ID : 1044816
۲۹ و ۳۰ آبان نشست بعدی در ژنو

مذاکره هسته ای:بی نتیجه؛ مذاکره باآمریکا:بی سابقه/ کری: اوباما گفت عجله نکنید! /پایان بی‌نتیجه با کار شکنی‌ فرانسه!


با وجود آن که بر طبق گزارش ها مذاکرات به توافق نهایی نزدیک شده بود؛ اما ناگهان خوش بینی ها پایان یافت و ادامه مذاکرات به دور بعد موکول شد. ظاهرا علت نرسیدن به توافق فشارهای نتانیاهو به ایالات متحده و کشورهای اروپایی بوده است.

به گزارش یزد رسا، فشارهای بنیامین نتانیاهو جواب داد و در نهایت مذاکرات سه روزه ایران و 5+1، صبح امروز بی نتیجه پایان یافت و ادامه آن به ده روز دیگر موکول شد.

پیش از این دکتر روحانی با اشاره به اختیار تام خود در مذاکره هسته ای، خواستار صدای واحد از طرف های غربی شده بود؛ اما قدرت های غربی  که ظاهرا مستقل اند نتوانستند مقابل فشارها و عصبانیت نتانیاهو تاب بیاورند و با پیشگامی فرانسه مانع از انتشار بیانیه مشترک و نقشه راه آینده شدند.

وب سایت بی بی سی فارسی(bbc persian) نوشت:

بعد از بیش از سه روز مذاکرات فشرده میان ایران و گروه ۵+۱ در ژنو سوئیس، قدرت‌های جهانی و ایران بدون توافق به گفتگوهای خود پایان دادند اما تاکید کردند که دور بعدی مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ایران در کمتر از دو هفته دیگر برگزار خواهد شد. 

این گفتگوها که در دو روز پایانی با حضور وزرای خارجه کشورهای مذاکره کننده و تنها در غیاب وزیر خارجه چین، بسیار حساس و "امیدبخش" شده بود، روز شنبه (نهم نوامبر) تا پاسی از شب به درازا کشید و پس از جلسات متعدد دو جانبه و چند جانبه، کاترین اشتون، مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در ساعات آغازین روز یکشنبه به وقت محلی به خبرنگاران گفتند "با خوش بینی به دور بعدی مذاکرات خواهند رفت". 

خبر "عدم توافق" طرفین دقایقی پیش از این کنفرانس خبری و توسط لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه منتشر شده بود. آقای فابیاس که از او به عنوان مخالف اصلی توافق در اردوی کشورهای غربی یاد شده است، به خبرنگاران گفته بود که کشورش هنوز به تضمین‌هایی که از این مذاکرات انتظار داشته، نرسیده است.

محمد جواد ظریف هم ساعاتی پیش از پایان این مذاکرات فشرده، گفته بود که خوش‌بینی‌ها برای حصول یک توافق میان کشورش و قدرت های جهانی کم رنگ شده اما اگر توافقی هم در این دور از مذاکرات حاصل نشود فاجعه ای روی نداده است.

آقای ظریف، ساعاتی پیش از پایان مذاکرات در ژنو و در مصاحبه‌ای اختصاصی با جرمی بوئن، سردبیر خاورمیانه بی‌بی‌سی، گفت ممکن است که ایران و قدرت‌های جهانی در این دور مذاکرات به توافقی نرسند، اما: "این که در این دور مذاکرات به نتیجه نرسیم فاجعه نیست، چون این آغاز یک روند است." 

او همچنین تاکید کرد تحریم‌های شدید بانکی و نفتی علیه ایران دلیل تغییر رویه ایران نیست: "نتیجه خالص تحریم‌ها ساخت ۱۹ هزار سانتریفوژ و همچنین دشواری‌هایی برای مردم ایران بوده است."

 

وزیر خارجه ایران همچنین گفت غرب نمی‌تواند با رسیدن چنین نتیجه‌ای "مدعی پیروزی شود."

این در حالی است که آقای ظریف ساعاتی پیش‌تر از رسیدن به مرحله تنظیم توافقنامه میان ایران و قدرت‌های جهانی خبر داده بود. 

با وجود عدم توافق طرفین در این مذاکرات، گفتگوهای دو جانبه و سه جانبه بی‌سابقه‌ای میان نمایندگان عالیرتبه ایران و آمریکا در جریان این گفتگو‌ها روی داد که در نوع خود و پس از قطع روابط دیپلماتیک میان تهران و واشنگتن، بی‌سابقه بود.

وزیر خارجه ایران در کنفرانس خبری پایانی این مذاکرات گفت: "مایوس نیستم. اختلاف ها طبیعی است. اما همین جلسه آخر خیلی خوب بود چرا که نشان داد اراده سیاسی برای رسیدن به یک توافق وجود دارد." 

خانم اشتون هم در پاسخ به سوال خبرنگاری که از نقش فرانسه در به نتیجه نرسیدن این مذاکرات گفت: "به جزئیات نخواهم پرداخت اما باید بگویم که همه وزرای خارجه به اینجا آمده بودند تا برای رسیدن به نتیجه به هم کمک کنیم."

جان کری: پیشرفت‌های بسیار چشمگیری داشتیم

جان کری، وزیر خارجه آمریکا، دقایقی پس از کنفرانس خبری محمد جواد ظریف و کاترین اشتون گفت: "در مذاکرات هسته‌ای با ایران پیشرفت‌های بسیار چشمگیری داشتیم."

وزیر خارجه آمریکا مذاکرات سه روز ه میان گروه ۵+۱ و ایران را همراه با "احترام مقابل" خواند و گفت که بدون اغراق تاکید می‌کند که در این گفتگوها "نه تنها اختلاف‌ها نظرها کاهش یافت بلکه به نظر واحدی نزدیک شدیم."

وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که برای اعتماد‌سازی مجدد میان تهران و واشنگتن زمان لازم است و آنچه او "بی اعتمادی" شکل گرفته از سال ۱۹۷۹ میان دو کشور نامید باید به مرور زمان برطرف شود.

وی در پاسخ به سوال کیم غطاس، گزارشگر بی‌بی‌سی، که از "مخالفت فرانسه" برای حصول یک توافق در این مذاکرات پرسید گفت: "تاکید پرزیدنت اوباما هم پیش از آمدن من به اینجا این بود که برای رسیدن به توافق عجله نکنید. پرزیدنت گفت به توافق نرسیدن بهتر از به توافق بد رسیدن است."

آقای کری در ادامه گفت که کشورهای شرکت کننده در این مذاکرات هر یک نگرانی‌های خود را دارند و مذاکرات هم برای کاهش اختلاف‌ها و تامین نظر همه طرفهای مذاکره انجام می‌شود.

آقای کری در ادامه گفت کاخ‌سفید همچنان که باراک اوباما در ابتدای ورودش به کاخ سفید تاکید کرده، به دنبال این هدف است که اطمینان یابد ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نمی‌کند.

او همزمان تاکید کرد که در راه رسیدن به این هدف "دیپلماسی" می‌تواند بهترین سلاح برای جلوگیری از گسترش سلاح‌های هسته‌ای باشد.

جان کری به همراه وزرای خارجه آلمان، روسیه، فرانسه و بریتانیا همگی در روز پایانی این مذاکرات به ژنو آمده بودند تا در صورت نهایی شدن توافق هسته‌ای با تهران، امضا کننده این توافقنامه باشند اما اکنون برای ادامه این مذاکرات در هفته های آینده، احتمالا سطح مذاکرات دوباره به سطح معاونان و کارشناسان تقلیل خواهد یافت.

 

وب سایت رادیو فردا(radiofarda) هم در این زمینه نوشته است:

کاترين اشتون مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا بامداد يکشنبه به وقت محلی در ژنو اعلام کرد که دور جديد مذاکرات با ايران بر سر برنامه هسته‌ای اين کشور، ۱۰ روز ديگر، ۲۹ آبان، برگزار خواهد شد.

 این در حالی است که پس از پایان یافتن نخستین دور این مذاکرات در روز پنجشنبه ۱۶ آبان‌ماه، ایران از امکان نگارش توافقنامه‌ای میان ایران و ۱+۵ خبر داد و آمریکا نیز اعلام کرد که امکان دارد در صورت حصول توافق٬ جامعه بین‌المللی اندکی از فشار تحریم‌ها بر ایران بکاهد.

 خانم اشتون در کنفرانس خبری مشترک با محمد جواد ظريف وزير امور خارجه ايران گفت: «اميدواريم به نتيجه ای برسيم به همين دليل به مذاکرات برخواهيم گشت».

به گزارش رويترز، محمدجواد ظريف وزير امور خارجه ايران با تأکيد بر ادامه برخی اختلاف‌نظرها، از پيشرفت مذاکرات و فضای مثبت حاکم بر آن ياد کرد.

آقای ظريف گفت که «نگاه های متفاوتی در جزئيات وجود داشته است ولی وی گفت ملاقات نيمه شب جلسه خوبی بود که برگزار شد».

 

اظهارات کاترین اشتون و محمدجواد ظریف در کنفرانس خبری بامداد یکشنبه در حالی است که اندکی پیش از برگزاری این نشست خبری، لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه به خبرگزاری رویترز گفته بود که در مذاکرات اتمی پیشرفت حاصل شده، اما این مذاکرات توافقی در بر نداشته است.

 

همزمان با مذاکرات ايران و گروه ۱+۵ در ژنو  در روز شنبه ۱۸ آبان، حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران گفته است که طرف‌های مذاکره‌کننده با ايران فرصت استثنایی را که اکنون برای دست‌یابی به توافق با ایران وجود دارد،‌ از دست ندهند.

 مذاکرات هسته‌ای ایران ۱۰ سال است که در جریان است. شورای امنیت تاکنون با صدور چهار قطعنامه تحریمی از تهران خواسته غنی‌سازی را متوقف کند ولی تهران همواره غنی‌سازی را حق خود خوانده است.

 

وب سایت دویچه وله(dw.de) هم نوشته است:

 جان کری٬ وزیر امور خارجه آمریکا٬ نیمه‌شب گذشته پس از بازگشت به هتل محل اقامت خود در ژنو درباره دیدار و گفت‌وگو با محمدجواد ظریف٬ همتای ایرانی خود٬ و کاترین اشتون٬ به خبرنگاران گفت: «سخت مشغول کار هستیم.»

 به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از بازگشت به هتل محل اقامتش از اظهار نظر خودداری کرد. بر اساس همین گزارش از ژنو٬ محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران نیز "بر خلاف همیشه" سکوت کرده و با لبخند از میان خبرنگاران عبور کرد. 

برخلاف مذاکرات صورت گرفته در یک دهه گذشته٬ در این دور از مذاکرات طرفین نسبت به جزئیات سکوت اختیار کرده‌اند و به اتهام‌زنی نسبت به یکدیگر و یا انتقاد از نبود جدیت در طرف مقابل نپرداخته‌اند. دیپلمات‌های درگیر در مذاکرات این موضوع را نشانه‌ای برای جدیت طرفین در این دور از مذاکرات می‌دانند. این دور از مذاکرات همچنین از سرعت بی‌سابقه‌ای برخوردار بود.

تسنیم نوشت: منابع غربی: فرانسه عامل اصلی کارشکنی در مذاکرات ژنو است. منابع آگاه نزدیک به هیأت مذاکره کننده گروه 1+5 اعلام کردند که فرانسه در حال مانع تراشی در راه رسیدن به توافق این هیأت و طرف ایرانی است.

ظریف:نمی پذیریم کسی برای ما طرح تدوین کند/ سه شرط برای پایدار ماندن مذاکرات ایران با 3+3

به گزارش مهر  محمد جواد ظریف وزیرامورخارجه کشورمان در حالی که محل اقامت خود را برای انجام مذاکرات سه جانبه با روسیه و کاترین اشتون ترک می کرد در جمع خبرنگاران گفت:  مذاکرات سه روز است که وارد مرحله بسیار حساسی شده که این مرحله در واقع رسیدن به یک متن است که هر 7 کشور یعنی 1+5 و ایران بتوانند با این متن توافق کنند.

وی افزود: این مرحله دشواری است هم نگرانی های ایران باید مورد توجه قرار بگیرد و هم بعضی دیدگاههای متفاوتی که داخل 3+3 وجود دارد و لذا کار قدری دشوار است و این که می بینید ، مقدار زیادی از وقت در مذاکرات داخل 1+5 گرفته می شود.

ظریف گفت: این طبیعی است بالاخره شش کشور هستند دیدگاههای مختلفی دارند و احتمالا منافع متفاوتی نیز دارند و نیاز دارند که به نتیجه برسند و ما هم آمادگی داریم که اگر طرف مقابلمان برای رسیدن به راه حل آمادگی داشته باشد به راه حل برسیم و در این مسیر نیز تاحد خوبی پیشرفت داشته ایم.

وی درباره مذاکرات خود با آمریکایی ها گفت: بالاخره یک تاریخ طولانی بی اعتمادی بین دو کشور وجود دارد و از دیروز تا به حال حدود 7 ساعت مذاکره در سطح وزیر با آمریکایی ها داشته ایم. مذاکرات جدی با فرانسوی ها و انگلیس و آلمان داشته ایم و اکنون می روم تا با آقای لاوروف مذاکره ای داشته باشیم.

وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در این باره که گفته می شود فرانسوی ها بدنبال کار شکنی هستند اظهار داشت: من قبلا هم گفته ام که راجع به جزئیات مذاکره معمولا در اخبار و  نیز علنی صحبت نمی کنم همانطور که گفتم دیدگاهها متفاوت است کشورهای مختلفی دیدگاههای متفاوتی دارند و فرانسه نیز دیدگاههایی دارد.

ظریف تاکید کرد: آنچه ما لازم می دانیم این است که کشورهای 1+5 بدانند این یک روند است که باید بر اساس یک احترام متقابل، موضع برابر و توجه به حقوق مردم ایران به نتیجه برسد وگرنه پایداری نخواهد داشت. به همین دلیل ما این آمادگی را به عنوان نماینده مردمی که صلح طلب هستند و به دنبال داشتن حقوقشان هستند و مردمی که سلاح هسته ای را نه تنها مخالف اصول و عقاید خود می دانند بلکه مخل امنیتشان می دانند آماده ایم که اگر طرح و دیدگاه مناسبی که حقوق مردم ما را حفظ کند با هم بتوانیم تدوین کنیم را قبول کنیم. ما از ابتدا هم گفته ایم که نمی پذیریم کسی برای ما طرح تدوین کند.

وزیرامورخارجه کشورمان در پاسخ به این سئوال که آیا مذاکرات ادامه دارد بیان کرد: مذاکرات ادامه دارد ما به مذاکرات خود به طرف آمریکایی یک استراحت داده ایم ناهار بخوریم و طرف مقابل نیز با همکاران خود مشورت بکنند به دلیل اینکه بیشتر مذاکره را طرف آمریکایی و خانم اشتون انجام می دهند با توجه به دیدگاههای متفاوتی که در داخل گروه 1+5 وجود دارد ما مذاکرات را ادامه می دهیم کار دشواری است، ما از روز اول هم گفته ایم که این کار دشوار و زمانبر است.

وی تاکید کرد: امکان این بود و شاید هنوز هم باشد که در صورتی که حسن نیت وجود داشته باشد بتوانیم به یک متن مورد توافق برسیم اما همانطور که قبلا هم عرض کردم یک مسیر وجود دارد اگر در پایان امروز به نتیجه برسیم ، رسیده ایم اگر نه این روند یک هفته یا 10 روز دیگر ادامه پیدا خواهد کرد.

00(20) 1(412) 2(265) 3(236)

 

منابع: جام، تسنیم ، مهر بی بی سی ، دویچه وله و رادیو فردا




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.