ضعف در جمع آوری و دفع مواد زائد شهری میبد/ عزمی برای خارج کردن مشاغل مزاحم از میبد نیست
به گزارش یزد رسا به نقل از میبد خبر، توسعه و گسترش شهرها و افزایش روزافزون جمعیت و تراکم ساخت و سازهای شهری، ضرورت توجه به فضای سبز برای ایجاد تعادل اجتماعی، جسمانی و روحی و روانی انسانها اجتناب ناپذیر می کند. در شهری مانند میبد که در کمربند خشک کره زمین قرار گرفته، برای مقابله با آلودگی های صوتی و همچنین کاهش استرس های محیطی و ایجاد محیطی امن برای زندگی اجتماعی، ایجاد و توسعه فضاهای سبز شهری از چند دهه پیش مورد توجه مدیران و برنامه ریزان شهری بوده است.
شهر میبد در حال حاضر بالغ بر 140 هکتار فضای سبز دارد که سرانه آن معادل 17 متر مربع می شود. متوسط سرانه فضای سبز در ایران 11 متر مربع و در جهان 22 متر مربع است. آمار فوق نشان می دهد که متوسط سرانه فضای سبز میبد نسبت به کشور تقریبا مناسب و خوب است که البته این آمار مدیون یکی از شهرداران با تجربه میبد در سال های نه چندان دور است.
در سالهای گذشته بخش قابل توجهی از بودجه شهرداری در توسعه و حفظ فضای سبز بویژه احداث فضای سبز حاشیه ای بلوار مدرس از مهرآباد تا پل خورشید شد که قابل تقدیر است و در سالهای بعد، سیاست مدیریت فضای سبز شهرداری و شورای شهر با محوریت ایجاد بوستان های محلی و فضاهای سبز خیابانی قرار گرفت که طبق اسناد و مدارکی که در شهرداری موجود است از سال 1382 تا 1392 (شورای دوم و سوم) پارک بزرگ بهاران با طراحی جدید شکل گرفت و در محلات شهیدیه -4 بوستان- ده آباد -2 بوستان- شهرک بهمن آباد، خانقاه، بیده، شهرک شهدا، یخدان و فیروزآباد پارک های محله احداث و یا تجهیز و طراحی شد.
در طول همین ده سال، فضاهای سبز خیابانی وهر جایی که قابلیت درختکاری داشت سعی شهرداری برآن بود که محیط ساخته شده شهر میبد را از دید معبری سبز نماید.
سنکوب احداث فضای سبز میبد در 4 سال اخیر!
اما در 4 سال اخیر شهروندان میبدی مشاهده می کنند اولا از احداث پارک و بوستان محلی در محلات باقیمانده شهر خبری نیست - البته چند سالی است که تابلوی بوستان مشاهیر میبد در ضلع شمالی نصب شده است!-
ثانیاً فضای سبز خیابانی در گوشه و کنار شهر مورد تهاجم مالکان مغازه های تازه احداث شده قرار می گیرد و ضعف مدیریت فضای سبز شهری و شورای شهر، متخلفین را گستاخ کرده است.
بی توجهی عجیب شهرداری میبد در برخورد با متخلفین
طبق مفاد کمیسیون ماده 7 شهرداری، شورای اسلامی شهر موظف است، جریمه هرگونه قطع درخت غیر مجاز را به شهرداری اعلام و متخلفین در آن کمیسیون جریمه شوند ولی طبق بررسی های انجام شده متاسفانه تاکنون جلسه ای بابت بررسی تخلف کسانی که غیر قانونی اقدام به قطع درخت می کنند، تشکیل نشده و شهرداری هم توجه ای به موضوع مهم قطع غیر قانونی درختان ندارد.
شهرداری میبد با توجه به کم کاریهای چهار سال گذشته باید اقدامات فوری در ارتباط با فضای سبز انجام دهد که مهمترین کار، واکاری نهال در قسمت های بدون درخت فضاهای سبز خیابانی است که با همت مدیریت فعلی فضای سبز شهرداری در حال انجام است.
اما تجهیز بازیگاه کودکان در بوستان های محلی، پخش رایگان نهال بین مردم، بهبود کیفیت فیزیکی خاک باغچه ها برای افزایش نفوذ پذیری آب در خاک، کاشت درخت و درختچه های سازگار با شرایط خشکسالی و کمبود آب، جداسازی کامل آب فضای سبز از آب شرب شهری، توسعه آبیاری قطره ای و زیر سطحی و غیره راهکارهایی است که باید مورد توجه مدیران شهری قرار گیرد.
ضرورت توجه بیشتر مدیریت شهری میبد به محیط زیست
محیط زیست شهری میبد نیز از مسایل مهمی است که باید مورد توجه برنامه ریزان شهری و مدیریت شهر میبد قرار گیرد. شهر سالم بنا به تعریف سازمان بهداشت جهانی « شهری است که در آن با بهبود شرایط اجتماعی، فیزیکی و زیست محیطی و استفاده از منابع و امکانات موجود، موقعیتی فراهم شود که در اثر آن مردم ضمن حمایت یکدیگر و مشارکت گروهی، در انجام کلیه امور زندگی، قابلیت های خود را به حداکثر ممکن برسانند».
میبد در جمع آوری و دفع مواد زائد و جامد شهری لنگ می زند
عمده ترین مسائلی را که هر شهر از لحاظ حفظ محیط زیست با آن روبروست و همچنین به نوعی مرتبط با وظایف شهرداری ها در گذشته و حال است شامل امور مربوط به جمع آوری و دفع مواد زائد و جامد و امور مربوط به آلودگی هوا و صدا می باشد.
با نگاهی اجمالی به وضعیت موجود مدیریت مواد زائد و پسماند شهر میبد مشاهده می شود که شهرداری به دلایل متعدد در انجام این بخش از وظایف خود توفیق چندانی نداشته است.
با توجه به کمبود ابزارهای لازم نظیر فقدان توان علمی و تخصصی لازم برای برنامه ریزی و نظارت، ساختار تشکیلاتی، امکانات و تجهیزات، منابع مالی و انسانی متناسب با این وظایف، اصولا شهرداری میبد نتوانسته گام مؤثری در جهت بهبود سیستم مدیریت مواد زائد و جامد شهر بر دارد.
هجوم نخاله های ساختمانی به حاشیه میبد!
متاسفانه در میبد مواد جامد و نخاله های ساختمانی طبق ضابطه مشخصی تخلیه و دفع نمی شود. طی بازدیدی که در اکثر حواشی شهر و حریم شهر شده، مشاهده می شود که تخلیه نخاله های ساختمانی بدون ضابطه مشخص در جای جای شهر و حریم آن انجام می شود. حتی مشاهده شده که مسیلها و رودخانه های غرب میبد نیز از نخاله های ساختمانی با ظرفیت فراوان انباشته شده و جلوی سیل احتمالی در آینده را سد کرده است!
اطراف جاده راه آهن، جاده ندوشن، کاشف آباد، جاده مزرعه کلانتر، اراضی کاظم آباد و شمال شاه جهان آباد، شرق شهیدیه، اطراف شهرک امام علی(ع) و دریک کلام همه جای حومه و حریم شهر میبدمورد هجوم نخاله های ساختمانی و مواد زائد است و متاسفانه شهرداری نیز کمترین نظارت بر دفع نخاله های ساختمانی انجام نمی دهد و یا اگر نظارتی هم انجام می شود به حدی کم است که دیده نمی شود.
جمع آوری ناقص زباله های بیمارستانی و مراکز درمانی سطح شهر میبد نیز حکایت از عدم نظارت شهرداری بر جمع آوری ناقص این نوع زباله های عفونی است.
موضوع دیگری که جای بحث و تامل دارد این است که آیا برخی وظایف مشخص شده در قوانین که صرفا جنبه شهری دارند نظیر شناسایی منابع آلاینده در سطح شهر، تعیین میزان آلودگی آن و غیره در حیطه وظایف شهرداری است؟
عزمی برای خارج کردن مشاغل مزاحم از میبد نیست!
طبق بررسی ماده 55 قانون شهرداری و بررسی وظایف شهرداری در زمینه آلاینده های زیست محیطی، به جایی رسیده است که جلوگیری از ایجاد، اخطار به رفع آلودگی، تعطیلی، تخریب و انتقال مشاغل آلاینده هوا جزء وظایف شهرداری است که در این زمینه شهرداری میبد و شورای شهر کمترین توجهی نکرده است! و حتی در خصوص انتقال مشاغل مزاحم شهری به شهرک مشاغل، شورای شهر کمترین زحمت را به خود نداده است.
در صورتی که می بایست این دو نهاد با هماهنگی با مجامع امور صنفی، هرچه زودتر مشاغل مزاحم شهروندان رابه خارج از شهر منتقل کنند. چون در بخش آلودگی صوتی، یکی از مصادیق ذکر شده در قوانین شهرداری، اجازه تعطیل یا انتقال صنایع و کارگاههای ایجاد کننده سر و صدا در سطح شهر است.
قانون شهرداری ها و مجامع صنفی نیز این اختیار به شورای شهر داده است تا نماینده شورا در جلسات مربوط به تاسیس کارگاهها و صنوف مختلف در سطح شهر حضور داشته باشد.
و اما نکته آخر اینکه شهر میبد از نظر مدیریت محیط زیست شهری و مدیریت فضای سبز، فاصله زیادی با شهر پایدار دارد و لازمه ایجاد شهر پایدار، فرهنگ سازی در امور زیست محیطی و حفظ و توسعه فضای سبز در شهر کویری مانند میبد است.
انتهای پیام/اد