خواهد شد.

از سویی دیگر بنگاه‌های کوچک و متوسط می‌توانند در کنار واحدهای بزرگ استان راه‌اندازی شوند و بخشی از تولید را انجام دهند که در این مسئله با تخصص‌گرایی که صورت می‌گیرد باعث کاهش هزینه‌ها و افزایش تولید می‌شود.

با توجه به این که شناسایی و استفاده ‌از ‌ظرفیت‌های ‌داخلی از ‌اولویت‌های‌اقتصاد‌مقاومتی است؛ باید با شناسایی ظرفیت‌های هر منطقه، واحدهای تولیدی کوچک و متوسط متناسب با ظرفیت های هر منطقه ایجاد شود تا از پتانسیل‌ها موجود حداکثر بهره‌برداری به عمل آید.

در جامعه نزدیک به 80 میلیونی ایران بسیاری از کالاها و اقلام مورد نیاز از خارج از کشور تامین می‌شود، این درحالی است که سرمایه‌های بسیاری در کشور سرگردان است که می‌تواند به سمت تولید این کالاها سوق داده شود و علاوه بر پاسخ به تقاضای فزاینده برای محصولات متنوع، بیکاری در کشور را ریشه کن کنند.

نقدینگی در جامعه به شدت افزایش یافته است این نقدینگی می‌تواند به چرخه تولید برگردد و زمینه اشتغال بسیاری از بیکاران را فراهم کند. این صنایع به سرمایه هنگفتی نیاز ندارند و با جمع شدن سرمایه چند نفر یک کارگاه و واحد تولیدی راه‌اندازی شود با این کار از یکسو مردمی کردن اقتصاد رخ می‌دهد و از سوی دیگر مسئله اشتغال و تولید در کشور نیز حل خواهد شد.

مهمترین موضوع برای رونق صنایع خرد و به عبارتی سوق سرمایه‌های موجود در جامعه به بخش تولید جذاب شدن فرصت سرمایه‌گذاری در تولید است. با توجه به اهمیت تولید و بویژه صنایع کوچک و متوسط لازم است در سیاستها و اهداف کلان صنعتی نگاه ویژه‌ای به این بخش داشته باشند و اقدامات لازم را انجام دهند.

گفتنی است که تا زمانی که نرخ بهره بانک‌ها و بازدهی در سایر زمینه‌های جذب سرمایه بیشتر از بازدهی تولید باشد؛ توفیق چندانی در جذب سرمایه به بخش تولید به دست نخواهد آمد.

علی رغم تمام ظرفیت‌ها و ویژگی‌هایی صنایع کوچک اما تاکنون در ایران آن گونه که باید از این ظرفیت استفاده نشده و حمایت‌های لازم از این صنایع صورت نگرفته است این درحالی است که تمرکز حمایت‌های ویژه به سمت صنایع بزرگی است که سالیان دراز از آن بهره مند بوده اند و نتیجه مثبتی در برنداشته است.

صنایع بزرگی کشور چون خودروسازی در ایران از حمایت‌های چند دهه‌ای برخوردار بوده‌اند اما متاسفانه این صنعت نتوانسته پیشرفت مورد نظر را داشته باشد و بعد از 50 دهه هنوز با کوچکترین تغییرات بازار دچار بحران شکننده می‌شود.

با توجه به عملکرد منفی صنایع بزرگ و توانایی‌های صنایع کوچک و نقش آن‌ها در ایجاد اشتغال و افزایش تولید لازم است در سیاست‌گذاری‌ها و برنامه ریزی‌ها توجه ویژه‌ای به صنایع کوچک شود و زمینه را برای تحقق اقتصاد مقاومتی فراهم کنند.




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.