غرب یک «باغ وحش منظم» است
به گزارش «یزد رسا» دکتر روحانی از آغاز شکلگیری دولت یازدهم و البته پیش از آن در دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، مدام از حل و فصل برخی مشکلات کشور در سایه مذاکره با کشورهای قدرتطلبی چون آمریکا سخن میگفت.
وی و همفکرانش چنان خوش بینانه به موضوع میاندیشیدند و از سیاستهای دولت احمدی نژاد بابت ایستادگی در برابر آمریکا و 5+1 انتقاد میکردند که بسیاری را گمان بر این شده بود که علت حل نشدن موضوع هسته ای، نه خوی شیطانی آمریکائیان و معدود کشورهای باجخواه نظام سلطه بلکه بیتدبیریهای رئیس جمهور سابق و تیم مذاکره کننده قبلی است!
این توهم هنگامی شدت یافت که تیم جدید مذاکره کننده پس از چند دور مذاکرات فشرده و عجولانه با آمریکا و کشورهای 5+1، توافقی به نام ژنو را امضا کردند و با جان کری گفتند و خندیدند و هنگامی که به ایران آمدند با بزرگنماییهای مضحک مورد تمجید و ثنا قرار گرفتند و در همایشی لقب «قهرمان دیپلماسی» هم دریافت کردند!
روزنامهها با تیترهای هیجانی به استقبال توافق ژنو رفتند، رئیس جمهور در نامه ای تامل برانگیز به رهبری ادعاهای سنگینی مطرح کرد و در سفری استانی، توافق ژنو را تسلیم شدن قدرت های بزرگ در برابر ایران خواند و ... .
همه انگشت به دهان مانده بودیم که تیم جدید مذاکرهکننده عجب ورزیده بود که در این مدت اندک توانست چنان توفیقات شگرف! به دست آورد و چه بسا برخی از سر ناآگاهی و سادهلوحی و متاثر ازفضای هیجانی آن روزها، در هر محفل و نشستی زبان به ملامت تیم مذاکرهکننده قبلی از جمله سعید جلیلی پرداختند که فنّ مذاکره نمیداند و ...!
اینک پس از گذشت یکسال و نیم از آغاز دولت یازدهم در کجا ایستاده ایم؟ چه داده و چه گرفتهایم؟!
اگرچه تیم مذاکره کننده و مسوولان ارشد دولت در آن زمان چنان سرگرم مذاکره و غرق در مدیحه سرایی دوستان و مطبوعات همسو با خود بودند که برخی واقعیتهای بدیهی را نادیده گرفتند؛ اما اکنون که گردوغبارهای هیجان فرو نشسته شایسته است لختی تامل کنند و بیندیشند که مابهازای آنهمه مذاکره و امتیازهای فراوان داده شده به غرب چه بوده است!
و البته این سخن اخیر آیتالله جوادی آملی را مورد مداقه قرار دهند که در دیداردیروز مدیران و کارشناسان ارشد وزارت امور خارجه گفت: در تعامل با دیگر کشورها باید حق همه را محترم بشماریم و در عین حال هرگز ارزش و جلال خود را کم نکنیم. ما اگر عادلانه و عاقلانه زندگی کنیم و حرفی را که نمیتوانیم استدلال کنیم، نه بپذیریم و نه بیان کنیم از روابط بینالمللی خوبی برخوردار خواهیم بود.
و این تعبیر حکیمانه ایشان را آویزه گوش خود کنند که با انتقاد از برخوردهای دوگانه غرب در موضوعاتی مانند حقوق بشر و مبارزه با تروریسم تصریح کرد: غرب یک باغ وحش منظم است و گرنه غربیها با این همه پیشرفت علمی اگر مریخ را هم فتح کنند در آنجا جنگ جهانی به راه خواهند انداخت.
و صد البته این توصیه که : اگر حرف حق ما در آنها اثری نداشته باشد و آنها نیز بر حرف باطل خود اصرار کردند، باید کفایت مذاکرات را اعلام کرد.
اگر چه جبران برخی گشاده دستیهای تیم مذاکره کننده در توافق ژنو بسیار دشوار مینماید؛ اما به مصداق «جلوی ضرر را هر وقت بگیری منفعت است» شایسته است دولتمردان محترم افق تحلیلی خود را به افق فکری ناصحان امین نزدیککنند و از خرمن نصایح مشفقان بصیر خوشههای برچینند.
نویسنده : حمید حیران
Related Assets:
- تحریمهای جدید خلاف تعهدات آمریکا بر اساس توافق ژنو است
- اولین قسط ۷۰۰ میلیون دلاری توافق سوم آذر به دلایلی با یک هفته تاخیر دریافت میشود
- اشک کباب موجب طغیان آتش است
- ظریف خواستار آزادی فوری شیخ علی سلمان شد
- تبعات سکوت ظریف در مقابل این اظهارات ضدملی
- آیا دیگر، دانستن حق مردم نیست؟!
- وزیر امور خارجه ایران درگذشت نخست وزیر اسبق لبنان را تسلیت گفت