ID : 13358737
گزارش/

ليبرال‌ها هم نگاه به درون را فرياد مي‌زنند


گذشت نزديك به دو سال از آغاز دولت يازدهم و همچنين تجربيات چهار سال اخير، به‌خصوص از سال 1390 كه تحريم‌هاي يكجانبه و چند جانبه به بهانه فعاليت‌هاي صلح آميز هسته‌اي شدت گرفته است، اين مطلب را به تمام دست اندركاران اقتصادي ثابت كرده كه بهبود اوضاع اقتصادي تنها و تنها با رونق توليد داخلي امكان پذير است.

به گزارش یزدرسا ،در اين ميان آنچه جالب توجه به نظر مي‌رسد، جدالي است كه به رغم تمام نشانه‌هاي قاطع درباره واقعيت تحريم اقتصادي همچنان در بين بخشي از رسانه‌ها و جناح‌هاي سياسي به چشم مي‌خورد.


بخشي از اين جدال‌ها در سطح مطبوعات و رسانه‌هاي كشور به چشم مي‌خورد كه اقليتي تلاش مي‌كند گشايش در فضاي اقتصادي كشور را تنها و تنها از طريق رفع تحريم‌ها جلوه دهد. تيترهايي با محتواهايي همچون رشد هفت درصدي اقتصاد پس از رفع تحريم، بانك‌ها براي رفع تحريم آماده باشند و تيترهايي از اين قبيل اين سؤال را براي تمام ناظران پديد مي‌آورد كه واقعاً در پس صحنه خبري است يا همه چيز تنها به يك پروپاگاندا شبيه است.

 

    ليبرال‌ها هم نسخه اقتصاد مقاومتي در داخل را مي‌پيچند


نكته‌اي كه درباره رفع مشكلات اقتصادي مورد تأكيد تمام صاحب نظران است توجه به توليد داخلي در كشور است. بخشي از اين اظهار نظر‌ها مرتبط با صاحب نظراني است كه با بخشي از اقدامات دولت مخالفند و طبيعي است كه اتهام سياسي كاري به آنها زده شود اما بد نيست كه نگاهي به سخنان صاحب نظران دولت نيز بيندازيم.


محمود سريع‌القلم از جمله كارشناساني است كه بارها در قامت يك استاد دانشگاه طرفدار دولت ظاهر شده است و البته اظهار نظرات وي نيز با برخي انتقادها در سطوح رسانه‌اي نيز روبه رو شده است، با اين حال نظرات وي در حوزه اقتصاد و وابستگي آن به انرژي هسته‌اي جالب به نظر مي‌رسد.
سريع‌القلم در سايتي كه علاقه‌مندان به وي آن را اداره مي‌كنند، مطلبي را به مناسبت فرا رسيدن نوروز سال 94 در قالب يك فرض مطرح كرده است.


سريع‌القلم در قالب اين طرح مسئله و در فرض ابتدايي خود آورده است: يكي از فرض‌هاي نادرست امروز رسانه‌اي در ايران اين است كه اگر مذاكرات هسته‌اي به سرانجام برسد، همه مسائل ايران حل خواهد شد. متأسفانه، مذاكرات هسته‌اي نوعي سرگرمي روزانه بعضي رسانه‌ها شده است. بايد فراتر از اين مذاكرات فكر كرد.


سريع‌القلم در ادامه مطلب خود به اين نكته اشاره كرده است كه يكي از دغدغه‌هاي روزانه ما بايد افزودن بهره‌وري به ساعت كاري و همچنين تلاش بيشتر براي توليد باشد.


سريع‌القلم در مطلب ديگري با اشاره به 30 شاخص قدرت ملي به صراحت به اين نكته اشاره كرد كه جلوگيري از خام فروشي نفت و همچنين ارتقاي فناوري توليدي در داخل كشور و تأكيد بر توانمندي‌هاي داخلي از مهم‌ترين شاخصه‌هاي قدرت اقتصادي كشور محسوب مي‌شود.

 


حالا و با توجه به اين سخنان اين نكته روشن مي‌شود كه حتي صاحب نظران ليبرال نيز بر اين نكته تأكيد دارند كه تأكيد بر اقتصاد داخلي نكته‌اي مهم و قابل توجه در ارتقاي قدرت ملي هر كشوري محسوب مي‌شود.

 

    رهبر انقلاب به چه نكته‌اي در سال 91 اشاره كردند


واقعيت آن است كه بخش مهمي از تاثير گذاري تحريم‌ها بر ساختار اقتصادي ايران به دليل ضعف‌هاي ساختاري است كه در اقتصاد كشور وجود دارد كه از آن جمله مي‌توان به خام فروشي نفت و وابستگي بيش از اندازه به دلارهاي نفتي، عدم تكيه بر ماليات ناشي از فعاليت‌هاي توليدي و عدم شفافيت در اقتصاد اشاره كرد كه عملا سبب شد با كوچكترين فشاري اين ضعف‌ها خود را نشان دهد.


در بحث تحريم‌ها نيز دستگاه‌هاي دولتي متأسفانه به دليل نداشتن تحليل صحيح از امكان فشارهاي دشمن كوچك‌ترين واكنشي به نقشه‌هاي دشمن انجام ندادند و با شروع موج تحريم‌هاي نفتي از سال 2011 و كاهش سنگين در آمدهاي نفتي كشور دچار شوك سنگين پول، به خصوص در حوزه برابري نرخ ارز و ريال شد.


رهبر انقلاب در سال ۹۱، نسبت به اين مسئله تذكر دادند. ايشان در ديدار هيئت دولت وقت فرمودند: «حالا بعضي از دوستان اشاره كردند كه دشمنان يك تصميمي را مي‌گيرند، ما در مواجهه با آن تصميم مشغول فعاليت مي‌شويم و اقدامي را انجام مي‌دهيم. خيلي خوب، اين كار بسيار خوب است، منتها بهترش اين است كه قبل از اينكه آن تصميم را طرف مقابل بگيرد، شما حدس بزنيد آنچه را كه او انجام خواهد داد. فرض بفرماييد كه مشكل جابه‌‌جايي منابع مالي ناشي از فروش نفت را شما از قبل هم حدس مي‌زديد و مي‌گفتيد. يا مشكلي را كه در خريدوفروش نفت و انتقال نفت و بيمه و از اين چيزها به وجود آوردند، قبلاً همه را حدس مي‌زديم. راه‌ها را از پيش آماده كنيد. الآن هم همين‌جور است، يعني تصور نشود كه دشمن از ادامه‌ دشمني‌هاي خودش دست برداشته. نه، آنها دنبال راهكارند، چون كارهايي كه انجام دادند، به نتيجه نرسيده، حتماً دنبال راهكارهاي ديگري خواهند بود كه البته آنها هم به نتيجه نخواهد رسيد. شما آن راهكارها را حدس بزنيد و از پيش، خودتان را آماده كنيد.


با اشاره به سخنان مقام معظم رهبري به نظر مي‌رسد كه امروز توجه به توليد و توانمندي اقتصادي نقطه كانوني توجه تمام اقتصاددانان اعم از چپ و راست و حتي ليبرال محسوب مي‌شود و با چنين چشم‌اندازي ديگر هرگونه تعلل در اين حوزه عملاً كم‌كاري، بي‌توجهي و نوعي غفلت آگاهانه است.

 

    دولت هم متوجه اهميت توليد داخلي شده است


يكي از ضعف‌هاي ساختاري و تاريخي اقتصاد ايران، عدم رونق توليد ملي در كشور است كه ريشه آن نيز در وابستگي به دلارهاي نفتي است. همين امر آسيب‌پذيري اقتصاد را افزايش داده و مشكلاتي همچون بيكاري را نيز تشديد كرده است. دشمن نيز اين وابستگي را شناسايي و براي كاهش درآمدهاي نفتي ايران برنامه‌ريزي كرده است. دشمن در سه گام اصلي، اين خواست خود را پيش برده است. كاهش توليد نفت ايران، كاهش فروش و مشتريان نفت ايران و محدود كردن دسترسي ايران به پول‌هاي نفتي خود است كه در اين ميان مهم‌ترين راه حل آن رونق توليد داخلي است.


نكته‌اي كه به نظر مي‌رسد، امروز دولت هم به آن پي برده است و با وجود برخي كم‌كاري‌ها در حال تمركز بر آن است. از جمله اين موارد مي‌توان به سخنان اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس‌جمهور در جمع فرمانداران اشاره كرد كه به صراحت بر ضرورت توجه به داخل تأكيد كرده است.

 


وي با اشاره به اينكه برخي دوستان با حسن نيت مي‌گويند اين دولت چشم به خارج دارد دروغ و كذب محض است، اين دولت خود را آماده كرده كه اگر تحريم‌ها تشكيل شود دولت را اداره كند، ما برنامه نوشتيم و من در ميز خودم برنامه‌اي نوشته شده را در سه سناريو براي برداشته‌شدن تحريم‌ها، تشديد يا استمرار تحريم دارم. اينگونه نيست كه اگر يكي از اين اتفاقات بيفتد ما دستپاچه شويم و ندانيم كه چگونه بايد عمل كنيم.

 


اينكه در نهايت دولت به اين نتيجه رسيده است كه به صراحت اعلام كند كه چشم به خارج ندارد، پيشرفت بزرگي است و مي‌توان اميدوار بود كه شاهد تأكيد بيش از اندازه بر تاثير تحريم‌ها بر اقتصاد كشور نباشيم. شايد در اين باره دولت بايد توجه بيشتري به برخي تريبون‌هاي خود داشته باشد كه به دنبال برخي بهره برداري تبليغاتي هستند. 

منبع:جوان آنلاین

انتهای پیام/ص




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.