ID : 32375742

عواملی که موجب افزایش انتقادها به بودجه 97 شد


بودجه جاری که بخشی از آن صرف ریخت و پاش‌ها و ولخرجی‌های دولت می‌شود، در سال‌های اخیر سهم بسیار زیادی در بودجه داشته و امسال نیز متأسفانه این بودجه افزایش یافته است.

به گزارش یزدرسا، بودجه سال 97 از همان روزی که توسط رئیس‌جمهور تقدیم مجلس شد با انتقادهای فراوانی همراه شد و کارشناسان اقتصادی به انتقاد از شیوه‌ی بودجه‌بندی دولت پرداختند. به نظر می‌رسد وجود چند مؤلفه در بودجه سال آینده، موجب شده تا مورد انتقاد زیادی از سوی کارشناسان قرار بگیرد.

کاهش بودجه عمرانی

هرچند سال گذشته نیز بودجه عمرانی دولت زیاد نبوده اما مع‌الأسف این کاهش بودجه در زمینه عمرانی در بودجه 97 وجود دارد به طوری که بیش از 10 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی سال 97 نسبت به سال گذشته کمتر شده است. کمبود بودجه عمرانی علاوه بر اینکه مانعی بر سر پیشرفت و آبادانی کشور محسوب می‌شود، عاملی است که موجب تشدید رکود و بیکاری در جامعه نیز می‌شود. دکتر اکبر غفوری عضو هیئت علمی دانشگاه یزد در این رابطه به یزدرسا گفت: «بودجه عمرانی، از 71 هزار میلیارد تومان در سال 96، به 60 هزار میلیارد تومان در سال 97 کاهش پیدا کرده که با کاهش 18 درصدی نسبت به سال 96 مواجه بوده است.»

افزایش بودجه جاری

در شرایطی که بودجه عمرانی کاهش داشته، شاهد افزایش بودجه عمومی و جاری در بودجه سال 97 هستیم. بودجه جاری که بخشی از آن صرف ریخت و پاش‌ها و ولخرجی‌های دولت می‌شود، در سال‌های اخیر سهم بسیار زیادی در بودجه داشته و امسال نیز متأسفانه این بودجه افزایش یافته است. این در حالی است که دولت با تدبیر و مدیریت هزینه‌های جاری خود می‌تواند این هزینه‌ها را کاهش دهد و سهم این قسمت در بودجه را کمتر کند. به‌طوری‌که هزینه‌های جاری دولت از 253 هزار میلیارد تومان به 276 هزار میلیارد تومان رسیده تا با حدود 23 هزار میلیارد تومان افزایش، رشد نزدیک به 9 درصدی را تجربه کند.

افزایش قیمت حامل‌های انرژی

یکی از مسائلی که موجب انتقادهای گسترده‌ای نسبت به بودجه سال 97 شده، افزایش قابل توجه قیمت حامل‌های انرزی است. دولت در سال آینده برای گازوئیل 20 درصد افزایش قیمت در نظر گرفته و همچنین سخنگوی دولت به طور رسمی از افزایش 50 درصدی قیمت بنزین خبر داد. غلامرضا شرفی، عضو کمیسیون انرژی مجلس می‌گوید دولت از راه افزایش حامل‌های انرژی، 17هزار میلیارد تومان درآمد در نظر گرفته است.

برداشت از صندوق توسعه ملی

یکی از نکات بحث‌برانگیز بودجه سال آینده مربوط به دست‌درازی دولت به صندوق توسعه ملی است. در لایحه بودجه ۹۷ برداشت 5.8 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی برای استفاده در ۱۱ عنوان مصرفی بودجه در دستور کار قرار گرفته است. این در حالی است که منابع صندوق توسعه ملی برای جلوگیری از صرف آن در بودجه‌های جاری کشور تأسیس شده نه اینکه دولت دوباره برای جبران ناتوانی خود دست به دامان آن بشود.

علی مختاری، کارشناس اقتصادی درخصوص تصمیم دولت بر برداشت از صندوق توسعه ملی می‌گوید: «برخی از این موارد با فلسفه تاسیس صندوق تناسبی ندارد. به عنوان نمونه برداشت یک میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی برای تسویه پاداش پایان خدمت بازنشستگان آموزش و پرورش یا یکصدمیلیون دلار برای صدا و سیما، با فلسفه تاسیس صندوق در تضاد است و  نشانی از توسعه در خود ندارند و بیشتر شبیه به هزینه‌های جاری دولت هستند.»

محمد حسینی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز در این رابطه می‌گوید: «پیشنهاد برداشت از منابع صندوق توسعه ملی هیچ‌کدام مجوز ندارد و مغایر سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، برنامه ششم است و احتمال حذف آن بی‌نهایت زیاد است، مگر اینکه رهبری اجازه بدهند و مجلس نیز موافق باشد.»

عدم تحقق مبلغ اختصاص یافته در بودجه

علاوه بر آنچه بیان شد، اینکه بودجه اختصاص یافته در موارد زیادی تحقق پیدا نمی‌کند، از جمله نقاط ضعف دیگر بودجه است که البته منحصر به بودجه سال 97 هم نمی‌شود. مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه مبالغ بودجه غیرواقعی است و دولت بخاطر هزینه‌های بسیار زیاد خود و عدم در کوچک‌سازی دولت، کشور در سال آینده با کسری بودجه مواجه خواهد شد، می‌گوید: «واضح است که بودجه سال 97 هم با کسری مواجه خواهد شد که در این باره با استقراض و یا کم کردن بودجه عمرانی ، این کسری را جبران خواهند کرد. در برنامه ششم توسعه پیش بینی شده است سالانه 15 درصد از حجم دولت کاهش یابد اما در بودجه جاری سال 97 افزایش 11 درصدی دیده می شود که در تناقض با کوچک شدن حجم دولت است.»

موارد یاد شده در حالی است که اختصاص بودجه به برخی موسسئه‌ها بدون توجه به نیازهای آن‌ها که بیشتر به دلیل قرابت سیاسی و فکری آن‌ها با دولت صورت گرفته، از دیگر انتقاداتی است که به بودجه 97 می‌شود. به عنوان نمونه اختصاص بودجه 71 میلیارد تومانی به موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام که تحت مدیریت حسن خمینی فعالیت می‌کند با واکنش‌های زیادی همراه شده است.

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.