سازمان پیمان امنیت جمعی و دغدغههای جدید روسيه
به گزارش یزدرسا ،مسئولان نظامی کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی The Collective Security Treaty) (Organization= CSTO در نشستی در روسیه، چالش های امنیتی پیش روی این کشورها را بررسی کردند. در این نشست که روز دوشنبه 26 آبان ( 17 نوامبر) در یکاترینبورگ روسیه برگزار شد، موضوع تاسیس سیستم مشترک دفاع هوایی و موشکی مورد بررسی قرار گرفت. این نشست با حضور فرماندهان ستاد مشترک ارتش کشورهای عضو سازمان پیمان همکاری جمعی و به ریاست "والری گراسیموف" رییس ستاد کل ارتش روسیه برگزار شد.
موضوع دیگری که در این نشست مورد بررسی قرار گرفت، عملیات مشترک نیروهای نظامی کشورهای عضو سازمان پیمان همکاری جمعی بود. همچنین آموزش نیروهای نظامی کشورهای عضو در موسسات نظامی که به همین منظور تاسیس می شود، از مباحث مورد مذاکره در این نشست بود. سازمان پیمان امنیت جمعی در سال 1992 و با مشارکت کشورهای ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان، ازبکستان، جمهوری آذربایجان و گرجستان تشکیل شد. این کشورها در سال 2002 تصمیم گرفتند، این سازمان را به یک ائتلاف نظامی تبدیل کنند. بعدها کشورهای گرجستان، آذربایجان و ازبکستان از آن جدا شدند. این سازمان در دوم دسامبر 2004 به عنوان عضو ناظر در مجمع عمومی سازمان ملل متحد پذیرفته شد.
اهداف مهم این سازمان دفاع از تمامیت ارضی و منافع اقتصادی کشورهای عضو، با استفاده از نیروی نظامی مشترک و ارتش کشورهای عضو است. در فوریه 2009 رهبران کشورهای عضو این سازمان، در مسکو اعلام کردند که "نیروهای واکنش سریع جمعی"را تشکیل می دهند. این سازمان در کنار "سازمان همکاری شانگهای" یکی از نهادهای دفاعی به حساب می آید که در برابر سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در شرق، به وجود آمده است.
تهدیدات شرقی
گفتنی است تغییرات ماهوی و مهمی که در یکی دو سال اخیر چه در صحنه اروپای شرقی و چه در صحنه آسیای مرکزی بوقوع پیوسته، باعث شده تا اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی درصدد اقداماتی با هدف تطبیق با وضعیت جدید امنیتی بر آمده و در عین حال کارایی این سازمان را افزایش دهند. با توجه به اینکه نیمی از اعضای این سازمان در آسیای مرکزی قرار دارند لذا سازمان پیمان امنیت جمعی توجه خاصی به رخدادها و تحولات در این منطقه و آسیای جنوبی دارد.
در این راستا با مطرح شدن موضوع خروج نیروهای نظامی ناتو تا پایان سال 2014 میلادی از افغانستان، اکنون روسیه و دیگر اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی که در آسیای مرکزی قرار دارند، نگرانی های فزاینده ای در باره گسترش بی ثباتی و تروریسم به مرزها و مناطق خود و هم چنین افزایش ترانزیت مواد مخدر از افغانستان بهسمت این کشورها و بویژه روسیه دارند.
با توجه به این دغدغه ها در نشستی که در اوخر می 2013 تشکیل شد سازمان پیمان امنیت جمعی، آینده افغانستان و اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از پیامدهای خروج نیروهای ناتو از این کشور را مورد بررسی قرار داد. در این راستا بر اساس تصمیم اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی، بخش نظامی این نهاد منطقه ای با خروج نیروهای ناتو از افغانستان در سال 2014 تقویت خواهد شد.
با توجه به تشدید نگرانی ها درباره افزایش تولید و قاچاق مواد مخدر از افغانستان در اواخر سپتامبر 2014 والری سمیرکوف معاون دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی با اشاره به این پدیده به عنوان یک تهدید جدی برای امنیت کشورهای جهان تایید کرد که سازمان ملل باید خواسته کشورهای عضو پیمان امنیت جمعی مبنی بر به رسمیت شناختن پدیده «صنعت مواد مخدر» را بپذیرد و مقابله با آن را در دستور کار خود قرار دهد.
سمیرکوف در مراسم پایانی عملیات مبارزه با مواد مخدر موسوم به "چانل ولی"«channel-valley» که توسط اعضای این سازمان انجام شد، اظهار داشت: دو سال و نیم پیش، این سازمان با ارائه درخواستی به سازمان ملل، خواستار صدور مجوز مقابله جدیتر سازمان ملل با صنعت مواد مخدر در افغانستان شد. وی افزود: وضعیت کنونی افغانستان امید این سازمان مبنی بر کاهش سریع تولید «هروئین» را کاهش داده است. هدف عملیات ۵ روزه ضد مواد مخدر موسوم به"چانل ولی" نابودی کانالهای قاچاق مواد مخدر از افغانستان و چین به کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی اعلام شد که طی آن بیش از چهار تن انواع مواد مخدر در آن ضبط شد. این عملیات مشترک توسط کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی نظیر ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان و ناظرانی از افغانستان، چین و پلیس بینالملل با مدیریت آژانس ضد مواد مخدر این سازمان صورت گرفت.
درباره خطر گسترش تروریسم از سوی افغانستان نیز شاهد تدابیر جدید این سازمان هستیم. از جمله اینکه در بهمن 1392 اعلام شد که سازمان پیمان امنیت جمعی و سازمان همکاری شانگهای در صدد برنامهریزی برای اتخاذ یک رویکرد مشترک برای مبارزه با تروریسم در مناطقی که تحت کنترل این دو سازمان قرار دارند، هستند.
در این راستا در دیدار نیکلای باردیوژا دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی با ژانگ سینفین مدیر مرکز منطقهای ضد تروریست سازمان همکاریهای شانگهای در مسکو، این دو سازمان در مورد اتخاذ یک رویکرد مشترک مبارزه با تروریسم به توافق رسیدند. به گفته نیکلای باردیوژا، همکاریهای مشترک سازمان پیمان امنیت جمعی و سازمان شانگهای به منظور اتخاذ رویکردهای مشترک برای مقابله با فعالیتهای چنین سازمانهای افراطی و تروریستی یک امر ضروری خواهد بود.
دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی افزود: متحد کردن این دو سازمان برای حل و فصل مشکلات منطقه، از جمله کنترل وضعیت آینده افغانستان، ضروری به نظر میرسد. دو طرف همچنین ضمن تبادل نظر در مورد وضعیت مناطق تحت کنترل این دو سازمان، پیشنهاد تقویت همکاری در مورد مبارزه با تروریسم بینالمللی، افراطگرایی، قاچاق مواد مخدر، اسلحه و جرم و جنایت های مرزی و استفاده از اینترنت برای اهداف جنایی را مطرح کردند. قزاقستان، قرقیزستان، چین، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان کشورهای اعضای سازمان همکاریهای شانگهای محسوب میشوند. افغانستان، هند، ایران، مغولستان و پاکستان نیز به عنوان کشورهای ناظر در این سازمان فعالیت میکنند.
تهدیدات غربی
اما درباره تحولات در اروپای شرقی اکنون شاهد آن هستیم که با گسترش دامنه بحران اوکراین و رویارویی روسیه با غرب و سازمان نظامی ناتو در شرق اروپا اکنون دو عضو اروپایی سازمان پیمان امنیت جمعی یعنی روسیه و بلاروس در معرض تهدیدات فزاینده ناتو قرار دارند. این مساله باعث افزایش ارتباطات نظامی روسیه و بلاروس شده است.
گفتنی است روسيه تلاش کرده تا با بلاروس توافقنامه هاي مهم نظامي در ابعاد مختلف از قبيل ايجاد سامانه دفاع هوايي و موشکي مشترک و نيز برگزاري رزمايش هاي مشترک منعقد کند. بدين ترتيب روسيه مطمئن خواهد شد که يک حائل مهم بين اين کشور و کشور هاي عضو ناتو وجود خواهد داشت.
در عين حال روسيه کماکان از الکساندر لوکاشنکو رئيس جمهور بلاروس که مورد تحريم غرب قرار دارد حمايت مي کند. همچنین روسیه و بلاروس در سال های اخیر در راستای گسترش روابط نظامی اقدام به برگزاری رزمایش هایی کرده اند. از جمله در سال 2009 رزمایش نظامی بزرگی توسط دو کشور برگزار شد. رزمایش مشترک سال 2009 اولین آزمایش برای سیستم دفاعی ادغام شده روسیه و بلاروس محسوب می شد که با کشورهای عضو ناتو مرز مشترک دارند.
در این راستا سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه چندی قبل از آمادگی کامل نظامیان روسیه و بلاروس برای برگزاری رزمایشهای مشترک سخن گفت. به گفته شویگو، این رزمایش ها میزان آمادگی مشترک دو کشور را برای مقابله با چالشهای کنونی و حفظ امنیت دو کشور نشان می دهد.
همچنین با تشدید اختلافات روسیه و ناتو بهمراه آمریکا در باره امنیت موشكی اروپا، روسیه و بلاروس چند سال است که یک سامانه مشترک دفاع هوایی ایجاد کرده اند، روسیه قصد دارد تا این شبکه را به همه کشور های همسود گسترش دهد. در کنار این اقدام، با گسترش بحران اوکراین و به درخواست مینسک، جنگنده های روسی در بلاروس مستقر شده اند.
این در حالی است که نیروهای مسلح روسیه در ماههای اخیر به دنبال تشدید اقدامات نظامی در مناطق جنوب و شرق اوکراین چند رزمایش در مناطق غربی روسیه برگزار کردند و برگزاری رزمایش مشترک با نیروهای نظامی بلاروس نیز از نگاه تحلیلگران، گامی دیگر در مسیر افزایش آمادگی و نیز هشدار به ناتو بشمار می رود.
ناتو در ماههای اخیر حضور نیروهای خود در مناطق مجاور روسیه را تقویت کرد و در اجلاس سران در ولز در مورد افزایش شمار این نیروها و استقرار تسلیحات جدید و تشکیل یک نیروی واکنش سریع تصمیم گیری کرد.
منبع : جوان آنلاين
انتهای پیام/ص
Related Assets:
- تا به حال هیچ مذاکرهای در خصوص انتقال سوخت به خارج نداشتیم
- مبادلات تجاری تهران و مسکو به ۳ میلیارد دلار افزایش مییابد
- تحریمها ما را خودکفا میکند/ دوران تکیه به نفت گذشته
- نظر پکن درباره مذاکرات هسته ای چیست؟
- جي20 ميداني جديد براي تداوم جدال روسيه و آمريكا
- پروتکل 2014 مسکو؛ تاکید مجدد بر حق غنی سازی ایران
- روسيه سياستهاي انرژيمحور را تغيير ميدهد
- اسرائیل تسلیحات نظامی به اوکراین ارسال میکند