مدیریت جدید قوه قضائیه باید به مردم اثبات کند که دستگاه قضا با هیچ مجرمی مسامحه نمیکند
ابراهیم طاهری در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: هر سیستم سیاسی برای اینکه کارایی لازم را داشته باشد معمولا به چهار بخش مرتبط به هم تقسیم میشود؛ بخش سیاسی که مدیریت و رهبری سیستم را عهدهدار است، بخش نظامی که تأمین امنیت سیستم را بر عهده دارد و بخش اقتصادی که تلاش میکند رفاه را برای همه شهروندان به ارمغان بیاورد و بخش قانونی و قضایی از طریق مکانیزمهای نظارتی تلاش میکند سیستم را روزبهروز کارآمدتر کند؛ لذا نقش بخش قضایی در مدیریت کلی سیستم خیلی نقش کلیدی و مهمی است.
قوه قضائیه در نظام سیاسی نقش کلیدی دارد
وی افزود: طبیعی است که قوه قضائیه در هر نظام سیاسی به خاطر شأن بالایی که دارد میتواند از طریق مکانیزهای نظارتی باعث کارآمدی و کارآیی بیشتر نظام شود، در جمهوری اسلامی ایران هم تقریبا همانند نظامهای سیاسی دیگر دنیا این مکانیزم نظارتی از طریق قوه قضائیه اعمال میشود و قوه قضائیه هم از طریق ساز وکارهای مختلف تلاش میکند که کارآمدی را در سیتسم حاکم کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه یزد اظهار داشت: اگر نظارت به خوبی صورت نگیرد احتمال بد کاردکردی در سیستم وجود دارد و ممکن است اصلا کلیت نظام را در بربگیرد، لذا نقشی که قوه قضائیه در نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایفا میکند نقش کلیدی است.
طاهری ادامه داد: حتی میتوان گفت این نقش در مرحله سوم در قالب چشم بینای نظام سیاسی عمل میکند و از دور امور را رصد و نظارت میکند تا ببیند سیستم در مسیر درستی که باید عمل کند قرار دارد یا خیر. یعنی یک مرحله قانون تصویب میشود، مرحله بعد نهادی مثل قوه مجریه این قانون را اجرا میکند، حالا ممکن است در این اجرای قانون مشکلاتی به وجود بیاید که قوه قضائیه تلاش میکند از طریق مکانیزمهای نظارتی این مشکلات را برطرف کند.
وی اضافه کرد: اگر نظامهای سیاسی نتوانند این وظیفه اجرای قانون را بخوبی ایفا کنند اینجا است که نقش قوه قضائیه نقش کلیدی است و تلاش میکند اجرای قانون را در مسیر درست و قانونی خودش قرار دهد؛ به ویژه در شرایطی که مشروعیت نظامهای سیاسی خیلی بستگی به سازوکارهای نظارتی دارند و این سازوکارهای نظارتی در واقع میتوانند باعث کارایی و مشروعیت کلی نظامهای سیاسی شوند.
رئیسی باید به مردم اثبات کند که دستگاه قضا با هیچ مجرمی مسامحه نمیکند
استاد دانشگاه یزد درباره الویتهای کنونی مدیریت جدید قوه قضائیه عنوان کرد: در افکار عمومی نگاهی وجود دارد که معضلات و مشکلات اقتصادی کنونی را نتیجه این میداند که مدیران میانی در نظام، وطیفه خودشان را به خوبی انجام نمیدهند.
طاهری ادامه داد: لذا وظیفه آقای رئیسی و همکاران ایشان به عنوان مدیریت جدید قوه قضائیه این است که باید با اعمال قانون و اقدامات قاطعی که انجام میدهند قوه قضائیه را به جایگاه واقعی و متعالی خود بازگردانند و این تلقی و تصور که در ذهن مردم است مبنی بر اینکه قوه قضائیه ممکن است با برخی افراد با مسامحه و سهلانگاری برخورد کند را اصلاح کنند.
وی تأکید کرد: مدیریت جدید قوه قضائیه باید به مردم این نگاه را بدهد که قوه قضائیه وظیفه قانونی خودش را انجام میدهد و نسبت به هیچکدام از افرادی که مرتکب جرم -هر نوع جرمی اعم از جرم سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، اختلاس و...- میشوند با هیچ کس تعارف نخواهد داشت و بصورت جدی و قانونی برخورد خواهد کرد به ویژه اینکه کارآمدی سیستمهای سیاسی بدون سازوکارهای نظارتی اصلا امکانپذیر نیست.
طاهری تصریح کرد: ما قوانین خوبی تصویب میکنیم اما در مرحله اجرا با مشکلاتی مواجه میشویم که بخش زیادی از اجرای این قانون به نظارت قوه قضائیه مربوط میشود و امیدواریم با همت مدیریت جدید قوه قضائیه تصور نزد افکار عمومی اصلاح شود تا در بلندمدت مقبولیت بیشتر نظام را نیز به دنبال داشته باشد.
انتهای پیام/