عضویت 9 درصد مردم استان یزد در کتابخانهها
به گزارش یزدرسا رقیه دوست فاطمیها ضمن گرامیداشت هفته کتاب و کتابخوانی گفت: از زمان شروع همهگیری ویروس کرونا در کشور و تغییرات بوجود آمده در خدمات رسانی مراکز فرهنگی، بالطبع نوع ارائه خدمات کتابخانهها نیز تحت تاثیر قرار گرفته و مجموعه کتابخانههای عمومی استان یزد با تاکید بر بهرهگیری هر چه بیشتر از بستر فضای مجازی فعالیتهای خود را به این سمت سوق داده اند و از این پتانسیل برای ترویج فرهنگ کتابخوانی استفاده می کنند.
عضویت 9 درصد مردم استان یزد در کتابخانهها
وی با بیان اینکه طی این مدت تولیدات محتوایی کتابخانهها در شبکههای اجتماعی و پیام رسانهای مختلف منتشر شده و در اختیار اعضای کتابخانهها و علاقمندان قرار گرفته است، ادامه داد: این تولیدات شامل کلیپهای معرفی کتاب، قصه گویی، مسابقات کتابخوانی، آموزش ساخت کاردستی برای کودکان، معرفی منابع موضوعی و مناسبتی، معرفی خدمات مجازی و حضوری کتابخانه و ... بوده است. همچنین تولیدات اداره کل کتابخانههای عمومی و برخی فعالیتهای کتابخانهها در صفحه اینستاگرام اداره کل به آدرس yazd_pl در دسترس علاقمندان است.
مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی استان یزد در خصوص میزان مطالعه مردم استان یزد عنوان کرد: 9 درصد مردم استان عضو کتابخانههای عمومی هستند و از منابع و فضای کتابخانهها استفاده میکنند و براساس مطالعاتی که در اواخر دهه گذشته انجام شده بود، استان یزد در ردههای میانی استانهای کشور، از نظر سرانه مطالعه قرار داشته است. با این وجود طی سالهای اخیر در خصوص سرانه کتابخوانی کشور و استان، مطالعه علمی و دقیقی صورت نگرفته است و آمار به روزی در این خصوص در دسترس نیست.
کرونا افتتاح کتابخانه مرکزی را به تعویق انداخت
دوست فاطمیها در خصوص وضعیت کتابخانه مرکزی یزد گفت: کتابخانه مرکزی یزد بعد از ربع قرن انتظار و با توجه ویژه مختارپور دبیر کل نهاد کتابخانههای عمومی کشور و معاونانشان و حمایتهای استاندار و معاونان، در اسفند ماه سال ۹۸ آماده بهره برداری شد که به دلیل شیوع بیماری کرونا، افتتاح رسمی آن تاکنون محقق نشده است.
وی افزود: کتابخانهی مرکزی دارای بخش های گوناگون شامل مخزن چاپی، کودک، نوجوان، نشریات، علم، نابینایان، ناشنوایان، نسخ خطّی،چاپ سنگی و سربی ، کلاس آموزشی، کلاس آموزشی مبتنی بر رایانه، تالارهای مطالعه، تالار محققان، اتاق مطالعۀ گروهی، نگارخانه، اتاقهای مطالعۀ ویژه (VIP) و همچنین بخش مدیریت پایگاههای اطلاعاتی جمعاً با مساحت 8هزارو 456 مترمربع در پنج طبقه و با 55 هزار نسخۀ کتاب، آمادۀ خدمترسانی به عموم علاقمندان، پژوهشگران، دانشجویان و دانش آموزان است که بعد از عادی شدن شرایط افتتاح و برای استفاده عموم باز خواهد شد.
دوست فاطمیها خاطرنشان کرد: استان یزد هماکنون 114 باب کتابخانه عمومی با زیربنای بیش از 72 هزار و 500 مترمربع دارد که از این نظر در جایگاه نخست در کشور قرار گرفته است و نزدیک به 109 هزار نفر در استان نیز عضو این مراکز فرهنگی که بیش از دو میلیون و 300 هزار نسخه کتاب را در خود جای دادهاند هستند.
پیگیری فعالیتهای کتابخوانی در فضای مجازی
وی در خصوص وضعیت فعلی کتابخانههای استان گفت: حدودا تا پایان مهر ماه و قبل از وضعیت حاد و فوق بحرانی استان یزد در هفتههای گذشته، کتابخانههای استان با رعایت کامل پروتکل های بهداشتی مشغول ارائه خدمات به عموم مردم عزیز بودند که پس از اعلام وضعیت حاد، از اوایل آبان ماه خدمات حضوری کتابخانهها تعطیل شده است و فعالیتهای کتاب و کتابخوانی در فضای مجازی پیگیری میشود.
مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی استان یزد افزود: کرونا علیرغم بدی هایی که داشته، دارای نکات مثبتی نیز بوده است. اینکه اوقات فراغت مردم در این ایام بیشتر شده است و امکان مطالعه و کتابخوانی نیز افزایش یافته و بهانه عدم وجود فرصت از افراد گرفته شده است و امیدواریم با رفع این بیماری، شرایط عادی به جامعه بازگردد و شاهد حضو پرشور اعضا در کتابخانهها و رونق دوباره فضای کتاب و کتابخوانی باشیم.
دوست فاطمیها با اشاره به در پیش بودن بیست و هشتمین دوره هفته کتاب ایران گفت: اداره کل کتابخانههای عمومی استان و همچنین کتابخانههای شهرستانها برنامههای ویژهای از جمله مسابقات کتابخوانی، نشستهای مجازی کتابخوان، معرفی کتاب، مصاحبه و لایو با شخصیتهای فعال در عرصه کتاب و کتابخوانی، قصه گویی و کاردستی برای کودکان و نوجوانان، تولید محتوای مرتبط با کتاب در فضای مجازی و ... به مناسبت این ایام تدارک دیدهاند که غالبا به صورت مجازی برگزار میشود.
بهرهمندی 75 درصد کتابخانههای نهادی یزد از خدمات وای فای رایگان
وی ادامه داد: با توجه به اهمیت روزافزون فضای مجازی و به منظور بهرهگیری حداکثری از این فضا و نیز با توجه به تمهیدات اندیشیده شده، هم اکنون 75درصد کتابخانههای نهادی استان یزد خدمات وای فای رایگان به اعضا ارائه میکنند. همچنین به مناسبت بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار، عضویت رایگان کتابخانههای عمومی در روز شنبه ۲۴ آبان با مراجعه به سایت samanpl.ir برای عموم علاقمندان برقرار است.
دوست فاطمیها افزود: مراسم مجازی ملی تجلیل از کتابداران و فعالان عرصه کتاب و کتابخوانی در روز شنبه ۲۴ آبان ماه ساعت ۹ صبح در تهران برگزار خواهد شد که پوشش مراسم به صورت زنده از شبکه 4 سیما و لایو اینستاگرام برای عموم قابل دسترس است. همچنین مراسم استانی مجازی تجلیل از برترینهای استانی هفته کتاب نیز در روز پنج شنبه ۲۹ آبان ماه ساعت ۱۰ صبح برگزار میشود.
انتهای پیام/