سه ماه قبل از محرم مطالعه می کنم/ نیت خالص، شرط اول برای مداحان و بانیان مجالس است
به گزارش یزد رسا به نقل از یزدبانو، محرم که از راه می رسد بانیان برگزاری مراسم سوگواری اباعبدالله نقش مؤثری در ایجاد فضای معنوی جامعه دارند و از یک طرف مداحان و مبلغان نیز با سخنرانی در این مجالس نقش تعیین کننده ای در هدایت افکار عمومی و تبیین قیام عاشورا خواهند داشت.
تصمیم گرفتیم در این ایام حزن و اندوه با چند تن از بانوان مداح گفتگوهایی را انجام دهیم تا از نزدیک با آسیب های این قشر و نحوه ورود به این حرفه بیشتر آشنا شویم.
اشاره:
ناهید ترکمانی یکی از بانوان مداحی است که قریب به 15 سال است در مجالس مختلف سوگواری و ذکر مصیبت اهل بیت به کار مداحی و سخنرانی می پردازد.
وی ایتدا ساکن شهر مهریز بوده و مداحی را در ماه محرم آغاز کرده است و با تشویق و استقبال بانوان به ادامه این کار علاقه مند شده است و هنوز در این مسیر فعالیت دارد.گفتگوی یزدبانو با این بانوی مداح را در ادامه می خوانید:
خانم ترکمانی ضمن آرزوی قبولی سوگواری های شما در این ایام حزن و اندوه، از اینکه در این شلوغی کار وقتی را هم به ما دادید سپاسگزاریم .
بفرمایید کار مداحی را ابتدا از کجا آغاز کردید؟
قریب 15 سال پیش ساکن شهر مهریز بودم و در محله ما هر هفته مجلس دعا داشتیم. در ماه محرم هر روز زیارت عاشورا می خواندیم .یکبار من با لحن نوحه خوانی زیارت عاشورا را خواندم که بانوان خیلی تشویق کردند و استقبال کردند و خواستند تا از این به بعد زیارت عاشورا را با همان بحن بخوانم. چون ماه محرم بود و در مهریز هم آن موقع تنها یک بانوی مداح بود که به مجالس زنان می رفت و با کمبود این ققشر روبرو بودیم و مجالس ما هم هفتگی برگزار می شد تصمیم گرفتم نوحه هایی را با نوار یاد بگیرم و در جمع مداحی کنم.
اولین نوحه مربوط به سرودهای آهنگران بود که درباره محرم خوانده بود و من در همان چند روز اول این نوحه ها را می خواندم که باز مورد استقبال قرار گرفت.
به دیگر محلات هم دعوت می شدید؟ بیشتر در چه ماههایی از سال فعالیت بیشتری دارید؟
کم کم بانوان محله این طرف و آن طرف من را معرفی می کردند و دعوت می شدم و بیشتر قرائت ادعیه داشتم و سپس مداحی می کردم.
در طول سال مناسبت های مذهبی مثل ایام فاطمیه و محرم بیشترین فعالیت را نسبت به ماههای دیگر دارم .
چقدر سعی می کردید مطالعه و یا تمرین مداحی انجام دهید؟
از همان ابتدای مداحی احساس مسؤولیت می کردم و بدون مطالعه نمی رفتم. اکنون هم خیلی مطالعه می کنم و حدود صد کتاب دارم. چند سالی که در مهریز بودم کلاس آموزشی در این زمینه نبود و برای تحصیل بچه ها مجبور شدیم نقل مکان کنیم و به یزد بیاییم.
در همان ماه اولی که به یزد آمدم به کتابفروشی رفتم و یک دوره سه جلدی کتاب « طنین» را که شامل مداحی و متن ذکر مصیبت بود خریداری کردم و مرتب مطالعه می کردم.
از تمرینات مداحی خود بگویید:
اوایل که هم در حال یادگیری بودم و هم به مجالس دعوت می شدم. هر شب وقتی بچه ها خواب بودند تا نیمه های شب ضبط را روشن می کردم و نوارهای مداحی مداحان معروف را خریده بودم و برخی را هم از رادیو تلوزیون ضبط کرده بودم و همراه با نوار آهسته تمرین می کردم.
با توجه به شلوغی کار در ایام خاص سال به ویژه در محرم، آیا قبل از محرم برنامه ای برای آمادگی ورد به این ماه را دارید؟
از وقتی که به یزد آمدم به مجالس بیشتری دعوت شدم و چند سالی است که خودم را ملزم کرده ام سه ماه قبل از محرم مطالعه کنم. هم تمرین مداحی دارم و هم ذکر مصیبت را از منابع معتبر مرور می کنم. زنان امروزی اکثرا با سوادند و خیلی وقت ها اگر یک نکته کوچکی را اشتباه بگویم تذکر می دهند و برخی می خندند . اکنون قبل از هر مجلسی اگر 10 دقیقه هم شده مطالعه می کنم.
با توجه به برگزاری کلاس های آموزش مداحی در یزد آیا شما نیز در این کلاس ها شرکت کرده اید؟
همان اوایل که به یزد آمدیم با خبر شدم حوزه هنری کلاس مداحی برگزار می کند. هنوز آن موقع استاد مداحی زن در یزد نبود که به خانم ها آموزش دهد و استاد ما آقای میرجلیلی بود که جلسه اول از ما امتحان مکتوب سطح بندی شامل برخی ذکر مصیبت ها را گرفتند تا سطح هر یک از شرکت کنندگان مشخص شود.
یادم هست که در امتحان اول شدم و همه سؤالات را درست نوشته بودم چون از قبل مطالعه داشتم. استاد به من گفت شما بلد هستید و لازم نیست به کلاس بیایید و لی من باز دوره را به طور کامل گذراندم و مدرک مداحی گرفتم.
تمرین مداحی چطور؟ آقای میرجلیلی به خانم ها یاد می داد؟
یادم هست که سبک های مجاز برای مداحی را آقای میرجلیلی آموزش می داد و بعد از کلاس بیرون می رفت تا خانم ها خودشان تمرین کنند و خانم ها حلقه می زدیم و به صورت خیلی آهسته تمرین می کردیم و اشکالاتمان را خودمان برطرف می کردیم.
الان شما با کدام سبک مداحی می کنید؟
مداحی زیاد گوش داده ام و الان سبک خودم را دارم و خانم ها نیز استقبال می کنند.
در صحبت هایتان گفتید سخنرانی هم دارید؛ در مورد چه مسائلی بیشتر صحبت می کنید؟
بیشتر در مورد اخلاق در خانواده و خصوصا در مشکلات همسران در مورد گناهانی مثل غیبت کردن و ... هشدار می دهم. روی صله رحم و نیکی به همنوع تأکید می کنم. در مورد مسائل روز هم اگر سؤالی پرسیده شود و بلد باشم پاسخ می دهم.
به نظر شما مشکل مداحان امروز چیست؟
اینکه آهنگ های بد را به تقلید خوانندگان غربی می خوانند و برخی تحریفت را وارد روضه می کنند فکر می کنم یک آسیبی است که با اطلاع رسانی به مداحان کاهش می یابد.
از توصیه هایی که رهبر انقلاب به مداحان دارند خبر دارید و پیگیری می کنید؟
بله سخنان ایشان را گوش می دهم وسعی می کنم خودم عمل درستی داشته باشم تا هم دیگران که ما را به عنوان الگو در نظر دارند از ما یاد یگیرند و هم در قیامت پاسخگوی پروردگارمان باشیم.
چه توصیه ای به بانوان مداح دارید؟ چقدر مادیات در کار شما مهم است؟
به خاطرپول دنبال مداحی نروند و مراقب نقش الگویی خود باشند و مداحی را با آهنگهای بد نخوانند و نیز تحریفات را وارد روضه نکنند. این مجالس نور است و ذخیره دنیا و آخرت می شود و حضرت زهرا (س) خودشان نظردارند.اصل نیت پاک است که نباید با مادیات خرابش کنیم.
سعی کرده ام هیچ وقت قیمتی را برای مجلسی که می روم تعیین نکنم. بعضی ها که وضعیت مالی خوبی ندارند خیلی وقت ها افتخاری رفته ام و تنها درخواستی که داشتم گفته ام رفت و آمدم را تأمین کنند.
راه کم کردن آسیب های مداحان چیست؟
بسیاری هستند که چون صدای خوبی دارند مداحی می کنند و هیچ آموزشی ندیده اند و حتی سوادی هم برای مطالعه ندارند. تبلیغات اسلامی و یا کانون مداحان باید این ها را فراخوانی کنند و هدایت کنند. عده ای از این افراد از ترس اینکه به آنان اجازه داده نشود مراجعه نمی کنند و در همان سطح ابتدایی باقی می مانند و خیلی از تحریفات از جانب همین افراد وارد مجالس زنانه می شود که دست اندرکاران می بایست از روش های دیگری برای جذب این افراد برای حضور در کلاس های آموزشی بهره بگیرند و زیاد سخت نگیرند.
یک خاطره هم برایمان تعریف کنید:
زنی بود به نام بی بی صدیقه که برای روضه خوانی به منزلش می رفتم. از نظر اقتصادی وضعیت خوبی نداشت . یک خانه ای داشت که تنها دو اتاق سر هم بود و اجاق گازش هم گوشه اتاق گذاشته بود.
10 روز محرم مجلس روضه برگزار می کرد و همسایه ها استقبال نمی کردند و جای دیگری می رفتند. یک روز تاسوعا فقط من بودم و بی بی صدیقه . گفتم ناراحت نباش . اصل نیت شماست و اینکه حضرت زهرا نظر داشته باشند. ذکر مصیبت را که شروع کردم یکی دو نفر دیگر هم آمدند. کم کم احساس می کردم در ودیوار گریه می کنند و حال بی بی صدیقه بد شد و بیهوش شد. اورژانس آمد و او را به بیمارستان بردند و من به مجلس دیگری دعوت شده بودم. جمعیت بسیاری آمده بودند. هر چه سعی کردم ذکر مصیبت بخوانم نتوانستم و مجلس را ترک کردم.
آن موقع فهمیدم که همین خواندن ذکر مصیبت هم توفیق می خواهد و به شلوغی مجلس نیست و هم برای مداح و هم برای برگزار کنندگان مجلس سوگواری ابا عبدالله نباید تجملات مطرح باشد.
به خانه بازگشتم و با منزل بی بی صدیقه تماس گرفتم و جویای احوال شدم. گویا بی بی صدیقه در حالی که به شدت اشک می ریخته در حالت کشف و شهود صاحب مجلس را می بیند و بیهوش می شود.
اکنون چند سالی است که این بانو از دنیا رفته و دخترش هنوز مجلس دهه اول محرم مادرش را ادامه می دهد.
انتهای پیام/ ع ب
Related Assets:
- گریه برحسین(ع) همه دردها را شفا می دهد/ ماجرای «مرگ سه دقیقه ای»!
- افتخارم مداحی برای ائمه/ شفای پسرم را درشب تاسوعا از حضرت عباس(ع) گرفتم
- اقدام جالب مداح مشهور
- نوکری چهل سالگی پیر زن اردکانی برای حضرت ابوالفضل(ع)
- جزئیات دستگیری یک مداح بدعت گذار در کرج
- تعیین مبلغ از سوی مداح یعنی تضعیف دیدگاه مردم نسبت به جامعه مداحان/ دارالعباده در شب یلدا،حرمت ائمه را نگه خواهد داشت
- مداحان باید از تحصیلات حوزوی برخوردار شوند/ داشتن صدای خوب تنها شاخصه یک مداح نیست