ID : 38815249
متخصص روانشناسی کودکان مطرح کرد

لزوم برنامه‌ریزی برای جبران محدودیت‌های کرونایی کودکان/ از آموزش سبک زندگی دوران کرونا به دانش‌آموزان غافل نشوید


سیدمحسن اصغری‌نکاح گفت: قرنطینه و محدودیت‌های تعامل برای کودکان و تعطیلی مدارس و آموزش مجازی شرایط جدیدی را ایجاد کرده که بایستی برای آن تدابیری داشت.

سیدمحسن اصغری‌نکاح متخصص روانشناسی کودکان و عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا با اشاره به آسیب‌هایی که کم‌تحرکی کودکان به واسطه شیوع ویروس کرونا به همراه دارد، گفت: شیوع ویروس کرونا بسیاری از مسائل را تحت تأثیر قرار داد و حتی سبک زندگی نیز هم در کوتاه‌مدت و هم در بلندمدت تحت تاثیر قرار گرفته است‌.

لزوم برنامه‌ریزی برای جبران محدودیت‌های کرونایی کودکان

وی افزود: به‌ویژه این فضای قرنطینه و محدودیت‌های تعامل برای کودکان و تعطیلی مدارس و آموزش مجازی یکسری شرایط جدیدی را ایجاد کرده که بایستی برای آن تدابیری داشت که اگر با این شرایط با تدبیر و برنامه‌ریزی برخورد نکنیم ممکن است پیامدهای مشکل‌آفرینی برای رشد و سلامتی و حتی برای شکل‌گیری شخصیت فرزندان ما داشته باشد.

دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد اظهار داشت: محدودیت تعامل اجتماعی با دوستان، محدودیت تحرک و پویایی و فعالیت‌های بدنی و استفاده مکرر از ابزارهای تکنولوژیک و تلویزیون و موبایل و تبلت و احتمالا برهم خوردن ساعات خواب و بیداری فرزندان، مواردی است که نیازمند یکسری شیوه‌های جایگزین توسط خانواده‌ها است.

اصغری‌نکاح خاطرنشان کرد: قبل از کرونا یکسری مشکلاتی مانند فقر ارتباطی، حرکتی، هیجانی و همچنین فقر مطالعه و کتابخوانی داشتیم که متأسفانه با آمدن کرونا این‌ها اکثرا بیشتر هم شده است.

کرونا حداقل تحرکات کودکان را هم محدود کرده است

وی اضافه کرد: مثلا ما فقری حرکتی داشتیم چون بالاخره زندگی‌ها ماشینی شده است و خیلی از کارها با ابزارها انجام می‌شود و تحرک و پویایی ما عموما کم بود اما با کرونا چون خانه‌نشینی هم بیشتر شد، همان حداقل تعامل‌هایی که کودک و دانش‌آموز برای رفتن به مدرسه و پویایی که در فضای مدرسه داشت و یا مثلا ورزشی که می‌کرد و تعاملاتی که با دوستانش داشت، همه محدود شدند.

متخصص روانشناسی کودکان ادامه داد: از طرفی در حال حاضر حتی در خانه هم مثل گذشته تحرک وجود ندارد و در خانه هم بچه‌ها بیشتر سرگرم موبایل هستند که قسمت عمده مثلا آموزش مجازی از طریق آن دارد انجام می‌شود. این در حالی است که ما از نظر اندامی قبلا هم نادرست می‌نشستیم و نامناسب راه میرفتیم الان هم با یک حالت خموده و گاهی اوقات دراز کشیده دانش آموز درس می‌خواند و کودک از حالت بدنی مناسب برخودار نیست که همه این‌ها نگران‌کننده است.

کرونا ممکن است حتی در نسل‌های بعدی هم اثر بگذارد

اصغری‌نکاح عنوان کرد: نسل بعدی ما یک دوره‌ای را طی می‌کند به نام کرونا و این تا سال‌های سال شاید در نسل‌های بعدی هم اثر خودش را بگذارد. یک زمانی بود مثلا قحطی می‌آمد آن افرادی که در آن دوره قحطی بودند تا سالیان سال آثار آن قحطی مانند کمبود غذایی و مسائل مشابه را با خودشان داشتند؛ لذا امروز هم ما برخی از این مواردی را که می‌توانیم چاره‌جویی کنیم اگر چاره‌جویی نکنیم بعدها با آسیب‌های پیچیده‌تری مواجه خواهیم شد که حتی ممکن است نیازمند درمان باشیم.

وی بیان کرد: در این زمینه اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی و تونمندسازی خانواده‌ها و افرا جامعه اهمیت بسزایی دارد. باید توجه داشته باشیم نسل آینده کشور سازندگان کشور هستند و قرار است سال‌ها برای کشور و مردم کار کنند لذا نباید امروز از آن‌ها غافل شویم و سلامت امروزشان را تقویت کنیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد یادآور شد: رسانه‌های مختلف باید به آگاه‌سازی مردم از آسیب‌های موجود در این دوره‌ای که به اجبار خانه‌نشینی و به تبع آن محدودیت‌های مختلف ایجاد شده است، بپردازند. از طرف دیگر آموزش و پرورش و دیگر متولیان تعلیم و تربیت هم بایستی حتما در کنار آموزش درس‌ها، آموزش و فعال کردن خانواده را جدی بگیرند.

لزوم آموزش سبک زندگی دوران کرونا به دانش‌آموزان

اصغری‌نکاح تأکید کرد: زمانی که یک معلم در حال درس دادن است علاوه بر درس دادن باید لزوم تحرک دانش‌آموزان را نیز به آن‌ها یادآوری کند تا دانش‌آموزان در فضایی مناسب به تحرک بپردازند، آموزش و پرورش نیز باید برای معلمان و مدیران این مسائل را آموزش بدهد. حتی می‌توان با تهیه کلیپ‌ها و فیلم‌های آموزشی درباره نحوه درست نشستن و نحوه استفاده از ابزارهای جدید آموزشی میزان فاصله با گوشی و امثالهم را آموزش داد.

وی تصریح کرد: با شرایط پیش آمده، چشم، اسکلت، عضلات و به طور کلی بدن کودکان در معرض آسیب است و به تبع آن، مسائل گوارشی، خون و چربی هم تحت تأثیر کم‌تحرکی و بدتحرکی قرار می گیرد لذا باید تلاش کنیم تا از این حداقل فضای منزل به شکل بهتر و پویاتری برای ورزش کردن و تحرک بیشتر استفاده کنیم.

متخصص روانشناسی کودکان گفت: علاوه بر کم‌تحرکی و بی‌تحرکی که مشکلات گوارشی و اسکلتی پیش می‌آورد، متأسفانه وضعیت اقتصادی هم مزید بر علت شده است و شاهد هستیم که مثلا لبنیات به ویژه شیر روز به روز گران‌تر می‌شود و همان حداقل کلسیم یا مواد موردنیاز اسکلتی که باید از این راه تأمین شود محدود شده است؛ یا حتی غلات و گوشت و دیگر مایحتاج هم که برای رشد عضلانی کمک کننده است آن‌ها هم محدود شده‌اند لذا متولیان اقتصادی هم باید به فکر باشند به ویژه برای قشری که در مضیقه‌های شعلی و کسب و کار قرار گرفته‌اند.

لذا در کنار اطلاع‌رسانی‌ها و اصلاح سبک زندگی، باید به ویژه برای فرزندان گروه‌های آسیب‌پذیر برنامه‌هایی داشت و مثلا به وسیله بسته‌های حمایتی ویژه کودکان و زنان باردار و زوج‌های جوان در معرض آسیب را حمایت کرد.

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.