شعر منهای اندیشه، عبث و بی فایده است/ هیئات مذهبی امسال از مادحین و شعرا حمایت کنند
غلامرضا محمدی در میزگرد یزدرسا با عنوان شعر عاشورایی که در محل دفتر یزدرسا برگزار شد با اشاره به فرموده امام راحل که «هنر صیقل دهنده اسلام ناب است» گفت: هنری به عنوان یک هنر خوب تلقی می شود که ارزش ها را اشاعه دهد و هنرمند باید با واقعیت، دقت و مطالعه به بیان این ارزش ها بپردازد.
شاعر پیشکسوت یزدی افزود: انقلاب کربلا دارای دو جبهه خون و پیام است و یکی از روش های انتقال پیام عاشورا در طول تاریخ از طریق شعرا و مادحین صورت گرفته است.
دشمن ستیزی،حق گوئی و شجاعت از مهمترین مولفه های شعر عاشورایی
محمدی درادامه دشمن ستیزی،حق گوئی و شجاعت را از مهمترین مولفه های شعر عاشورایی عنوان کرد و ابراز داشت: اصولا شعردارای چندین محور بوده که اولین آن زبان است و زبان شعر باید امروزی باشد تا مردم بتوانند به راحتی با آن ارتباط برقرار کنند.
وی عاطفه را دومین محور شعر برشمرد و ابراز داشت: هر چه عاطفه شعر بیشتر باشد ارتباط مخاطب با آن بهتر شکل می گیرد و می تواند دیگران را تحت تاثیر قرار دهد که البته میزان عاطفه هر شعر با شخصیت و پختگی شاعر ارتباط مستقیم دارد.
شعر منهای اندیشه عبث و بی فایده است
محمدی با بیان اینکه آهنگ ،ریتم و همچنین تخیل هم از دیگر محورهای شعر محسوب می شوند گفت: مهمترین محور شعر، اندیشه آن است و رهبر انقلاب در این زمینه می فرمایند اگر مکتب و اندیشه ای بر مرکب هنر بنشیند می تواند تا فراسوی دل ها نفوذ کند بنابراین اگر یک شعر دارای همه آرایه های ادبی باشد اما اندیشه ای در پس خود نداشته باشد عبث و بی فایده است.
این استاد ادبیات در ادامه یکی از ویژگی های شعر را رسا بودن آن دانست و ابراز داشت: یک شعر خوب باید مطلب را به گونه ای شفاف و باصراحت بیان کند که منظور شاعر مشهود باشد نه اینکه هر کس به فراخور حال خود ازآن برداشتی داشته و تفسیر کند ضمن اینکه پختگی شعر و تسلط به آرایه های ادبی نیز از نقاط قوت آن به حساب می آید بنابراین باید در سرودن اشعار عاشورایی مخاطب شناسی صورت گیرد و نوحه ها بر اساس فهم مخاطب عام و خاص سروده شود.
محمدی؛ دقیق بودن و مطابق بودن شعر با واقعیت ها، سادگی و وروانی را از دیگر ویژگی های شعرعاشورایی بیان کرد و ابراز داشت:هر چه اشعار قویتر باشد بیان کننده پیام رساتری است بنابراین باید پایه های هنری شعر قوی باشد و از اشعار شاعران قوی استفاده شود تا تداعی حادثه عاشورا برای مردم ملموس باشد نه اینکه ساختار برخی اشعار به گونه ای است که شعری که به عنوان نوحه خوانده می شود را می توان در مجلس عروسی برای معشوقه های زمینی خواند.
توفیق هیئات یزدی ناشی از استفاده از اشعار قوی است
وی توفیق هیئات یزدی را ناشی از استفاده از اشعار قوی عنوان کرد و ابراز داشت: اینکه رهبر معظم انقلاب هیئات یزدی را مورد توجه خود قرار دادند و در باب برخی اشعار و نوحه ها به آیت الله ناصری تذکراتی دادند نشان از تاثیرگذاری عزاداری یزد در کشور و خارج از کشور دارد و حتی ادیان دیگر نیز به این سبک از عزداری به عنوان یک نوای هماهنگ هنری و زیبای انسانی توجه دارند و مشتری پر و پا قرص آن هستند پس ضرورت استفاده از اشعار قوی در نوحه های یزدی احساس می شود.
شاعر یزدی در بخش دیگری از سخنانش اشعار ائینی را در تعمیق معارف اسلامی و شناساندن اهل بیت(ع) و رساندن اهداف عاشورا اثر گذار دانست و اظهار داشت: سعدی، حافظ و مولانا عمیق ترین معارف را در اشعار خود بر اساس آیات و روایات سروده اند و در دوران صفویه و قاجار نیز اشعار سوگ نامه اثرگذار بودند
محمدی با بیان اینکه پس از انقلاب اسلامی اشعار آئینی قوی سروده شده و جریانات قوی به وجود آمدند گفت: یکی از این جریانات محفل شب شعر عاشورا در شیراز است که قریب به 25 سال از تشکیل آن می گذرد و تا کنون 15 کتاب در مدح و منقبت شهدای کربلا به چاپ رسیده که امروزه مجموعه قوی از اشعار عاشورایی را به وجود آورده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش پیرامون آسیب های اشعار عاشورایی هم اظهار داشت: غلو و اغراق در شعر،عدم شناخت واقعیت و حقیقت،استفاده از ترانه های سخیف غربی در نوحه ها، عدم استفاده از وزن های با شکوه و با عظمت متناسب با حماسه ی عاشورا مهمترین آسیب ها هستند.
اشعار و ریتم ضعیف در برخی نوحه ها، دستاوریز دشمنان می شود
محمدی اضافه کرد: متاسفانه برخی نوحه ها یا دارای شعر ضعیف بوده و یا با ریتم و آهنگی درآمیخته می شود که می تواند هیئت را زیر سوال ببرد اشعار در نسل جوان به ترانه های غربی تمایل پیدا کرده و یا برخی سلیقه های سیاسی به اشعار ورود پیدا کرده که دستاویزی برای دشمنان می شود.
شاعر یزدی یکی از نکات مورد غفلت در عزداری یزد را اخلاص برشمرد و اظهار داشت: نوحه خوانی که در ایام محرم در هیئت می خواند و پس از آن در کنسرت ها یا مجالس دیگر! چگونه می خواهد تاثیر گذار باشد. پس اخلاص در شعر شاعر و خوانش مداح بسیار مهم است چرا که اهنگ خوب، شعر قوی و اجرای خوب اساس کار بوده و قطعا هیئاتی که کار آنان مورد استقبال قرار می گیرد دارای اخلاص هستند.
وی در بیان راهکارها هم گفت:هیئات باید جلسات نقد و بررسی نوحه ها را با مادحین وشعرا برگزار کنند و برای هیئات از شعرای قوی بهره ببرند ضمن اینکه ارتباط شعرای قوی با مداحان، تلفیق شعر و موسیقی اصیل،استفاده شعرا از مفاهیمی چون بیداری اسلامی، شهدا،آشنا ساختن شعرای جوان با متون و ادبیات گذشته و ...در ارتقای سطح عزاداری یزد بسیار موثر خواهد بود.
محمدی تاکید کرد: نظارت ها نیز باید به صورت جدی صورت بگیرد و در آن مصلحت اندیشی نشود ضمن اینکه اشعار نیز باید مورد بازبینی قرار گیرد و سازمان تبلیغات به عنوان مرجع، کار کنترل و نظارت را برعهده داشته باشد.
هیئات مذهبی از مادحین و شعرا حمایت کنند
شاعر پیشکسوت یزدی در پایان متذکر شد: البته در کنار نظارت حمایت نیز دارای اهمیت است حال که امسال هیئات مذهبی به شکل سابق برنامه ای برای عزداری ندارند باید از مادحین و شعرای خود حمایت مالی داشته باشند و اجازه ندهند مشکلات اقتصادی برای آنان دردسر ساز شود.
انتهای پیام/ح
Related Assets:
- همراهی جانانه با خط امام در نیمه خرداد ۴۲/ حضور مردم نشانه بارز حمایت از اهداف انقلاب است
- برگزیدگان نهمین کنگره سراسری شعر کویر در ابرکوه معرفی شدند
- یزد رتبه برتر سرویس دهی ارتباط به روستاهای کشور
- شعر یزد را شعری پاک و سالم می دانم/ شاعر پیشانی و خط مقدم هیئت است
- گزارش ۳ نماینده مجلس از حضور در جمع کارگران هفت تپه
- بیخوابی، بیقراری و دریافت قند بیش از حد در اثر مصرف زیاد چای
- بازار برای محتکرین نا امن میشود
- شورای هماهنگی با درک صحیح و دقیق خنثیکننده توطئههای دشمن است