صنعت بومی یزد مغلوب واردات بیرویه/ 300میلیون مترمربع کاشی در انبارهای یزد دپو شده است
به گزارش یزد رسا، صنعت کاشی و سرامیک در استان یزد طی 20 سال گذشته رشد قابل توجهی داشته و ایران بعد از چین، هند و برزیل مقام چهارم تولید جهان و رتبه پنجم صادرات کاشی دنیا بعد از چین، ایتالیا، اسپانیا و ترکیه را دارد.
به گزارش فارس،به دلیل شرایط موجود در بازار و محدودیت بازارهای صادراتی به چند کشور نظیر افغانستان و عراق، صادرات کالاهای صنعتی به ویژه کاشی و سرامیک استان با چالش مواجه شدهاند به نحوی که انبارهای واحدهای تولید کاشی و سرامیک مملو از کاشی و سرامیک دپو شده است و هر واحد تولیدی عدد و رقمی متفاوت از میزان تولیدات دپو شده خود ارائه میدهد.
گرچه واحدهای صنعتی استان یزد مانند سایر استانهای کشور با مشکل تامین نقدینگی و سرمایه در گردش مواجه هستند اما همه مشکلات صنعت این نیست و مشکلات دیگری نظیر واردات بیرویه، مالیات و عدم تخصیص یارانه تولید، کثرت چکهای برگشتی و ... صنعت استان را دچار مشکلات جدی کرده است.
* مشکلات حوزه کاشی و سرامیک حل نشود، با بحران جدی مواجه خواهیم شد
به رغم همه این چالشها، صنعت یزد با کاشی و سرامیک عجین شده و از آن به عنوان یک صنعت بومی یاد میشود و به همین دلیل اغلب مشکلات حوزه کاشی و سرامیک، متوجه صنعت استان یزد است.
رئیس انجمن کاشی و سرامیک استان در این زمینه با بیان اینکه انبارهای کارخانههای کاشی مملو از کالای تولیدی است، گفت: برخی کارخانهها با تعطیلی موقت روبهرو شدهاند که اگر بحران فعلی برطرف نشود، با مشکلات جدی روبهرو خواهیم بود.
محمدتقی خالقیه عنوان کرد: در حال حاضر بخش صنعت با یک بحران و رکود فراگیر و دپو شدن کالاهای تولیدی در انبارها مواجه شده و این بحران هر روز جدیتر میشود.
وی با اشاره به رکود موجود در بخش صنعت افزود: در شرایط فعلی انبار کارخانههای تولیدکننده کاشی و سرامیک مملو از کالاهای تولیدی شده و بازار، کششی برای خرید محصولات ندارد.
این فعال صنعتی تصریح کرد: در سه ماه ابتدای سال عملا فعالیتها متوقف شده و وقتی با 10 ماه آخر سال گذشته مقایسه میشود، تفاوت چشمگیری احساس میشود به نحوی که بسیاری از واحدها به هیچ وجه نتوانستهاند کاشی تولیدی خود را به فروش برسانند.
* 300 میلیون مترمربع کاشی در انبارهای یزد دپو شده است
خالقیه، میزان کاشی دپو شده در انبارهای استان یزد را بالغ بر 300 میلیون مترمربع اعلام کرد و افزود: این میزان، سرمایه هنگفتی است که به چرخه تولید بازنگشته و به زودی واحدهای تولید کاشی و سرامیک را دچار مشکل خواهد کرد.
وی اضافه کرد: به نظر من در 6 ماه گذشته، به ویژه از ابتدای سال، سرعت فعالیت و تولید روند منفی داشته و کارخانهها هر روز به سمت تعطیلی گام بر میدارند و یا اگر برخی تعطیل نشدهاند، ظرفیت تولید آنها به نحو چشمگیری کاهش یافته است.
خالقیه عنوان کرد: برای واحدهای تولیدی دشوار است که به علت عدم تخصیص ارز، بعضی از ماشین آلاتی که 20 سال کار کرده، کنار بگذارد و یک سالن به طور کامل تعطیل شود و با 60 درصد ظرفیت کار کند.
رئیس انجمن کاشی و سرامیک استان یزد با بیان اینکه راهکارهای دستوری و امری هیچگاه موثر نبوده و همه کارها باید کارشناسی شود، اظهار داشت: در سال گذشته تولید و فروش بسیار کاهش داشته و قیمت کاشی نیز طی دو سال تغییری نداشته اما کل هزینهها اعم از انرژی، دستمزد و مواد اولیه با افزایش قیمت مواجه شده و به طور کل کاهش حداقل 60 درصدی درآمد را همراه داشته است.
* فعالیت 160 کارخانه تولید کاشی در کشور
وی با اشاره به اینکه در کشور بیش از 160 کارخانه تولید کاشی وجود دارد، بیان کرد: همه میدانیم که بیتوجهیها چه بلایی بر سر صنعت ریسندگی یزد آورد، همین عاقبت را کارخانههای کاشی نیز خواهند داشت.
خالقیه بیان داشت: مصرف سرانه کاشی و سرامیک در دنیا یک متر مربع برای هر فرد است و در ایران که کشوری در حال توسعه است، این میزان به چهار مترمربع میرسد یعنی ما با 75 میلیون جمعیت، 300 میلیون مترمربع در سال مصرف داریم این در حالی است که تولید ما بالغ بر 700 میلیون مترمربع است و مازاد تولید دپو میشود.
وی با بیان اینکه شعار صادرات و حمایت از صادرات به تنهایی کارساز نیست، تصریح کرد: وظیفه دولت است که زیرساختهایی را آماده کند و فرهنگسازی را در کشورهای خاص انجام دهد.
این فعال اقتصادی افزود: لبنان یکی از کشورهای نزدیک به جمهوری اسلامی است و برای کاشیهای ایرانی و پاکستانی گمرکی وضع کرده و برای چین و اروپا گمرکی ندارد که به نظر میرسد سفارت باید رایزنیهای لازم را انجام دهد و این مسائل را حل و فصل کند.
* تولیدکنندگان در مشکلات امروز صنعت کاشی نقشی ندارند
تولیدات کاشی و سرامیک استان یزد که با همت بخش خصوصی سابقهای طولانی دارد به جایی رسید که با برندسازی و بازاریابیهای صورت گرفته توسط بخش خصوصی و فعالان اقتصادی یکهتاز این عرصه شد و سر از کشورهای مختلفی درآورد اما امروز در پی مشکلات پیش آمده که تولیدکنندگان نقشی در آن نداشتند، مشکلات عدیدهای را پیش روی خود میبیند و طی چند سال گذشته در نشستها و محافل گوناگون با حضور مسئولان، این مسائل و مشکلات گوشزد شده است.
فعالان این عرصه اما باز هم بیکار ننشستند تا نظارهگر نابودی زحمات چند ساله خود باشند. از این رو به تازگی اعضای انجمن در دیداری خصوصی با استاندار یزد به بیان مشکلات و درد و رنجهای خود در این زمینه پرداختند.
در این دیدار خصوصی تمام مشکلات از جمله افزایش حاملهای انرژی، موضوع مالیات و رد یا قبول دفاتر، ایجاد بازارهای جدید صادرات، استفاده از توان انجمن کاشی و سرامیک به عنوان بازوی کارشناسی دولت در استان، موضوع نقدینگی و سرمایه در گردش و لزوم همکاری بیشتر بانکهای عامل با واحدهای تولیدی و حتی بیمه تامین اجتماعی نیز مطرح شد تا شاید بیان اینها راهگشای مشکلات باشد برای آن چارهاندیشی شود.
* تشکیل کمیتهای برای برسی مشکلات کاشی و سرامیک
استاندار یزد با شنیدن درد و رنجهای فعالان این عرصه هدف دولت را حمایت از سرمایهگذاران و تولیدکنندگان دانست و اظهار داشت: در استان نیز، تمام امکانات و فرصتهای لازم را برای کاهش مشکلات و مسائل مربوط به تولیدکنندگان به کار خواهیم گرفت.
سید محمد میرمحمدی با بیان اینکه باید مشکل اصلی در زمینه صنایع تولید کاشی و سرامیک استان شناسایی شود، از تشکیل کمیتهای پنج نفره برای بررسی مسائل و مشکلات واحدهای تولیدی کاشی و سرامیک استان خبر داد.
وی تاکید کرد: با توجه به گزارشهای ارائه شده از سوی دستگاههای ذیربط لازم است کمیته پنج نفره پس از بررسی مشکلات، نظر نهایی خود را در زمینه جمعبندی این مسائل ارائه کند تا تصمیمات لازم برای حل و فصل و یا کاهش این آسیبها گرفته شود.
میرمحمدی همچنین عنوان کرد: برای بررسی وضعیت فعلی این واحدها، گزارشی از سوی اداره کل امور اقتصادی استانداری تهیه خواهد شد.
* رایزنی با وزارت امور خارجه برای حل مشکل صادرات کاشی به پاکستان
به گفته نماینده عالی دولت در استان یزد، همچنین در نخستین فرصت، نشستی با حضور مدیران اقتصادی استان، مدیران عامل بانکها و مدیران اداراتی همچون مالیات، گاز و برق برای بررسی مسائل و مشکلات تولیدکنندگان کاشی و سرامیک استان برگزار میشود.
استاندار یزد همچنین بر لزوم انجام رایزنی مناسب با وزارت امور خارجه برای حل مشکل صادرات کاشی به کشور پاکستان تأکید کرد.
گرچه بسترهای صادراتی در صنعت کاشی و سرامیک مناسب نیست و این مسئله موجب شده تا بیشتر کشورهای رقیب در بازارهای صادراتی حضور داشته باشند اما نباید نادیده گرفت که شعار دادن در حمایت از تولید به تنهایی کافی نیست و باید در عمل نشان داد و اگر به زودی اقدامی جدی برای تولید و صنعت کشور صورت نگیرد و واردات نیز به این صورت ادامه داشته باشد، صنعت و مدیران صنعتی با کیش و مات از عرصه فعالیت خارج خواهند شد.
ضمن اینکه طرح اقتصاد مقاومتی با روش جهادی هم تا زمانی که تغییر نگرش در رویکردها و قوانین وجود نداشته باشد، عملا موفق نخواهد شد و لازم است با نگاهی تولیدمحور از واردات جلوگیری کرد تا تولید و صنعت با عبور از این بحران و رکود جانی دوباره بگیرد.
انتهای پیام/ع
Related Assets:
- واردات کاشی چینی، 10 کارخانه یزد را به خاک سياه نشاند
- دستگاه آزمایشی«بازیافت آب» فردا در دانشگاه یزد رونمایی میشود
- فاز جدید کارخانه کاشی اورست تنها با مجوز اداره محیط زیست احداث می شود
- آقای روحانی تولید داخلی را چه کسی تحریم کرده است؟/واردات بی رویه لاستیک خودرو و فلج شدن کارخانجات کشور
- آمار رسمی واردات در ۸ سال دولت قبل ۷۲۰میلیارد دلار یا ۴۲۰میلیارد دلار؟
- پشت پرده واردات اجناس ارزان/انتقادوزرا به بیکاریو توقف چرخ صنعت/ظریف درخصوص یمن به کریچه گفت؟
- معاون اول رییس جمهور پیگیر مشکلات کاشی و سرامیک یزد
- ادعای معاون یزدی وزیر صنعت علیرغم بازار ورشکسته کاشی/تولید کاشی به 700 میلیون مترمربع میرسد!
- بزرگترین تولید کننده واگن کشور در استان مرکزی در حال تعطیل شدن/ استیضاح وزیر راه و شهرسازی در راه است