ID : 852779
گفت‌وگو با تنها بازمانده تیم بررسی واقعه طبس؛

صحرای طبس با تأخیر ۳۳ساله به ثبت ملی رسید/ احداث موزه را دریابید


گلشن: امیر سرتیپ خلبان محمدکریم عابدی به‌عنوان تنها بازمانده تیم بررسی واقعه شکست آمریکا در طبس می‌گوید: در جریان احداث موزه در صحرای طبس غفلت شده و گرچه زمین مشخص است و بخشی از ماکت‌ها هم آماده شده اما هنوز کامل نیست و کار به نتیجه نرسیده است.

به گزارش یزد رسا، واقعه شکست آمریکا در طبس در جلسه اخیر شورای سیاست‌گذاری ثبت آثار تاریخی و مکان رخدادها، توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری باعنوان «صحرای طبس» به ثبت ملی رسید.

امیر سرتیپ خلبان محمدکریم عابدی، متولد ۱۳۲۸ و جانباز شیمیایی ۸ سال دفاع مقدس، تنها بازمانده تیم بررسی واقعه شکست آمریکا در طبس است که به بهانه ثبت ملی این واقعه، در گفت‌وگویی اوضاع آن روزهای طبس و شرایط امروز آن را بازخوانی و مرور کرده‌ایم.

رسانه‌ها همیشه روزهای ابتدای اردیبهشت، سراغ شما را می‌گیرند تا از واقعه ۵ اردیبهشت ۱۳۵۹ در طبس بگویید اما این بار، علت بازخوانی واقعه طبس، ثبت ملی آن به عنوان یک مکان رخداد در فهرست میراث ملی کشور است، آیا از این موضوع خبر داشتید؟

نه، این موضوع، خیلی خوب است اگر واقعه شکست آمریکا در طبس را ثبت کرده باشند، ارزش دارد. اما مهم این است که ۳۳ سال از واقعه طبس می‌گذرد و به رغم اینکه خود مقام معظم رهبری عنایت داشته‌اند و خودشان هم در این عملیات حضور داشتند و دستور فرمودند که در صحرای طبس ماکت‌هایی از این واقعه گذاشته شود و موزه در آنجا راه‌اندازی شود هنوز این موضوع به نتیجه نهایی نرسیده است.

دستور مقام معظم رهبری در این باره خطاب به کدام دستگاه‌ها بوده است؟

هم به دولت و هم به مرکز حفظ آثار دفاع مقدس دستورات صادر شد اما موضوع این است که در این جریان، غفلت صورت گرفت. البته اقداماتی انجام شده اما هنوز به نتیجه نرسیده است، مثلاً زمین، مشخص است، بخشی از ماکت‌ها هم آماده شده اما هنوز کامل نیست.

حرکت فعلی برای ثبت ملی واقعه طبس را چطور ارزیابی می‌کنید؟

حرکت مبارکی است اگر چه دیر انجام شده است. بعد از ۳۳ سال باید بپرسیم که چه اتفاقی افتاده است که حالا داریم این کار را انجام می‌دهیم، در سال ۱۳۹۰ با رئیس جمهور صحبتی داشتم که ایشان از طبس بازدیدی داشته باشند که پذیرفتند اما سفر خارجی پیش آمد و به طبس نیامدند اما آقای لاریجانی، رئیس مجلس به عنوان اولین رئیس قوه همراه با ۸ نفر از نمایندگان از صحرای طبس بازدید کردند و خود رئیس جمهور و رئیس مجلس هم تأکید داشتند که باید در این صحرا، برای حفظ آثار و واقعه، موزه ایجاد شود.

امیدوارم در حال حاضر با ثبت ملی این حادثه، سازمان میراث فرهنگی و بنیاد حفظ آثار دفاع مقدس، اعتبارات خوبی را لحاظ کنند و بدانند که راه‌اندازی موزه در کویر، هزینه زیادی نمی‌خواهد.

چرا راه‌اندازی موزه در کویر را کم‌هزینه می‌دانید؟

به عنوان یک کارشناس می‌گویم که با کامپوزیت می‌توانیم ماکت‌ها را در صحنه، عین واقعه بسازیم و واقعه را بازسازی کنیم.

در حال حاضر، خلاصه‌ای از واقعه شکست آمریکایی‌ها در طبس را در ذهن مخاطبان ما بازسازی می‌کنید؟

عابدی: پنجم اردیبهشت ماه ۱۳۵۹ در نیمه‌های شب، آمریکا پس از ۶ ماه تمرین نظامی قوی در صحراهای آمریکا که مشابه صحرای طبس بود با ۸ فروند هلی‌کوپتر و ۱۵۰ کماندو و ۴ فروند هواپیمای C130 و KC سوخت‌رسان به صحرای طبس آمد برای اینکه به تهران حمله برده و جاسوسان خود را آزاد کنند ولی به اذن خداوند، علی‌رغم تمام تمرین‌هایی که انجام شده بود پروژه آنها شکست می‌خورد.

فرماندهی عملیات با شخص «کارتر» بود و عملیات نیز به نام «پنجه عقاب» نام گرفته بود که بعدا به «طوفان شن» مشهور می‌شود. ۲ فروند از هلی‌کوپترها یکی در نزدیکی دریاچه بختگان و دیگری در جاده کرمان به طبس به دلیل نقص فنی، فرود اضطراری می‌کنند و ۶ فروند هلی‌کوپتر دیگر به صحرای طبس می‌رسند تا عملیات سوخت‌رسانی و گرفتن تجهیزات، انجام شود و از این منطقه پرواز کنند و در تپه‌های جنوب گرمسار فرود بیایند.

از گرمسار تا تهران را قرار بود به چه صورتی طی کنند؟

قرار بود از آنجا تا تهران را با لباس کمیته که از قبل، تهیه کرده بودند طی کنند و در نیمه‌های شب یا اول صبح به مناطق مورد نظرشان در تهران حمله ببرند. اما چون تأخیر در عملیات داشتند از کارتر، تقاضای لغو عملیات را کردند که کارتر می‌گوید عملیات ادامه یابد. در همین راستا در حالی که شرایط هوا خوب بود و هیچ خبری از طوفان نبود، یک فروند از هلی‌کوپترها برای سوختگیری گرم از جایش بلند می‌شود و به نزدیکی هواپیمای سوخت‌رسان می‌آید، تضاد چرخش پروانه‌ها و ملخ‌های هلی‌کوپتر، طوفان شن ایجاد می‌کند و در یک لحظه، ملخ‌های هلی‌کوپتر به هواپیما برخورد می‌کند و هزاران لیتر بنزین مثل یک بمب، منفجر می‌شود.

این حادثه، چند نفر کشته می‌دهد؟

۹ نفر از خدمه هلی‌کوپتر و هواپیما می‌سوزند و کشته می‌شوند. پیش از این هم، تانکر سوخت‌رسانی که به سمت یزد می‌رفت متوجه حضور نیروهای آمریکایی می‌شود و به گمان اینکه آنها قاچاقچی سوخت هستند فرار می‌کند. نیروهای کماندو هم به تانکر شلیک می‌کنند و تانکر منهدم می‌شود و باعث برخواستن بالگردها و ایجاد طوفان شن می‌شود. در نهایت، این عملیات با شکست مواجه شده و دستور عقب‌نشینی صادر می‌شود و کارتر هم بر اساس خاطراتی که دارد پس از خبردار شدن از موضوع، گریه می‌کند و می‌گوید که «خدای خمینی از خدای من بزرگتر است و پیروز شد».

منبع: فارس




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.