ضرورت تعیین شرایط پایان مذاکرات
منابع غربی طی روزهای گذشته بر این نکته تاکید کرده اند که دولت امریکا عقیده دارد تیم مذاکره کننده ایرانی به دلیل نیاز شدید به تعدیل تحریم ها تحت هیچ شرایطی از پای میز مذاکره بلند نخواهد شد.
دیوید کوهن معاون وزیر خزانه داری امریکا در جلسه استماع سنا ، 3 امر را دلیل این موضوع دانسته است:
1- درآمد ایران در صورت اجرای کامل طرح اقدام مشترک در ژنو بیش از 7 میلیارد دلار نخواهد بود.
2- تحریم های فعلی با قدرت اجرا خواهد شد و همین باعث می شود ایران در ماه های آینده مقادیر زیادی از درآمد نفتی خود را از دست بدهد.
3- اقتصاد ایران هنوز از وضعیت رکود تورمی خارج نشده است.
به همین دلایل است که جاناتان سانزر، مسئول سابق وزارت خزانه داری آمریکا و قائم مقام مرکز «دفاع از دموکراسی ها» روز 30 آذر طی مقاله ای در وب سایت پولتیکو نوشته است که خروج ایران از مذاکرات کارشناسی در واکنش به اعمال تحریم های جدید از سوی امریکا بیشتر یک بلوف بوده است.
وی نوشته است: «ایرانی ها در واکنش به اقدام آمریکا، به نشانه اعتراض از مذاکرات وین خارج شدند. البته ایرانی ها بعد از چند روز مجددا به میز مذاکره بازگشتند و خروج شان یک بلوف نسبتاً ضعیف بود».
در واقع به نظر می رسد واکنش نسبتا ضعیف تیم ایرانی به اعمال تحریم های جدید از سوی امریکا و همچنین اظهارات پی در پی مقام های امریکایی در انکار حق غنی سازی ایران که مستقیما نقض توافق ژنو است، این جمع بندی را در دولت امریکا ایجاد کرده است که تیم مذاکره کننده ایرانی بیشتر ترجیح می دهد رفتار امریکا را توجیه کند تا اینکه علاقه ای به مواجه کردن امریکایی ها با هزینه اقداماتشان داشته باشد.
به نظر می رسد یکی از دلایلی که طرف غربی در مذاکرات کارشناسی ایده هایی تندروانه و سخت گیرانه مطرح کرده، همین جمع بندی است که می گوید نیاز ایران به تداوم مذاکرات در هر صورت جایگزین ناپذیر است.
کارشناسان می گویند تیم ایرانی برای رفع این سوء تفاهم باید هر چه زودتر شرایطی را که تحت آن شرایط به هیچ وجه به مذاکرات ادامه نخواهد داد روشن کند.
تعیین این شرایط اگرچه ممکن است هرگز نیاز به عملی کردن آن نباشد، به تصحیح اشتباهات محاسباتی طرف مقابل کمک جدی خواهد کرد.