طرح «گل خورشیدی» بر روی زیلوی میبد نشست
به گزارش یزد رسا، زیلو از زیراندازها و بافتههای روستایی ایران است که در مناطق گرم ایران به ویژه یزد و میبد بافته میشود و قدیمیترین زیلوی یافت شده در ایران، زیلویی است که اکنون در مسجد جامع میبد قرار دارد که در سال 808 هجری قمری بافته شده است.
زیلوبافی از صنایع دستی روستایی معمول در میبد است که تا چند سال قبل صدها خانوار از بافتن آن امرار معاش میکردند اما در حال حاضر تعداد اندکی از بافندگان سنتی این رشته در میبد باقی مانده اند. به جز زیلویی که قدیمیترین زیلوی ایرانی به شمار میرود، زیلوهای منحصر به فرد و تاریخی دیگری نیز در اماکن متبرک این شهر و دیگر مناطق گرم کشور یافت شده که از میان آنها میتوان به زیلوهای موره در خانقاه «بیداخوید» متعلق به 927 و 930 هجری قمری و تکه زیلوی مسجد شاه ولی تفت متعلق به 963 هجری قمری اشاره کرد.
در جدیدترین نوآوری و خلاقیت صورت گرفته در این هنر دستی، یکی از اساتید زیلوباف قدیمی میبدی نقش "خورشید خانم" را که بر روی طروف سفالی میبد کشیده می شود و به ثبت یونیسکو هم رسیده است بر روی زیلو بافته است.
استاد کاظم دهقانی خالق این زیلوی منحصربفرد در گفتگو با خبرنگار آوایاقتصاد گفت: این زیلو در ابعاد ۸۰ * ۱۳۰ سانتیمتر در ۶۲ رج بافته شده است و بافت آن حدود سه هفته طول کشیده است.
وی در توضیح طرح و نقشه این زیلو گفت: علاوه بر بافت نقش خورشید خانم در میانه زیلو، در سمت راست آن نیز بیت شعری از حکیم ابوالقاسم فردوسی بافت شده و همچنین، جملهای به زبان انگلیسی به معنی " میبد شهر خورشید" در سمت چپ آن بافته شده که بر جذابیت آن افزوده است.
دهقانی افزود: ایده اولیه و اصلی این کار توسط مهدی فیضپور که از علاقمندان به صنایعدستی و زیلوبافی است داده شد.
وی با بیان این که 45 سال است که زیلوبافی میکند اظهار داشت: در میبد تنها 7 یا 8 زیلو باف باقی مانده است که از بین آنها نیز فقط دو نفر توانایی بافت انواع طرح و نقش بر روی زیلو را دارند.
دهقانی با بیان این که زیلو، فرش سلامت است توضیح داد: در تهیه زیلو از الیاف طبیعی (نخ پنبه) استفاده میشود و مواد صنعتی و بیماریزا در آن به کار نمیرود حتی رنگهای مورد استفاده در آن نیز طبیعی است؛ از اینرو یک فرش و زیرانداز سالم برای انسان به ویژه برای افراد مبتلا به آلرژی است.
این استاد زیلوباف با بیان این که دیگر افراد زیادی از زیلو استفاده نمیکنند ادامه داد: هرچند افرادی سعی در حفظ و زنده نگه داشتن این صنایع دستی میبد دارند اما متاسفانه زیلو ،بازار فروش خوبی ندارد وهمین موضوع موجب عدم تمایل افراد به ویژه جوانان برای یادگیری این هنر شده و به مرور این هنردستی در حال فراموشی و منقرض شدن است.
انتهای پیام/ق