عکس دل انگیز، شور انگیز و خیال انگیز، از یک بنای شگفت انگیز!
به گزارش یزد رسا به نقل از اردکان گویا، این مناره ی بلند دارای سه طبقه است و در ضلع شمالی مسجد جامع خرانق بر پا شده است و قدمت آن از خود مسجد بیشتر است. از این مناره، كه مرتفع ترین بنای منطقه است، در قدیم به عنوان فانوس خانه و برج دیده بانی استفاده می شده است. این منارجنبان در قسمت بالایی اش ساختاری چوبی داشته است كه بر اثر زلزله و وزش باد كج شده است و اهالی از بیم افتادن آن را بریده و پایین آورده اند. جنبیدن این مناره که به وضوح قابل مشاهده است، مایه شگفتی است. مناره یك راه پله حلزونی دارد که شامل دو ردیف پله برای رفت و برگشت است و نظیر آن در یكی از مناره های مسجد جامع یزد به كار گرفته شده است. عرض پلكانهای داخل آن در قسمت پایین 60 تا70 سانتی متر است و در قسمت بالا به 40 تا 50 سانتی متر می رسد. این مناره از حیث معماری چیزی از منارجنبان اصفهان کم ندارد .
معماري منارجنبان سبك ويژه اي است كه احتمالا ريشه در معابد دوران ساساني دارد. و در طی سالها تغییرات کرده است، تنها مدخل فعلي مناره، اتاقك غريب خانه است كه ظاهرا خلوتگاهی بوده برای کسانی كه مي خواسته اند به نيايش بپردازند. مناره منارجنبان يك راه پله حلزوني كه با عرض 70 سانتيمتر شروع و در انتهاي منار به 40 سانتیمتر مي رسد. در قسمت هاي بالاي مناره براي نگهداري اجزا و ديواره ها از كلاف هاي چوبي استفاده شده است. آن چه باعث شگفتي همگان مي شود جنبيدن آن است كه به وضوح مشاهده مي شود. همچنين در اين مسجد يك سنگ قبر از قرن پنجم هجري قمري وجود دارد.
"محمود فتاحی" از نویسندگان طنزپرداز اردکان به منارجنبان خرانق لقب "منارجنبان بدشانس" را داده است چرا که به گفته وی، اگر این منار جنبان که تنها منار جنبان تمام خشتی دنیا است، در جایی دیگر از ایران بود، شاید روزانه هزاران نفر از دوستداران به میراث کهن ایران را از چهار گوشه دنیا به آنجا میکشاند.
منار جنبان خرانق که با نوع معماری خارقالعاده خود با زور دست به حرکت در میآید، تنها منار جنیانی است که در جهان تمام خشتی است، چرا که دیگر منار جنبانی که در میدان نقش جهان اصفهان بنا شده، در خود کاشیکاریهایی نیز دارد که منار جنبان خرانق را در تمام خشتی بودنش در دنیا تک میکند.
عکاس: محمد رضا آخوندی خرانق
انتهای پیام/ع