ID : 38279743
عضو فراکسیون گردشگری مجلس در گفتگو با یزدرسا:

مجلس جدید به دنبال تحول در صنعت گردشگری است


محمدصالح جوکار با تأکید بر اهمیت گردشگری در کشور، گفت: ما قطعا باید در مجلس یازدهم شاهد یک تحول جدی در صنعت گردشگری باشیم.

به گزارش یزدرسا، محمدصالح جوکار که در دوره نهم مجلس شورای اسلامی نماینده مردم یزد و اشکذر بود، در دور یازدهم نیز موفق شد اعتماد مردم را جلب کند و برای دومین بار به عنوان نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی انتخاب شد. جوکار رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور و همچنین دبیر اول فراکسیون گردشگری و میراث فرهنگی مجلس شورای اسلامی است. آنچه در ادامه می‌آید گفتگوی یزدرسا با وی پیرامون مسائل استان یزد است.

جنابعالی به عنوان کسی که قبل از این نیز تجربه نمایندگی مردم یزد در مجلس را داشته‌اید، اولویت‌ها و معضلات جامعه استان یزد را چه می‌دانید؟

یکی از مسائل اصلی و مهم استان یزد، آب است که با توجه به اینکه ما در منطقه کویری قرار گرفته‌ایم و شرایط اقلیمی ما متفاوت از بقیه استان‌های کشور است، دغدغه مردم و آینده استان و تداوم حرکت‌های تمدن‌سازی بستگی به آب دارد که آب به استان برسد.

برخی خرده‌فرهنگ‌ها، به فرهنگ بومی یزد صدمه زده است

نکته دومی که وجود دارد بافت فرهنگی ما است، ما بافت فرهنگی بومی داشتیم که در طول تاریخ شکل گرفته و کمتر دستخوش تغییر و تحول بوده، اما امروز شاهد آن هستیم که برخی خرده‌فرهنگ‌هایی که به سمت یزد آمده است، دارد این فرهنگ بومی را دچار تغییراتی می‌کند و بیشترین صدمه را ما از این ناحیه می‌خوریم مخصوصا بحث مهاجرپذیری و مسائل دیگری که در این زمینه وجود دارد.

در کنار این، ویژگی‌هایی هم در استان یزد داریم که کمتر جاهای دیگر وجود دارد، مثل سخت‌کوشی و پرتلاشی مردم که در سخت‌ترین شرایط تلاش کردند این تمدن را در دل کویر برپا کنند. گذشتگان واقعا اقدامات خوبی انجام دادند

 حال یک نکته دیگری هم که وجود دارد فرصتی است که بر اساس میراث گذشتگان به ما رسیده است که یزد به عنوان یک شهر تاریخی در سازمان یونسکو به ثبت رسیده است و این باز ویژگی خاصی است. شهری که بعنوان شهر خشت خام معروف است و ویژگی‌ها و جلوه‌گری‌های خاصی دارد که ما از این فرصت می‌توانیم به نفع خودمان بهره‌برداری کنیم در واقع این فرصت گردشگری است.

البته واقعیت این است که برای حفظ این میراث ما با مشکل جدی مواجه هستیم. یعنی هم پهنه میراثی ما خیلی زیاد است. همین خود شهر یزد را نگاه کنید هزار هکتار پهنه میراثی دارد اما در حفظ، نگهداری و بهره‌برداری آن، متأسفانه ما کمتر توانستیم سرمایه‌گذاری کنیم.

سه سال است که یزد جهانی شده است، در این سه سال چه اتفاقی افتاده که تقریبا کار خاصی در حوزه گردشگری استان صورت نگرفته است و اگر هم اتفاق افتاده ملموس نبوده و مردم خیلی احساس نکرده‌اند، مشکل چیست؟

صنعت گردشگری در کشور ما یک صنعت نوپا است، شاید کشورهای دیگر در این بخش اقدامات خوبی انجام داده‌اند و توانسته‌اند بخشی از اقتصاد خودشان را از طریق گردشگری احیا کنند اما ما کمتر از آن موقعیت استفاده کردیم در حالی که صنعت گردشگری برای آینده جهان جایگاه بسیار خوبی دارد و دنیا روی آن، برای تولید ثروت حساب باز کرده است.

میزان جذب گردشگر به یزد هنوز قابل قبول نیست

شهر یزد هم که یک شهر میراثی است و ثبت جهانی شده است به خودی خود فرصتی را برای ما در حوزه گردشگری ایجاد می‌کند. گرچه در سال‌های اخیر ما شاهد این بودیم که جذب گردشگر به استان یزد افزایش پیدا کرده اما هنوز قابل قبول نیست.

وقتی می‌گوییم شهر یزد ثبت جهانی شده است، قطعا استانداردهای خاص خودش را هم باید داشته باشد؛ شاخص‌هایی باید تعریف شود که این شاخص‌ها را بتوانیم به گردشگران اعلام کنیم و بر اساس این شاخص‌ها است که گردشگر به سمت آن پهنه میراثی جذب می‌شود.

بحث‌های زیرساختی، حفط این میراث، هزینه کردن و توجه کردن به بخش خصوصی در این موضوع و اجازه دادن به بخش خصوصی جهت ورود به بحث گردشگری و احیای بافت میراثی یزد، بسیار قابل اهمیت است.

بافت تاریخی یزد متأسفانه امروز خالی از سکنه شده و کسانی که با فرهنگ دیگری هستند و غالبا سنخیتی با فرهنگ یزدی ندارند در آنجا مستقر شده‌اند و این خودش یک آسیب جدی است. ما باید اجازه بدهیم که مردم خودشان به راحتی بتوانند ورود و سرمایه‌گذاری کنند و دولت تسهیلات لازم را در این بخش بدهد و یا زیرساخت‌هایی که لازم است دستگاه‌های متولی امر در این پهنه تاریخی ایجاد کنند تا ما بتوانیم صنعت گردشگری را در استان احیا کنیم.

با این اوضاف به نظر می‌رسد حضرتعالی با توجه به اینکه عضو فراکسیون گردشگری و میراث فرهنگی مجلس نیز هستنید، به طور جدی پیگیر این موضوع باشید؟

اصلا یکی از بحث‌هایی که ما در مجموع کشور داریم بحث گردشگری است. فراکسیون گردشگری زیارت و میراث فرهنگی هم در همین راستا در مجلس شکل گرفت.

عزم مجلس یازدهم برای تحول در صنعت گردشگری

ما قطعا باید در مجلس یازدهم شاهد یک تحول جدی در صنعت گردشگری باشیم، گرچه خب الان شرایط کرونایی است و ما بخاطر دستورالعمل‌هایی که در این زمینه وضع شده است محدودیت‌هایی داریم اما الان فرصتی است که خودمان را برای دوران پساکرونا آماده کنیم.

به کرونا اشاره کردید، با توجه به اینکه آینده ویروس کرونا و اینکه تا چه زمانی ما درگیر این بیماری هستیم مشخص نیست، آیا مجلس برنامه‌ای برای گردشگری کشور در این شرایط دارد؟

برای کرونا هم قطعا راه‌حل‌هایی پیدا می‌شود اما طبعیتا پیکی را داریم که باید این پیک را بگذرانیم تا شرایط عادی شود و در آن وضعیت عادی بحث گردشگری هم شروع خواهد شد و ان‌شاالله به سمت این می‌رویم که هم گردشگر بیرونی و هم گردشگر داخلی را جذب کنیم. اگر بخواهیم مسئله اشتغال را حل کنیم قطعا بایستی بحث گردشگری را فعال کنیم و گردشگری است که نیازهای شغلی جوانان ما مرتفع می‌کند.

گردشگری صنعتی نوپا و پاک است و علاقه فارغ‌التحصیلان دانشگاهی ما به این صنعت زیاد است؛ این صنعت غیر از تولید ثروت مزایای بی‌شماری برای ما، از جمله انتقال پیام فرهنگی به دیگران و امثالهم را به دنبال دارد که باید از آن استفاده کنیم.

این به معنای این است که اولویت شما برای حل مشکل بیکاری در استان فعلا گردشگری است تا صنعت؟

ببنید این برمی‌گردد به نقشه راه توسعه استان. ما یک طرح آمایشی داریم برای استان‌ها که برای استان یزد هم این طرح آمایش وجود دارد که استان را بر حسب پهناها و فرصت‌هایی که دارد تقسیم‌بندی کرده است.

لزوم احیای صنایع کم‌آبخواه و های‌تک در یزد

یکی از اولویت‌های ما باید بحث گردشگری باشد، اما نمی‌گویم صنعت را کنار بگذاریم. احیا کردن صنعت نساجی، پوشاک، صنایع کم‌آبخواه، صنایعی که پاک و مناسب شرایط اقلیمی ما باشد بسیار حائز اهمیت است و یا رفتن به سمت صنایع های‌تک، صنایعی که کمتر سرمایه‌گذاری می‌خواهد و بیشترین تولید ثروت را امروز در کشورهای دیگر و یا در استان‌های دیگر برای مردم فراهم کرده است.

عمده این است که جهتگیری‌ها و نقشه راه ما درست تنظیم شود و منابع خود را پای این کار بیاوریم. منابع را هدر ندهیم و واقعا هدف‌گذاری شود و هرچه منابع و سرمایه داریم در این زمینه بیاریم و سرمایه‌گذاران به این سمت هدایت شوند تا بیشترین بهره‌برداری صورت بگیرد.

البته در گذشته در استان صنایعی بر پا شده که شاید اگر امروز نداشتیم و به سمت صنایع دیگر رفته بودیم بهتر بود، اما به هر حال این صنایع الان موجود است و بخشی از اشتغال ما و بخشی از تولید استان را حل کرده است، لذا ما باید این‌ها را حفظ کنیم اما راه آینده را باید تغیراتی بدهیم.

بحث کارشناسان درباره صنایع استان یزد این است که اکثر صنایع استان صنایع یدی هستند و نیاز به کارگر ماهر ندارند همین امر موجب بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی شده و برای خود استان اشتغال زیادی ایجاد نشده بلکه برای دیگرانی در خارج از استان شعل ایجاد و موجب مهاجرپذیری استان شده است. چه فکری برای این صنایع و این مسئله دارید؟

ما واقعا در گذشته نقشه راهی نداشتیم و همین‌طور صنایع را بصورت خودرویی داشتیم لذا در یک مقطع زمانی بحث فرش ماشینی را داشتیم و بصورت انبوه کارخانه‌هایی تأسیس شد؛ زمانی بحث کاشی و سرامیک داشتیم که امروز ما استان اول در تولید کاشی و سرامیک هستیم یا رفتیم به سمت فولاد که کارخانه‌های فولادی زیادی موجود است و مشاغلی که ایجاد شده بیشتر به گونه‌ای است که کار فکری خیلی نیازی نیست و بیشتر فعالیت‌های معمولی است.

ما باید دنبال صنایعی باشیم که خلاقیت‌زا باشد و بتواند استعدادهایی که در استان وجود دارد را شکوفا کند. فارغ‌التحصیلان زیادی از دانشگاه‌ها داریم در مقطع کارشناسی ارشد، دکترا که نیازهای شغلی این‌ها را نتوانسیم مرتفع کنیم و ما رشته‌های شغلی این‌ها را در استان یزد نداریم و غالبا مهاجرت می‌کنند. اما به جای این جمعیت نخبه‌ای که از استان می‌رود یک جمعیت عادی دارد جای آن را از سایر استان‌ها و یا حتی از خارج از کشور پر می‌کند که این می‌تواند تبعات بدی را برای استان ما داشته باشد.

لزوم تغییر نقشه راه استان یزد

قدر مسلم این است که ما اگر به سمت صنایع های‌تک یا حوزه خدمات و استارتاپ‌ها و یا مشاغلی که امروز در حوزه فضای مجازی ایجاد شده و یا صنایع دیجیتالی یا فناوری‌های اطلاعات برویم خیلی می‌تواند پاسخگو باشد. لذا ما باید قدری نقشه راه‌مان را تغییر دهیم، البته عرض کردم طرح آمایش استان‌ها تقریبا آماده و بخشی‌ از آن هم به تصویب رسیده است.

ما یک مسیری را باید حرکت کنیم که آینده را ببنیم و فقط مثلا 8 سال یا 10 سال آینده را نبینیم بلکه بصورت هم کوتاه‌مدت هم میان‌مدت و هم بلندمدت بایستی برای رسیدن به آن افق بلندی که مدنظر است که برنامه‌ریزی داشته باشیم.

پس با این اوصاف می‌توانیم امیدوار باشیم که رابطه‌ی بین دانشگاه و صنعت برقرار خواهد شد؟

یقینا باید چنین بشود و وقتی بخواهیم تغییر و تحولی در جهت‌گیری‌های توسعه‌ی استان داشته باشیم، هم دانشگاه و هم صنعت‌گران و هم سرمایه‌گذاران و هم مدیرانی که در این عرصه می‌توانند کمک و راهبری کنند باید پای کار بیایند که این سرمایه‌ها به سمت صنایع جدید و نوپا جرکت کنند.

مثلا یکی از بحث‌ها شرکت‌های دانش بنیان است، این شرکت‌ها در استان ما شکل گرفته است اما باید فرصت‌هایی ایجاد کنیم تا خلاقیت‌ها و ایده‌هایشان را بتوانند بروز بدهند؛ چرا که این‌ها شرکت‌های پاکی هستند که کارشان بر مبنای دانش فنی است و خیلی از مشکلات داخلی ما را در حوزه اقتصاد و تولید می‌توانند حل کنند.

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.