قیام پانزده خرداد؛مبداء انقلاب اسلامی و منشاء تحولات وسیع داخلی و بینالمللی شد
به گزارش یزدرسا؛حسینی مفسر قرآن کریم و یکی از شاهدان قیام پانزده خرداد42 در گفتگویی با صبح مهریز گفت: بعد از كودتای 28 مرداد 1332 كه محمدرضا پهلوی دوباره به قدرت رسید، به مرور حكومت استبدادی خود را تحكیم و تثبیت كرد، اما در سال 1339 تحولاتی در صحنه سیاست بینالمللی رخ داد و شاه ناچار به تجدید نظر در سیاستهای رژیم خود گردید.با پیروزی كندی در انتخابات ریاست جمهوری آمریكا، وی برای جلوگیری از قیامهای مردمی در جهان سوم، رهبران آن كشورها را به انجام اصلاحاتی بر اساس دكترین خود تشویق و ترغیب نمود؛ در ایران نیز شاه این اصلاحات را در قالب فضای باز سیاسی، اصلاحات ارضی، لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی، و انقلاب سفید به اجرا گذاشت. این اصلاحات با شرایط داخلی ایران كه یك جامعه سنتی بود، سازگاری نداشت به همین دلیل موجب بیثباتی، ناآرامی و اعتراض عمومی مردم به رهبری امام خمینی (ره) شد. مجموعه این عوامل و برخی از اقدامات شاه همانند: حمله به مدرسه فیضیه در سال 1342 و دستگیری امام خمینی(ره) در نهایت منجر به قیام خونین مردم در 15 خرداد 1342 شد.
وی افزود: با توجه به تخطی رژیم از حدود الهی و عدم اجرای احكام اسلام، امر به معروف و نهیاز منكر، دفاع از ارزشها و سنتهای اسلامی، مقابله با برنامههای استعماری آمریكا و اسرائیل، مبارزه با حاكمیت و گسترش فرهنگ غربی كه منافی با فرهنگ اسلامی بود از انگیزههای نسل جدید روحانیونی كه روحیه مبارزه جویی داشتند، برای ورود به عرصه سیاسی کشور و وقوع قیام15خرداد به شمار میرفت.
حسینی گفت: انگیزه امام، مبارزه با صهیونیسم جهانی و عوامل داخلی آنها و صیانت از احكام اسلام و قرآن و حفاظت از استقلال كشور و جلوگیری از نفوذ فرقه بهائیت که ساخته دست استعمار بود.
وی ادامه داد: هدف اصلی قیام امام ، حاكمیت قوانین اسلام و اجرای شریعت اسلامی، قطع وابستگی كشور از كشورهای استعماری آمریكا و اسرائیل و براندازی اصل نظام شاهنشا هی و جایگزینی حكومت اسلامی بود. پس از تصویب لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی و طرح ششگانه اصول "انقلاب سفید" كه باعث اعتراض عمومی مردم و نیروهای مذهبی شد، شاه برای خاموش كردن صدای معترضین به مدرسه فیضیه قم حمله كرد؛ که این واقعه خونین و مجموعه حوادث بعد از آن مانند دستگیری طلاب و اعزام آنان به سربازی باعث خشم مردم شد. وقوع این حوادث همزمان با فرا رسیدن ماه محرم سال 1342 بود و بهترین فرصت برای افشای چهره واقعی رژیم پهلوی بود.
حسینی در ادامه سخنانش گفت: ساواك كه از جایگاه ویژه ماه محرم اطلاع داشت، بسیاری از سخنرانان را احضار و آنان را ملزم كرد كه در محافل و مجالس، علیه شاه سخن نگویند، علیه اسرائیل مطلبی گفته نشود و مرتب به مردم نگویید كه اسلام در خطر است. اما، امام خمینی(ره) در طی نشستی با علما و مراجع قم پیشنهاد كرد كه در روز عاشورا هر یك از آنها برای مردم و عزاداران حسینی سخنرانی كرده و به افشای چهره واقعی رژیم بپردازند؛ و خود امام نیز علیرغم تهدید رژیم، در 13 خرداد 1342 به ایراد سخنرانی در مدرسه فیضیه پرداخت و شدیدترین حملات خود را متوجه شخص شاه، آمریكا و اسرائیل نمود و آنها را عامل بدبختی مملكت دانست. بعد از سخنان كوبنده و افشاگرانه امام دو روز بعد در سحرگاه 15 خرداد 1342، امام به دستور شاه در منزل مسكونی خود در قم دستگیر و به تهران منتقل شدند. ایشان را ابتدا در یك سلول انفرادی زندانی و سپس به یك پادگان نظامی منتقل کردند.
او گفت: بعد از خبر دستگیری امام(ره)، از نخستین ساعات روز 15 خرداد اعتراضات گستردهای در قم، تهران، ورامین، مشهد و شیراز برگزار شد كه با شعارهایی بر ضد شاه و در طرفداری از امام همراه بود. ماموران نظامی كه در نقاط مركزی و حساس شهرهای قم و تهران مستقر شده بودند بر روی تظاهر كنندگان آتش گشودند؛ كه فیجیعترین حادثه، مربوط به كشتار كفن پوشان ورامین بود كه در پشتیبانی از امام راهی تهران شده بودند و ماموران نظامی در سر پل باقرآباد با آنها رو به رو شده و با سلاحهای نظامی آنان را قتل عام كردند. در پی این حادثه هزاران نفر از مردم، در شهرهای مختلف كشته و زخمی شدند.
حسینی در انتهای سخنانش ادامه داد: در واقع این قیام حركتی خودجوش و مردمی بود؛ شركت افراد بدون توجه به نوع شغل، تحصیلات، سن، وابستگی گروهی و هرگونه موقعیت اجتماعی و صرفاً بر اساس یك شعار و یك هدف مشترك؛ كه هیچ كدام از این گروهها برای پانزده خرداد برنامهریزی خاصی نداشتند.
بلکه با وجود بستر و زمینههای قبلی آن، و در حمایت از رهبری امام، این قیام به اوج خود رسید و اغلب شهرهای ایران را فراگرفت.
هر چند كه این قیام توسط عمال شاه و ساواك، از طریق نظامی و به طور موقت سركوب شد ولی، دارای نتایج و دستاوردهای مهمی بود كه در نهایت منجر به پیروزی انقلاب اسلامی گردید.
در نهایت اینكه، قیام 15 خرداد 1342 هر چند به ظاهر یك یا چند روز طول کشید، ولی به دلیل انگیزههای الهی كه داشت، به عنوان مبداء انقلاب اسلامی و منشاء تحولات وسیع داخلی و بینالمللی شد به گونهای كه امام در تاریخ اول شهریور 49 فرمودند:
"15 خرداد از خاطرهها محو نخواهد شد و باید در سالروز آن، هر چه بیشتر آن را زنده نگه داشت، پانزده خرداد كه مصادف با دوازدهم محرم بود؛ سند زنده مخالفت شجاعانۀ ملت ایران در مقابل استبداد عمال اجانب و استعمار چپ و راست بود.
Related Assets:
- تجدید میثاق مردم و مسئولان یزدی با آرمان های امام خمینی (ره) به روایت تصویر
- فرصتی مناسب برای تمییز پیروان صادق خط امام(ره) از ناپیروان
- برپایی مراسم یادبود والده استاندار سابق یزد در مسجد حظیره به روایت تصویر
- شورای مبلغات میبد با هدف ساماندهی کارهای تبلیغی تشکیل شد
- قیام پانزده خرداد تجدید حیات اسلام بود