طرح ایجاد موسسه متفکران آمریکایی از غرب بریده
به گزارش یزدرسا به نقل از تسنیم، قسمت دوم برنامه «راز» با موضوع «ایران و غرب، فرصتها و چالشها» با حضور فواد ایزدی استاد دانشگاه شب گذشته روی آنتن شبکه چهارسیما رفت.
فواد ایزدی استاد دانشگاه درباره روابط ایران و آمریکا گفت: در مقطعی از زمان ارتباطی بین ایران و آمریکا نبود و مقامات دو کشور کاری با یکدیگر نداشتند اما بعد از انتخابات اخیر ریاست جمهوری شرایط جدیدی به وجود آمد و رؤسای ایران و آمریکا با یکدیگر گفتگوی تلفنی داشتند. در حال حاضر نیاز داریم که به مباحث ایران و جناح بندیهای آمریکا به طور جدی تری پرداخته شود.
وی ادامه داد: دغدغه ما این است که متأسفانه در بسیاری از جنبهها مباحث ملی فدای درگیریهای سیاسی میشود و داروی این درد انجام کار کارشناسی است. در آمریکا نقطه مثبت این است که بسیاری از مباحث مطرح میشود و ما شاید چندان درگیر جزئیات نیستیم.
نادرطالبزاده گفت: مصاحبهای اخیرا فرید ذکریا با رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا انجام شد و او درباره توان نظامی ایران صحبت میکند. پس از آن ذکریا میپرسد که توصیه شما به رهبر بعدی آمریکا چیست و او میگوید که باید درباره این مسائل فکر کنیم چون جوّ زمانه تغییر کرده است و گزینه نظامی آخرین تیر هدف ماست.
وی افزود: جالب این است که میگوید طی 40 سال گذشته هیچ وقت عملکرد صحیح نظامی نداشتیم و این اعتراف بزرگی است. در 50 درصد صحبتهای سناتورها دروغ وجود دارد و دائما از این صحبت میکنند که ایران یک تهدید علیه آمریکاست. الان مردم در روستاهای ماای پک و سنا را میشناسند.
گیتس: قدرت هستهای شدن ایران اجتناب ناپذیر است
در میانه برنامه کلیپ رابرت گیتس پخش شد او درباره اقدام نظامی علیه ایران گفت: اگر اقدام نظامی علیه ایران صورت گیرد، پاسخ ایران جدیتر خواهد بود. فکر میکنم اگر به ایران حمله نظامی شود، قدرت هستهای شدن ایران اجتناب ناپذیر میشود. ایران راههایی پیدا میکند که علیه ناوهای جنگی اقدامی انجام دهد.
وی یادآورشد: من با مداخله نظامی در لیبی مخالف بودم چون درگیر جنگ عراق و افغانستان بودیم و نمیخواستیم وارد جنگ دیگری شویم. پیش فرضهای ما درباره کوتاه شدن جنگ عراق و افغانستان اشتباه بود. نکته دوم اینکه آن قدر تواضع نداریم که ناتوانی خودمان را درباره عواقب غیرقابل پیش بینی بیان کنیم. درباره سوریه هم روسیه متعد نزدیک آن است و این کار مثل پخش کردن بنزین روی آتش پیچیدهای بود. اگر جنگ میکنیم باید به عواقب و لایههای متعدد آن توجه داشتیم باشیم.
گیتس افزود: در دولت بوش فشارهای اقتصادی درحال نتیجه دادن بود. ما درگیر دو جنگ بودیم و توان نظامی ما تحلیل رفته بود و استدلال من این بود که اگر علیه ایران اقدامی انجام دهیم و به عواقب آن نگاه نکنیم، جنگ منطقهای ایجاد میشد.
ایزدی در ادامه عنوان کرد: گیتس ویژگیهایی دارد که در تاریخ معاصر بینظیر است؛ به عنوان مثال 5 سال وزیر دفاع بود و افراد اندکی بودند که توانستند طی این مدت دوام بیاورند. علاوه بر این او سابقهای طولانی در سازمان سیا دارد و توان نظامی آمریکا و ایران را به خوبی میشناسد و حقایقی را ایشان در این مصاحبه مطرح میکند.
کارشناس مسیل بینالملل افزود: صحبتهای آقای گیتس نشان میدهد که نسبت به حمله به ایران آگاهی کامل دارد و ایران این توانمندی را دارد که از خودش دفاع کند و همین میتواند بازدارنده باشد. این بین کشورهای دیگر جا افتاده است که حمله نظامی در نهایت به ضرر آمریکا تمام میشود. اوباما قصد داشت حمله محدود نظامی را نسبت به سوریه انجام دهد اما مشکل اصلی افکار عمومی در داخل آمریکا بود و 70 درصد مخالف جنگ بودند.
وی خاطرنشان کرد: طبق نظرسنجیها هربار دولت آمریکا به کشور دیگری حمله کرده، مردم در گام اول آن را تأیید کردند و این نشان دهنده اهمیت افکار عمومی است. طبق نظرسنجیهای اروپاییان، مسأله هستهای برای ایرانیان مقبولیت خوبی دارد و 400 نیروگاه در سراسر دنیا داریم.
این استاد دانشگاه در ادامه خاطرنشان کرد: اختلاف در واشنگتن نسبت به ایران جدی است؛ یعنی از طرفی تیم آقای اوباما که معتقد است امکان مدیریت ایران به شیوهای دیگر وجود دارد و تلاش میکنند ایران را به کشوری هماهنگ تبدیل کنند. دولت آمریکا به کشورها به دو شیوه دشمن و هماهنگ نگاه میکند و این دیدگاه در دولت اوباما وجود دارد که شاید بتوان ایران را به دولتی هماهنگ تبدیل کرد. از طرف دیگر مجموعهای هم مخالف این نظریه هستند و معتقدند فشارها باید بیشتر شود تا ایران تسلیم شود که این دعواها جدی است.
ایزدی توضیح داد: دولت آمریکا اخیرا 17 روز تعطیل شد و دعوا به جایی رسید که مجبور شدند سیستم را ببندند. متأسفانه ما در داخل کشور مسائل طرف مقابل را یکدست میبینیم بلکه خاکستری هم در آن وجود دارد. هوشمندی ایران میتواند در استفاده از اختلاف نظرها باشد.
وی تشریح کرد: گیتس به این اشاره میکند که سرسختانه با صدای بلند خواسته که دو جنگ عراق و افغانستان به پایان برسد و سپس سوار جنگ لیبی شوند. تفکر آمریکا جنگ طلبانه است و این تبدیل به فرصتی برای ایرانیان میشود. ما در حوزه مطالعات آمریکا مشکل داریم و احتیاج به یک نگاه ملی احساس میشود. اولین باری که غرب و ایران درگیر شدند، قرن شانزدهم و ورود پرتغالیها به ایران بود. هدف اصلی تحریمها افکار عمومی مردم و فشار و تغییر دولت است.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: کشورمان در دو حوزه مشکل دارد که یکی تهدیدهای نفتی و دیگری تحریمهای بانکی است و الان حدود 100 میلیارد دلار از بودجه ایران بیرون از کشور مانده است. هدف آمریکا گرفتن تک تک قدرت ایران به صورت جداگانه از مردم است. آنها دوست داشتند مهرههای برنامههای هستهای را باز کنند اما نتوانستند. خانم شرمن به این اشاره میکنند که فرهنگ مردم ایران مقاوم است و نمیتوانیم هر چیزی را نسبت به مردم دیکته کنیم.
وی توضیح داد: آمریکاییها معتقدند درباره ایران دو جدول زمانی دارند که یکی از آنها تحریم است و نمیدانند چه زمانی جواب میدهد. آنها معتقد بودند که محدودیت هستهای و مباحث اقتصادی روی ایران میتوانست فشار وارد کند.
طالبزاده در پایان با طرح پرسشی خطاب به ایزدی بیان کرد: چرا نمیتوانیم یک موسسه از متفکران آمریکایی از غرب بریده با حمایت ایران تشکیل دهیم؟
ایزدی گفت: این سوژه قابلیت کار دارد و درآمدزاست. این افراد در کشورهای غربی فشارهای دولت را باور کردند و فریب نخوردهاند. در دنیای ایران هیچ جایی مثل ایران توانمندی جذب این افراد را ندارد و نیاز به ارتباط حضوری نیست بلکه مجازی هم امکان پذیر است. بنابراین نیاز به شبکهای از افرادی وجود دارد که واقعیتهای دنیا را همان گونه که هست بیان کنند.