سهم اندک اشتغالزایی یزد از فرهنگ و فناوری/ اشتغالزایی صنعتی دردی از بیکاری زنان یزد دوا نمی کند
یزدرسا گزارش می دهد، نرخ بیکاری استان یزد برای فصل بهار به 7.7 درصد کاهش یافت که پائین ترین عدد در چند سال اخیر است و عددی بسیار امیدوار کننده برای استان یزد، اما به نظر می رسد با این کاهش نرخ بیکاری دیگر عملا مشاغل صنعتی و معدنی برای استان مناسب نباشد و هر شغلی که در این راستا ایجاد شود سهم مهاجرینی است که به امید پیدا کردن شغل روانه استان کویری یزد شده اند و اگر مسئول و مدیری مدعی دلسوزی برای فرهنگ و آداب و حتی امنیت استان دارالعباده است نباید حتی ثانیه ای را برای تغییر مسیر توسعه استان به سمت مشاغل دانش بنیان و خانگی تعلل کند. که کوتاهی در این مسیر اثرات جبران ناپذیری خواهد داشت.
برای درک دقیق تر این مطلب به صورت جزئی تر آمار بیکاری استان مورد بررسی قرار می دهیم.
براساس گزارش مرکز آمار نرخ بیکاری مردان استان یزد در فصل بهار به 5.7 درصد رسیده است عددی عجیب و قابل تامل، زیرا به گفته رحمانی معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان یزد این نرخ بیکاری عملا گواه آن است که دیگر هیچ مرد یزدی که خواهان شغل باشد بیکار نیست.
در نقطه مقابل آمار بسیار خوب و پائین بیکاری مردان، آمار بیکاری زنان قرار دارد که عدد26.5 درصد است و عددی بسیار بالا بوده و باعث شده استان یزد جزء رتبه های اول در زمینه بیشترین بیکار زن باشد و نکته جالب در آمار بیکاری زنان که به نظر می رسد مشاغل ایجاد شده در سطح استان مناسب این گروه هم نیست، سهم 70 درصدی زنان تحصیلکرده در بین زنان بیکار استان است.
به بیان ساده اینگونه می توان گفت: مرد بیکاری در استان یزد نداریم و زنان بیکار هم عمدتا تحصیل کرده هستند که حاضر نیستند در بسیاری از مشاغلی که در سطح استان فراهم است مشغول شوند.
حال سوال اساسی و مهم این است که اولا در استان سالیانه چه تعداد شغل خالص ایجاد می شود و دوما چند درصد این مشاغل ایجاد شده با نیاز اشتغال استان همخوانی دارد.
امکان تعطیلی کارخانه های فعلی یزد وجود ندارد/ فعلا صنعتی شدن را تحمل کنید
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه رزی استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، تعهد ایجاد اشتغال استان را برای سال 1401 حدود 18هزار شغل عنوان داشت و خاطرنشان کرد: در شش ماه ابتدایی سال جاری حدود 9هزار شغل در سطح استان ایجاد شده است.
وی با اشاره به نرخ بیکاری استان و نیاز شغلی استان یزد ابراز داشت: برای هر 3 هزار شغل نرخ بیکاری زنان 3درصد و نرخ بیکاری مردان 1 درصد کاهش خواهد یافت.
رحمانی با تاکید بر اینکه سند توسعه و ریل گذاری اقتصادی استان در حال تغییر است تصریح کرد: برنامه یزد نوین و یزد بهره ور در همین راستا تنظیم شده است تا به سمت مشاغل حوزه دانش بنیان و پاک حرکت کنیم اما این اتفاق قرار نیست یک شبه رخ بدهد.
وی ادامه داد: و در این فاصله نمی توان کارخانه ها و مشاغلی که ایجاد شده را رها کرد ورسیدگی به آن نداشت.
معنی این صحبت های معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان را می توان از میزان اشتغال ایجاد شده استان در سال 1400 کاملا مشاهده کرد.
نیمی از اشتغال استان سهم صنعت و معدن/ سهم اداره کل ارشاد و پارک علم و فناوری "صفر"
براساس سامانه رصد اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان یزد، در سال 1400 دستگاه های مختلف 12969 شغل ایجاد کرده اند این در شرایطی است که تعهد داشته اند در سال 1400 برای استان یزد 14351 شغل ایجاد کند.
اما نکته مهم در این مشاغل ، ایجاد سهم سازمان صمت استان است به نحوی که حدود 50 درصد مشاغل ایجاد شده توسط این سازمان فراهم شده که نشان می دهد همچنان سهم صنایع و معادن در مشاغل استان بسیار قابل توجه و بالا است.
نکته قابل توجه دیگر که از این سامانه استخراج شده سهم بسیار اندک پارک علم و فناوری استان است که حتی موفق نشده تعهد خود را انجام دهد و حتی امار پائین اشتغال ایجاد شده توسط فرهنگ و ارشاد نیز می تواند قابل تامل باشد.
یک امار قابل توجه دیگر که باید به ان توجه شد سهم بسیار بالای بیمه شدگان غیر بومی در استان است به نحوی که مجید درویشی مدیر کل تامین اجتماعی استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا با بیان اینکه 30درصد بیمه شدگان استان غیربومی هستند تصریح کرد: تعداد کل بیمه شدگان اصلی در استان یزد ۲۳۳ هزار و ۹۲۱ نفر مرد و ۴۸ هزار و ۸۲۹ نفر زن هستند همچنین ۷۰درصد بیمه شدگان بومی هستند.
این آمارها نشان میدهد که استان یزد با ریل گذاری که گذشتگان انجام داده اند در چند سال اخیر با سیل گسترده مهاجرین روبه رو بوده و احتمالا این روند تا دو الی سه سال آینده نیز حداقل ادامه خواهد داشت که این موضوع مشکلات فرهنگی، اقتصادی ، امنیتی و... برای استان ایجاد خواهد کرد.
در همین راستا به نظر می رسد استاندار جوان و مدیران اقتصادی وسیاست گذار استان باید هرچه سریعتر فکری به حال مسیر توسعه استان بکنند و با ایجاد مشوق هایی مسیری را مهیا تا مشاغل خانه داری، فناوری، های تک در استان سرعت بیشتری بگیرد تا بتوان امید داشت در سال های آینده نیز استان یزد همچنان دارالعباده بوده و فرهنگ آن به واسطه عوامل مختلف تغییر نکرده است.
اگر دلسوز استان و فرهنگ مردم هستید حتی یک ثانیه کوتاهی در این مسیر جایز نیست چون اثرات آن جبران ناپذیر است.
تهیه گزارش: محمد کلماتیان
Related Assets:
- اولین دوره جشنواره ملی تئاتر خیابانی قدمگاه در یزد برگزار میشود
- نهادهای حمایتی بحث تامین مسکن و اشتغال مستضعفان را مدنظر قرار دهند
- خیالمان از نیت و کاردانی رئیس جمهور آسوده است/ دولت اشتغال و تولید را فراموش نکند
- ظرفیت تئاتر در راستای کاهش آسیب اجتماعی قرار گیرد/ سالنهای تئاتر یزد فرسوده است
- اردوی آموزش بازیسازی در یزد برگزار میشود
- فروش بلیط سینماها در شهر یزد در رده متوسط کشور/ سینما در سبد فرهنگی خانوادههای یزدی جایی ندارد