سیستم فاضلاب شهری بر فرونشست زمین بیتأثیر است
به گزارش یزدرسا؛ برخی استانهای کشور ازجمله یزد با معضل فرونشست زمین روبرو هستند؛ علت آن را عمدتاً به دلیل برداشت زیاد از منابع آبهاي زیرزمینی دانست. برخی سیستم فاضلاب شهری را بهواسطه جلوگیری از نفوذ آب به زمین از عوامل فرونشست زمین عنوان میکنند.
كارشناس ارشد آبخيزداري در گفتگو با خبرنگار یزدرسا با تأکید بر اینکه بهترین شیوه دفع فاضلاب در شهرهای کویری حفر چاههای جذبی است، گفت: از مزایای چاههای جذبی را جلوگیری از فرونشست زمین است. آبهای زیرزمینی درواقع آب موجود بین خلل و فرج خاک است که توانائی خاک در تحمل بار ناشی از وزن خاک و ساختمانهای سطح زمین را افزایش میدهد.
ابوالقاسم نایبی ادامه داد: زمانی که آب وارد چاههای جذبی میشود به خلل و فرج خاک وارد میشود و به سفرههای زیرزمینی برمیگردد و از نشست زمین جلوگیری میشود اما با انتقال آب فاضلاب شهری به داخل لولهها و جلوگیری از نفوذ آن به داخل خاک، این پتانسیل خاک بهسرعت ازدسترفته و با فرونشست خاک مواجه خواهیم بود و خلل و فرج خاک بهطور کامل از بین رفته و نهتنها سفره آب زیرزمینی نخواهیم داشت بلکه باعث ترک برداشتن زمین (شق زمین)، فرونشست ساختمانها، ترک برداشت دیوارها و سقفها و نتیجتاً تخریب ساختمانها خواهد بود.
تنها 11درصد آب استان یزد به شرب اختصاص دارد
اما مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان یزد این نظر را رد کرده و میگوید سیستم فاضلاب شهری تأثیری در فرونشست زمین ندارد.
محمدمهدی جوادیان زاده در گفتگو با خبرنگار یزدرسا با بیان اینکه حدود 86 درصد آب استان یزد به بخش کشاورزی و تنها حدود 11 درصد آن به شرب اختصاص دارد، گفت: وقتی ۸۶ درصد آبی که از زمین میکشیم به بخش کشاورزی اختصاص دارد، قطعاً نمیتوانیم بگوییم بهواسطه آن ۱۱ درصد آب مصرفشده در بخش شرب فرونشست زمین را شاهد هستیم.
وی با بیان اینکه از میزان آب اختصاص دادهشده به بخش شرب، حدود 70 درصد آن تبدیل به فاضلاب میشود، ادامه داد: نمیتوان گفت بهواسطه فرونرفتن 70 درصد فاضلاب داخل زمین با مشکل نشست زمین مواجه میشویم.
جوادیان زاده با اشاره به اینکه استان یزد جزو اولین استانهایی است که طرح بازچرخانی پساب را اجرا خواهد کرد، گفت: اجرای این طرح به دلیل آن نیست که بخواهیم جلوی نشست زمین را بگیریم؛ چراکه قطعاً نشست زمین را با این حجم کم آب به نسبت آبی که برای بخش کشاورزی برداشت میشود، قابل جبران نیست؛ طرح بازچرخانی پساب طی دو مرحله تصفیه باهدف حفظ و تقویت منابع آبی صورت خواهد گرفت.
این مقام مسئول با اشاره به میزان نشست زمین در مناطق مختلف تصریح کرد: میزان نشست زمین در استان یزد در شهرها نسبت به بیابان و کشتزارها خیلی کمتر گزارششده و به دلیل برداشت وسیع آب در بیابان و کشتزارها بیشتر است.
وی خاطرنشان کرد: قبلتر یزد باغشهر بود و چاههای کشاورزی فعال در خود داشت؛ ولی بعداً به دلیل توسعه شهر و تعطیلی تقریبی کشاورزی ازلحاظ فرونشست زمین اوضاع بهتری پیدا کرد.
انتهای پیام/3857
Related Assets:
- مطالعات اجرای فاضلاب بافت تاریخی یزد در حال انجام است
- چاههای جذبی نمیتواند روش مناسبی برای دفع فاضلاب باشد/ بازچرخانی آب فاضلاب تأثیری در نشست زمین ندارد
- مردم از بیمدیریتی و ناهماهنگیها اذیت میشوند/ گلایه شهروندان شاهدیه از تصفیهخانه فاضلاب یزد
- فاضلاب شهري؛ از منتفع شدن كارخانجات و معادن تا بروز فاجعه در مناطق كويري
- انتصاب جانشین و معاون هماهنگ کننده سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی
- کشف بزرگترین محموله گازوئیل قاچاق در شهرستان اشکذر