صالحی: مذاکرات ساخت ۴ نیروگاه اتمی با روسیه در جریان است
به گزارش یزدرسا؛ علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی به مناسبت روز ملی فن آوری هسته ای چهارشنبه هفته گذشته با حضوردر برنامه ثریا شبکه یک اطلاعات جدیدی درباره فعالیت های هسته ای کشورمان ارائه کرد.
صالحی در این برنامه و در پاسخ به سوالی از مذاکرات ایران با روسیه برای ساخت 4 نیروگاه هسته ای جدید خبر داد و تصریح کرد: ما یک برنامهی میان مدت داریم که طبق قراردادی که 1992 با روسها امضاء کرده ایم قرار شده بود که به غیر از بوشهر فعلی چنانچه که ایران درخواست کند چهار نیروگاه هسته ای دیگر هم دایر کنیم. هم اکنون این پروتکل را احیاء می کنیم. الان با روس ها در حال مذاکره هستیم و به خوبی هم این مذاکرات جلو رفته است و اگر بخواهیم, چهار نیروگاه هسته ای دیگر را هم شروع میکنیم که انشاالله کلنگ اول را امسال می زنیم و بعد به فاصله ی دوسال به دوسال کلنگ های بعدی را می زنیم و تاجایی که ممکن است این ها را بومی سازی می کنیم.
علی اکبر صالحی با اشاره به چشم انداز کشور برای تولید 20 هزار مگاوات برق هسته ای افزود اگر نیاز باشد سوخت نیروگاه بوشهر را کشورمان تهیه کند نیاز به 50 هزار سانتریفیوژ داشته باشیم که هم اکنون بیست هزار ماشین نسل اولی در تاسیسات نطنز داریم که تنها 9 هزار سانتریفیوژ فعال هستند.
وی نتیجه گرفت بنابراین باید 30 هزار ماشین دیگر بسازیم تا نطنز تنها برای یک سال نیروگاه بوشهر سوخت تولید کند. بعلاوه ایران نیروگاه های دیگری هم در برنامه دارد. بنا براین نیازمند است که از نسل جدید سانتریفیوژها استفاده کنیم.
صالحی درباره محدویت هایی که کشورمان براساس توافقنامه ژنو در رابطه با استفاده از سانتریفیوژ های نسل جدید پذیرفته است گفت: برنامه ی اقدام مشترک یکی از بخش هایش و یکی از قسمت هایش که میشود گفت بهترین قسمت آن است همان بحث تحقیق و توسعه است یعنی بی قید ترین بخش آن است، یعنی در غنی سازی یک مشکلاتی دارد که می گویند باید متفقا میزان تولید و سطح تولید و سطح غنی سازی و مسایلی از این دست را تعیین بکنیم اما در تحقیق و توسعه چیزی نگفته اند. اما در مذاکرات وین دارند سعی می کنند در تحقیق و توسعه یک خدشه بکنند در صورتی که برنامه اقدام مشترک باید پایبند به آن اصولی که به هر حال خودشان هم پذیرفتند باشد.
صالحی در این برنامه تاکید کرد ایران معتقد است دارای همه حقوق اعضای معاهده ان پی تی است. بدان معنا که:« حق ماست از 1 درصد تا 90 درصد غنی سازی بکنیم؛ این حق ماست. ما از این حق عدول نمیکنیم. اگر ما خودمان را به یک سطحی از غنی سازی مقید میکنیم این به صورت داوطلبانه است نه بصورت پذیرش تحمیلی که از طرف مقابل اعمال میشود. داوطلبانه پذیرفتیم که مثلاً بیشتر از 5 درصد غنی سازی نکنیم.»
وی تاکید کرد کسی حق ندارد حقوق ملت را واگذار کند، و ایران نسبت به حقوق خود در ان پی تی ایستاده است. وی افزود به دلیل امتناع غرب از ارائه سوخت 20 درصدی تصمیم به تولید آن کردیم. صالحی نقش شهید شهریاری در تولید سوخت 20 درصدی را محوری خواند وتصریح کرد ایشان محاسبات 20 درصد را انجام داد و تنها کسی بود که میتوانست محاسبات را انجام دهد. پس بنابراین ما برای 20 درصد که کارخانه اش را ساختیم ببینید دیگر غنی سازی برای ما 5 درصد و 20 درصد و 40 درصد و 50 درصد کاری ندارد یعنی شما الان بروید و بگویید ما غنی سازی 50 درصد نیاز داریم بچههای ما در عرض 3 تا 4 روز این تجهیزات را سر هم میکنند. پس ما در امر غنی سازی دیگر مشکلی نداریم. در بحثهای دیگر حالا ممکن است داشته باشیم.
وی در پایان گفت ماه آینده دو خبر خوب در اردیبهشت ان شاء الله خواهیم داشت. اول سامانه پرتو دهی را درآذربایجان شرقی بناب افتتاح خواهیم کرد که یک تحولی است برای تولیدات کشاورزی آن منطقه تا تولیدات کشاورزی از بین نرود بعد تکثیر این سامانه های پرتو دهی در جاهای دیگر کشور داریم. یکی هم یک پروژه بسیار ارزشمندی است که ما برای وزارت بهداشت داریم انجام می دهیم آنجا هم سانتریفیوژ دارند برای داروسازی و سرم سازی که مشکلاتی داشتند که داریم ان شاء الله آن را هم حل می کنیم.
تسنیم