ID : 21140920

فساد اداری از عوامل مؤثر در گسترش قاچاق


قاچاق در سال های اخیر به هیولایی چند سر تبدیل شده است که برخوردهای شعاری و اتخاذ تاکتیک های جزیره ای مسئولان را یارای مقابله با آن نیست و البته در این میان فساد اداری و بروکراسی را نیز می توان از جمله عوامل مؤثر در گسترش قاچاق نام برد.

به گزارش یزدرسا  به نقل از رازق،  طبق آمارهای تقریبی ارائه شده سالانه بین ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلار انواع کالا از مبادی قاچاق وارد کشور می شود.

اقتصاد دانان معتقدند اگر عامل قاچاق از اقتصاد ایران حذف شود و در ادامه  نیروی کار غیرمجاز هم تحت کنترل درآید، اقتصاد ملی از این نابه سامانی خارج شده و فرصت های نوظهوری در جذب نیروی کار پدید می آید.

این امر یقینا مستلزم ساماندهی مبادی واردات و صادرات نیز هست اگر واردات کالا به صورت منظم و قانونمند از مبادی رسمی گمرکی وارد شود موجب درآمدزایی قابل توجه دولت می شود و بخشی از کمبود اعتبارات نیز تامین خواهد شد.

جولان بیکاری در مناطق مرزی، اوضاع نابسامان اقتصادی برخی کشورهای همسایه، سود بالای قاچاق را می توان از جمله دلایل افزایش قاچاق کالا در ایران برشمرد؛ گویی این پدیده شوم به هیولایی چند سر تبدیل شده است که برخوردهای لفظی و صرفا شعاری و اتخاذ تاکتیک های جزیره ای مسئولان را یارای مقابله با آن نیست و البته در این میان فساد اداری و بروکراسی را نیز می توان از جمله عوامل مؤثر در گسترش قاچاق نام برد.

مسئولان مخالف قاچاق هستند اما در حرف و اظهار نظر!

جمشید پژویان در گفتگو با خبرنگار «رازق» با اشاره به وضعیت رسیدگی مسئولین و برخورد با پدیده قاچاق، اظهار کرد: همه مسئولان در ظاهر مخالف قاچاق در کشور هستند اما موضوعی که مورد اهمیت است بحث عملکرد مسئولان در این حوزه است نه صرفا حرف و اظهار نظر آنها!

وی با توجه به راهکارهایی که برای مقابله با این موضوع می توان به کار برد، بیان کرد: ایران از کشورهایی است که از نظر وسعت جغرافیایی تقریبا کشور وسیعی است و مرزهایی آن همیشه در معرض ورود کالاهای قاچاق بوده است.

مرزهای شرقی و غربی کشور مبادی اصلی قاچاق کالا

مدرس دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: در کشورهای اروپایی کشورهای هم مرز و همجوار هم به شدت با مقوله واردات غیر قانونی کالا و قاچاق برخورد می کنند اما این شرایط در کشور ما به گونه ای است که هم در مرزهای شرق کشور و هم در غرب کشور انسان ها و کالاها به راحتی عبور و مرور دارند.

پژویان با اشاره به یکی دیگر از مواردی که در افزایش قاچاق در کشور ما تاثیر گذار است، بیان کرد: انگیزه قاچاق کالا از داخل به بیرون در کشور ما بسیار بالاست به این شکل که مثلا در رابطه با بحث سوخت قیمت آن در کشورهای همجوار ما برای مثال لیتری 10 هزار تومان است در حالی که قیمت هر لیتر بنزین در کشور ما 1000 تومان می باشد که همین خود باعث افزایش انگیزه قاچاق سوخت در کشور ما می شود.

وی در پایان خاطر نشان کرد: در همین بحث تعیین قیمت سوخت زمانی که ما تصمیم گرفتیم قیمت ها را کمی به قیمت های جهانی نزدیک کنیم دیدم که تا چه اندازه بر میزان قاچاق این کالاها در کشور ما تاثیر گذار بود که این امر نشان دهنده این است که یک سیاست گذاری در بخش کوچکی از اقتصاد تا چه اندازه می تواند در تعیین سرنوشت قاچاق در کشور موثر باشد.

عزمی در برخورد با قاچاق دیده نمی شود

الیاس طاهری، نماینده نهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز در گفت و گو با خبرنگار «رازق» با اشاره به اینکه تمام مسئولین با مسئله قاچاق مخالف هستند اما باز هم شاهد آسیب پذیر بودن بخش بزرگی از اقتصاد از جانب قاچاق هستیم، اظهار کرد: این نشان دهنده این است که در بحث مبارزه با قاچاق عزم جدی وجود ندارد چرا که اگر این عزم وجود داشت وضع نامساعد فعلی را بیشتر کنترل می کرد.

وی با بیان اینکه قطعا تمام موضوعاتی که برای حل معضلات اقتصادی کشور مثل اشتغال، بهبود تولید داخل و تمام موضوعات مورد تاکید مقام معظم رهبری من جمله عملی کردن اقتصاد مقاومتی مطرح می شود یکی از راهکارهای آنها مبارزه با قاچاق است، گفت: شرایط فعلی اینطور نشان می دهد که واقعا عزم جدی در برخورد با موضوع قاچاق وجود ندارد.

نماینده مجلس در دوره نهم  با بیان اینکه از دیگر مواردی که در مبارزه با قاچاق کالا می توان به آن اشاره کرد عدم هماهنگی میان دستگاه های مربوط است، بیان کرد: موضوع مبارزه با قاچاق را دستگاه های مختلفی باید دنبال کنند که در برخی موارد بعضی از کارها بصورت موازی کاری انجام می شود و هماهنگی کامل در این جریان وجود ندارد.

طاهری، افزود: بعضی از مسئولین با وجود شعارهایی که در زمینه مبارزه با قاچاق و مفاسد اقتصادی می دهند اما در عمل باوری به این موضوعات ندارند.

نقش قانونمند کردن واردات در کنترل قاچاق

وی با اشاره به راهکارهایی که می توان قاچاق را بصورت قطعی در کشور ریشه کن کند، بیان کرد: یکی از مواردی که در این زمینه می توان عنوان کرد، قانونمند کردن واردات در کشور و همچنین بستن راه های گریز کشور برای واردات غیرقانونی کالا به داخل کشور می باشد.

نماینده مردم فارس در مجلس نهم با بیان اینکه باید برای برخورد قطعی با قاچاق یک هماهنگی جدی صورت بگیرد، اظهار کرد: ممکن است در این میان برخی سازمان‌هایی که وظیفه برخورد با قاچاق به عهده آنها قرار می گیرد وظایفشان به خوبی تعیین نگردد یا هماهنگی هایی که برای این کار باید صورت بگیرد درست انجام نشود که اگر این اتفاق بصورت هماهنگ صورت بپذیرد قطعا می توانیم قاچاق را در کشور ریشه کن کنیم.

طاهری در پایان خاطر نشان کرد: باید قوانین و جرائمی که برای برخورد با واردات کالای قاچاق وضع می شود به طور جدی اجرائی شوند و میزان جرائم بصورتی باشد که دیگر قاچاق برای قاچاقچی صرفه اقتصادی نداشته باشد.

انتهای پیام/ص

 

summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.