شکلگیری پایههای تربیت هر فرد در خانواده/مرز بین خساست و قناعت را برای كودكان مشخص کنید
به گزارش یــــزدرسا، کارشناس ارشد فقه و مبانی حقوق و عضو جمعیت زنان فرهیخته کشور در مصاحبه با یزدبانو، باور داشت که شخصيت كودك به طور مستقيم تحت تأثير رفتارهاي واقعي والدين و در جريان تعامل با آنها شكل مي گيرد و رشد سالم شخصيت و موفقيت در زمينههاي متعدد زندگي، متأثر از الگوهاي ارتباطي حاكم بر محيط خانواده است.
زهرا رستگاری مقدم تربيت را ايجاد تغيير در فرد خواند و افزود: به كسي كه تغييرات مطلوب داشته باشد، « تربيت شده » ميگویند.
رستگاری مقدم تصریح کرد: در اسلام، تربيت به معناي شناخت فطرت خداجوي انسان و سوق دادن او در جهت ظهور استعدادهايش براي سعادتمندي در جامعه و تقرب به خداست .
عضو جمعیت زنان فرهیخته کشور تاکید کرد: شخصيت هر فرد حاصل رشد و تربيت وي در مراحل قبل و بعد از تولد است و اين بدين معناست كه پايه هاي اصلي شخصيت او در محيط خانواده و متأثر از عملكرد والدين بنا نهاده مي شود.
کارشناس ارشد فقه ومبانی حقوق با بیان اینکه نظام ارزشي كودكان توسط والدين معرفي شده و به تدريج دروني مي شوند خاطر نشان کرد: اين نظام ارزشي، الگوهاي رفتاري و فكري را مشخص مي كند و تلاش هاي لحظه به لحظه ي فرد را براي تعيين هدف و رسيدن به آن شكل مي دهد.
رستگار مقدم با اشاره به اینکه كودكان ارزشهايي را كه والدين به آنها عمل ميكنند را ميآموزند، تاکید کرد: والدین بايد دقت کنند كه كودكان را براي انجام چه كارهايي تشويق و يا چه کارهایی تنبيه ميکنند.
رستگاری در رابطه با آموزش قناعت به کودکان تأکید کرد: به کودکان بیاموزید از وسایل زندگی خود مانند مداد، كیف و... نهایت استفاده را ببرند. بهعنوان مثال، از بریدههای كاغذ، برای ساخت كاردستی، محاسبات و یادداشتهای موقتی استفاده كنند.
وی ادامه داد: مرز بین خساست و قناعت را برای كودكان مشخص كنید و سعیكنید آن ها را هنگام خرید با خود به بازار ببرید تا با اقتصادی بودن آشنا شوند.
عضو جمعیت زنان فرهیخته کشور، اذعان کرد: قناعت ارزشی است که درروایات به آن گنج بی نیازکننده معرفی شده است.
رستگار مقدم خاطر نشان کرد: انسان اگر بخواهد در این کار و تلاش دنیایی، گرفتار حرص و طمع نشود، باید اعتدال و میانه روی را سرلوحه برنامه هایش قرار دهد، میانه روی و اعتدال همان صفت پسندیده ای است که آموزه های دینی و عقل ما را به آن فرا می خواند. اگر انسان توانست در مقابل خواسته های نفسانی که وی را به حرص و طمع دعوت می کند که نتیجه اش طغیان و سرکشی است، مقاومت کند. به حد اعتدال خواهد رسید. در اعتدال و میانه روی، نه فقر است که انسان از آینده خود بیمناک باشد، و نه طمع و خواستههای روزافزون که انسان را از یاد خدا غافل و از مسیر تعالی منحرف سازد.
کارشناس ارشد فقه ومبانی حقوق ادامه داد: این همان قناعتی است که به رعایت آن در زندگی فراخوانده شدیم؛ یعنی اکتفا کردن به حد متعارف زندگی براساس معیارهای دینی، پرهیز از تجمل گرایی، دوری از شکوه و گلایه از وضعیت موجود.
زهرا رستگاری مقدم، عضو جمعیت زنان فرهیخته کشور، گفت: قناعت لذتی وصف نشدنی دارد و در شخصی که صفت قناعت نهادینه و ثابت شده است، بنا به فرموده بزرگان دین،دست آوردهای ارزشمند دیگری همچون عزتمندی، توانمندی، عقلانیت، آسایش و راحتی بدن ، عفت و پارسایی، آزادگی، آسودگی خاطر از ناحیه مردم، نداشتن غم و اندوه، فراهم نمودن زندگی مطلوب و گوارا نمایان را بدست خواهد آورد.
وی از سخنان خود نتیجه گیری کرد و گفت: مهمترین و مؤثرترین مبانی اصلاح الگوی مصرف، در فرهنگ دینی ما، «قناعت» است. آموزه قناعت، در بستر زندگی فردی و حتی اجتماعی در عین برخورداری و دارایی، مهار مستحکمی بر افسار هزینه ومصرف می زند. قناعت بیش از هرچیز و پیش از اینکه یک الگوی رفتاری باشد، از بار معرفتی عمیق برخوردار است.
رستگاری ادامه داد: فردی که خود را به سلاح قناعت مجهز ساخته است چنانچه بهره مندیش از دنیا زیاد باشد در عرصه مصرف و هزینه به مقدار لازم و ضرورت اکتفا می نماید و از هرگونه اسراف و افراط دوری می جوید و چنانچه بهره مندیش از دنیا کم باشد، با چراغ پرنور قناعت وبا شهد شیرین حیات طیب، مسیرزندگی خویش را روشن و نورانی می نماید.
کارشناس ارشد فقه و مبانی حقوق خاطر نشان کرد: تا زمانی که آحاد جامعه اسلامی از حیث معرفتی و باور، ارزش قناعت را درک نکند و آن را در حیطه عمل فردی و اجتماعی خویش به مثابه الگوی صحیح زندگی عزتمندانه وارد ننماید، از اصلاح الگوی مصرف نشانی مطمئن بدست نخواهد داد.
انتهای پیام/ش
Related Assets:
- امروز نهمين نشست موضوعي سبك زندگي اسلامي برگزار می شود
- تربیت نسل مهدی باور و مهدی یاور وظیفه مادران منتظر/ مادران منتظر چه خصوصیاتی دارند؟
- کارگاه دو روزه «تربیت دینی» در شهرستان یزد برپا می شود
- فراگیر شدن ویروس «چشم و هم چشمی» در یزد با سیسمونی های پر زرق و برق!
- تربیت اسلامی، برای همه ابعاد مدرسه برنامه دارد