ID : 41002891
زیرساخت‌های تئاتر در یزد و چند سؤال؛

فرسودگی زیرساخت‌ها در حوزه تئاتر دغدغه هنرمندان یزدی


هنرهای نمایشی یزد در سال‌های اخیر رنگ و روی خوبی به خود گرفته اما متاسفانه زیرساخت‌ها و تجهیزات حوزه تئاتر استان نسبت به استقبال مردم از تئاتر و درخواست هنرمندان برای اجرا اصلا جوابگو نیست.

به گزارش یزدرسا، نمایش هنری است گسترده، برگرفته از تاریخ، داستان‌ها، رویدادهای اجتماعی، آداب و رسوم، اعتقادات باورهای مردم و... ؛ از آنجایی که استان یزد از فرهنگی غنی برخوردار است، هنر نمایش میتواند یکی از گرانبهاترین و تاثیر گذارترین هنرها باشد که از گنجینه پربار فرهنگ و هنر این سرزمین تغذیه میشود.

هنرهای نمایشی یزد در سال‌های اخیر رنگ و روی خوبی به خود گرفته و شاهد درخشش یزدی‌ها در این عرصه هستیم و برگزاری نمایش‌های خیابانی و رفتن نمایش در دل جامعه و اجتماع و دل مردم یزد موجب شده که مردم بیش از پیش با این هنر آشنا شوند و از آن استقبال کنند.

این هنر نیز مانند دیگر هنرها نیازمند توجه و فراهم نمودن زمینه‌هایی برای رشد و بالندگی و نیز شکوفا کردن استعدادهای هنرمندان آن است. از این رو خبرنگار یزدرسا، گفتگویی را با «سلمان برقی» رئیس اداره امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد انجام داده و به بررسی وضعیت این هنر و زیرساخت‌های آن در استان یزد پرداخته است.

* زیرساخت‌های تئاتر در استان در چه وضعیتی است؟

 از لحاظ زیرساخت‌ها و فضاهای تخصصی تئاتر استان یزد نسبت به جمعیت در وضعیت مناسبی قرار ندارد، تعداد سالن‌ها هم در مرکز استان و هم شهرستان‌های استان محدود است و حتی برخی از شهرستان‌های استان سالن تئاتر ندارند و به اجبار از سالن‌های غیراستاندارد موجود در آن شهرستان‌ها استفاده می‌کنند.

برخی از همین سالن‌های موجود نیز ده‌ها سال از ساخت آنها می گذرد و نیاز به بازسازی مجدد دارد و از نظر فضا و بنا دچار فرسودگی‌هایی شده است که قطعا باید مرمت و بازسازی شوند.

* به تفکیک چه تعداد سالن و با چه ظرفیتی در مرکز استان و سایر شهرستان‌های استان برای تئاتر وجود دارد؟

از لحاظ ظرفیتی نیز مرکز استان دارای چهار سالن تخصصی تئاتر است، یکی فضای تالار هنر که شامل دو سالن است که در آن سالن اصلی دارای ظرفیت ۱۷۰ نفر و سالن پلاتو با ظرفیت ۱۴۲ صندلی است، تالار شرف الدین علی نیز با ظرفیت ۱۶۰ نفر در مرکز استان  قرار دارد.

همچنین از دو سالن خصوصی فعال درمرکز استان، سالن پاییز تقریبا کمتر از ۱۰۰ نفر گنجایش دارد و سالن عمارت خانه‌خنده گنجایشی برابر با ۲۰۰ نفر دارد.

* سالن‌های تئاتر استان چه مشکلاتی دارند؟ آیا به روز و مناسب با اجرای تئاتر هستند؟

تجهیزات سالن‌های تئاتر استان نیز بسیار قدیمی است، در بسیاری از سالن‌ها چون سالن شرف الدین علی، تجهیزات آن به مرور زمان از بین رفته و حتی برخی از این تجهیزات امکان تعمیر ندارد و باید تجهیزات جدیدی برای آن‌ها تهیه شود. تجهیزات تالار هنر نیز بلااستفاده شده و این سالن نیاز به تجهیزات حرفه‌ای دارد.

این سالن‌ها نسبت به استقبال مردم از تئاتر و درخواست هنرمندان برای اجرا اصلا جوابگو نیست. فضای دیگری که در حال ساخت است تالار مرکزی است که سالن تئاتر آن ۷۰۰ نفره است و منتظر بهره‌برداری و آماده‌سازی آن هستیم که به ظرفیت سالن‌های استان اضافه شود.

سالن‌های مجتمع کتابخانه امام علی(ع) نیز چندین سال از شروع عملیات اجرایی آن می گذرد اما هنوز به بهره‌برداری نرسیده است.

در شهرستان‌هایی چون میبد اردکان و بافق نیز سالن‌های تخصصی و پلاتوهای نمایشی داریم اما بقیه شهرستان‌ها از سالن‌های اجتماعات استفاده می‌کنند که برای ارتقای کیفیت تئاتر نیاز است در شهرستان‌های استان پلاتوهای مجهزی برای استفاده هنرمندان و حضور مردم  داشته باشیم.

سالن‌های تئاتر استان‌یزد از نظر تجهیزات و امکانات به ویژه صوت و نور در وضعیت مناسبی ندارند، بسیاری از آنها فرسوده شدند و قابلیت استفاده ندارند و باید سالن‌ها به تجهیزات فنی و تخصصی که می توانند هنر استان را رشد دهند و به پیشرفت آن کمک کند مجهز شوند و این تجهیزات به سالن‌های نمایشی تزریق شود.

از آنجا که دولت از لحاظ مالی در عرصه تجهیزات فنی و هنری نتوانسته کمک کند می‌طلبد که مدیران فرهنگی‌ تلاش بیشتری کنند که حتما این تجهیزات به سالن‌ها تزریق شود و هنرمندان بتوانند با امکانات مناسب به هنرنمایی و خلق آثار نمایشی آثار ارزشمند دست بزنند.

* شرایط تولید آثار در حوزه هنرهای نمایشی دراستان چگونه است؟

از منظر شرایط تئاتر استان، در چند سال اخیر اقبال و حضور هنرمندان جوان‌تر خیلی بیشتر شده است و با توجه به اینکه در هنرستان هنرهای زیبا رشته نمایش تدریس می‌شود؛ این هنرجویان پا به عرصه تولید اثر و مشارکت در آثار نمایشی گذاشته‌اند و بسیاری از هنرمندان جوان دیگر در این عرصه ورود کرده‌اند.

* کیفیت تئاتر و هنرهای نمایشی استان را چگونه می بینید؟

از نظر کیفیت اثار، آنچه که مشخص است متاسفانه در چند سال اخیر استان نتوانسته رشدی داده باشد و می طلبد که بسیاری از هنرمندان پیشکسوت و با تجربه پا به عرصه خلق اثر نمایشی  بگذارند و در ‌کنار جوان‌ترها حضور داشته باشند و با آن خلاقیت و ایده هنرمندان جوان و‌ تجربه و تخصص افراد تحصیل کرده و با تجربه، آثار فاخر و ارزشمندی را در استان شاهد باشیم و روز به روز و سال به سال کیفیت آثار نمایشی در استان رشد و توسعه پیدا کند.

* استان یزد در زمینه برگزاری رخدادهای فرااستانی هنرهای نمایشی چگونه عمل کرده است؟

از نظر برگزاری رویدادهای معتبر حوزه هنرهای نمایشی استان یزد در چند سال اخیر رشد چشمگیری داشته است، برگزاری جشنواره ملی تئاتر خیابانی چتر زندگی که یکی از معتبرترین جشنواره‌های  تئاتر خیابانی در کشور است به میزبانی استان یزد ۶ دوره آن برگزار شده است.

برگزاری افتتاحیه جشنواره تئاتر فجر، جشنواره ملی تئاتر ایثار و جشنواره تئاتر مباهله از دیگر جشنواره های معتبر بود که به میزبانی یزد برگزار شد و اخیرا جشنواره تئاتر کودک و نوجوان نیز از امسال به میزبانی یزد برگزار می‌شود.

از نظر تعداد و کیفیت رویدادهای هنری خوشبختانه تئاتر استان در وضعیت مناسبی است اما چگونگی برگزاری و آن رویکردی که دست‌اندرکاران و مدیران می‌توانند داشته باشند که بیشترین تاثیر مثبت و اثربخشی را در رشد و ارتقای سطح کیفی تئاتر استان شاهد باشیم نیازمند تدبیر و نگاه کارشناسی هست که باید حتما با حضور خود هنرمندان و افراد صاحبنظر در برگزاری این رویدادها این مهم محقق شود.

* مهم‌ترین چالش‌های تئاتر و هنرهای نمایشی استان یزد چیست؟ چه راهکارهایی برای رفع این چالش‌ها پیشنهاد می‌شود؟

مهم‌ترین چالش‌هایی که در رشد و ارتقای سطح تئاتر استان می‌تواند مهم باشد اول از همه بحث آموزش‌های تخصصی هست، هنر تئاتر یک هنر زنده و پویا است و نیازمند این است که هنرمندان این عرصه حتما با دانش روز و متدهای جدید آشنا باشند و براساس مهارت و دانش لازم به خلق اثر بپردازند تا بیشترین کیفیت در آثار نمایشی شاهد باشیم؛ بنابراین آموزش‌های تخصصی در این زمینه می‌تواند کارگشا باشد و از این نظر نیازمند این هستیم که برنامه‌ریزی‌هایی انجام شود تا افراد و کارشناسان متخصص و اساتید این حوزه برای هنرمندان به ویژه جوان‌ترها ورکشاپ‌ها و کارگاه‌های کاربردی برگزاری کنند و این هنرمندان از دانش روز و اطلاعات لازم برخوردار شوند و به هنر تئاتر کمک کنند.

چالش دیگر تئاتر استان یزد، زیرساخت‌ها است؛ هنرمند باید بتواند از امکانات مناسب برای هنرنمایی وخلق آثار هنری بهره‌مند شود که متاسفانه ما در این زمینه در شرایط مناسبی نیستیم و می‌طلبد که مدیران فرهنگی و مسئولان استانی اهتمام ویژه‌ای در این زمینه داشته باشند تا این نقیصه هم برطرف شود.

نکته دیگر بحث مدیریت حوزه نمایشی چه مدیریت دولتی و چه غیردولتی مانند انجمن هنرهای نمایشی است، درایت، فعالیت و سیاستگزاری‌های  مدیران این حوزه در رشد هنرهای نمایشی تاثیر مستقیم دارد و می‌تواند تعیین کننده باشد.

بحث اقتصاد هنر نکته مهم دیگری است که در حوزه هنرهای نمایشی این موضوع باید بازنگری شود؛ به نوعی این مبحث در هنر امروز یک نگاه دیگری به آن است و بسیار پر رنگ شده است؛ به همین دلیل باید سیاستگذاران و کسانی که نقش دارند در حوزه، هنرهای نمایشی این مبحث را مورد توجه قرار دهند.

برای بحث معیشت هنرمندان است قطعا می‌طلبد که برنامه‌ریزی درست و هدفمندی برای آن انجام گیرد، توجه به این نکات می‌تواند در ارتقا، رشد این هنر و سطح کیفی آثار هنرهای نمایشی در استان تاثیرگذار باشد.

حضور و جذب بخش خصوصی و واحد‌های اقتصادی در حوزه هنر به ویژه هنرهای نمایشی نیز می‌تواند اقتصاد را شکوفاتر کند و تولیدات و آثاری که هنرمندان خلق می‌کنند با کمک و حمایت مالی بخش خصوصی می‌تواند به سطح قابل قبولی رشد پیدا کند.

انتهای پیام/ع




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.