قنات خشکیده خاتم پس از 6سال جان دوباره گرفت
به گزارش یزد رسا به نقل از طنین خاتم، بخشدار مرکزی شهرستان خاتم گفت: قنات خشکیده این شهرستان بنام قنات اسلام آباد چاه منج بدلیل بارندگی های زمستان سال ۹۳و بهار سال ۹۴بعد از شش سال خشک بودن ، آب از آن جاری شد و زندگی دوباره یافت.
جواد میربهبودی اضافه کرد: این قنات در منطقه چاه منج در حاشیه ودامنه ارتفاعات زاگرس قرار گرفته که در انتهای ترین نقطه استان یزد و در حاشیه مرز استان فارس قرار گرفته است.
وی اظهار داشت: این قنات به مدت 50 سال نیز لایروبی نشده است.
میربهبودی عنوان کرد: در حال حاضر 84 قنات در سطح شهرستان خاتم وجود دارد تعداد 40 قنات نیز در بخش مرکزی شهرستان که 10 درصد از این قنوات خشک می باشند.
وی بیان کرد: با توجه به واقع شدن این قنات در منطقه جنگلی چاه منج و همچنین قرار گرفتن مابین دو حوزه یزد و فارس که از لحاظ اقلیمی بیشتر تابع شرایط شهرستان فارس می باشد آب از آن جاری شده است.
وی بیان کرد: این قنات در سالهای گذشته آب مورد نیاز بالغ بر 20 هزار دام را تأمین می کرده است و در حال حاضر آبدهی آن یک اینچ می باشد.
کارشناس زمین شناسی شهرستان خاتم نیز در این زمینه افزود: بافت رسوبات منطقه چاه منج از نوع دانه درشت وسنگ کنگلومرا است و این قنات نیز از نوع هوا بین محسوب میشود چرا که در اثر بروز خشک سالی سریع خشک می شوند و دوباره پس از یکسری بارندگی مناسب جاری می شوند.
محمدرضا حسین پور خاطرنشان کرد: افت منابع آبی شهرستان دشت ابرکوه(جاده چغندری مروست( حدود 40 سانتیمتر، دشت کویرهرات ومروست(آرتزین هرات)حدود ۱۵سانتیمتر ، دشت مروست حدود ۵۰سانتیمتر، دشت هرات حدود۶۰سانتیمترو دشت چاهک وشهریاری حدود ۱۲۰ سانتیمترمی باشد.
وی بیشترین افت را در دشت چاهک اعلام کرد و افزد: به همین منظور تنها دشت بحرانی شهرستان دشت چاهک و شهریاری می باشد که البته بصورت منطقه ی کوچک وجزئی در حاشیه آبخوان و در منطقه حسن قرائیه هرات( کنار ارتفاعات آهکی غرب هرات ) این افت سالیانه تا ۳ متر نیز گزارش شده است.
وی اضافه کرد: همه مسئولین استان و شهرستان وهمچنین مردم شریف شهرستان با اداره منابع آب خاتم جهت حفاظت از منابع آبی شهرستان باید همکاری تنگاتنگی داشته باشند.
وی عنوان نمود: سال آبی جاری شهرستان خاتم بارندگی به ظاهر مناسبی برخوردار بود که متوسط بارندگی طبق آمار ایستگاههای آب منطقه ای یزد در خاتم در متوسط سال آبی ۹۲-۹۳ بخش مرکزی ۷۷ میلی متر ودربخش مروست ۴۹/۵ میلیمتر ودر سال آبی ۹۳-۹۴ در بخش مرکزی ۱۲۷/۴ میلی متر و در بخش مروست ۷۷میلیمتراندازه گیری شده است.
حسین پور گفت: چنانچه مقایسه شود میزان بارش باران در سال آبی۹۳-۹۴دربخش مرکزی حدود دوبرابر سال آبی ۹۲-۹۳ می باشد.
بر این اساس با خشکسالی ها و اما در این بهبوهه خبر از جان گرفتن دوباره یک قنات خشکیده در شهرستان خاتم می دهیم قناتی که پس از 6 سال جوشش آب از آن مایه خرسندی مرتع داران و دامداران شهرستان شد.
سطح زیر کشت باغات این شهرستان سالیانه حدود 18 هزار و 47 هکتار می باشد.
شهرستان خاتم با 38 هزار نفر جمعیت در 240 کیلومتری یزد واقع شده است.
انتهای پیام/س
Related Assets:
- فیلم/ چشمه بهارخیزه برکتی روان بر تن کویر یزد
- آب معدنی هایی فقط برای ثروتمندان! +تصاویر
- همایش ملی قنات در مهریز برگزار شد
- مهریز میزبان همایش ملی «بررسی وضعیت قنات و آینده آن» می شود
- آب قنات ندوشن در جوی ها جاری شد
- تونلهایآبی ایران درمسیر ثبتجهانی/شریانهایحیاتی کویر یزد میخشکد
- قنات زارچ ثبت جهانی میشود
- نسل مقنیان درحال انقراض/تلاش برای گردآوری تجربیات ۳هزار ساله